Die overweldigende baobabboom

13 november 2023 | Janny & John

Op 13 november 2023 begonnen we onze safari in Dar es Salaam, een levendige stad met meer dan 6 miljoen inwoners. Laat in de avond arriveerden we in een klein stadshotel, waar alles al in rust was. De volgende ochtend vertrokken we om 8.00 uur richting Selous River Camp, na een nacht die laat voelde gezien het lokale ritme van de zon. Na een zes uur durende reis, deels over zandpaden, bereikten we Nyerere National Park. Ondanks de problemen onderweg, zoals een vastgelopen jeep en gebroken moeren, genoten we van een primitief maar comfortabel verblijf bovenop een riverbank.

De daaropvolgende dag stond volledig in het teken van een gamedrive. Met onze eigen open jeep en chauffeur verkenden we de prachtige natuur van Selous. Onderweg kwamen we diverse dieren tegen, waaronder olifanten, giraffen, buffels, nijlpaarden, impala’s en zelfs schildpadjes.

In het Nyerere / Selous National Park gingen we wandelen, waarbij we genoten van de natuur en de ontmoeting met lokale fauna. Een bezoek aan een baobab tree, een van de oudste boomsoorten op aarde, maakte veel indruk op ons. Het is overweldigend om deze, ruim 2.000 jaar oude bomen, vol blad te zien. Wat een kracht en wat heeft deze boom al meegemaakt. Overweldigend!

Deze quote vonden wij zeer passend bij deze tijd en om van te leren: “In de Afrikaanse kunst dient de baobabboom vaak als metafoor voor de veerkracht van individuen en gemeenschappen in het licht van veranderende omstandigheden. De regeneratieve eigenschappen, zoals het afwerpen van de bladeren tijdens droge seizoenen, benadrukken het belang van het omarmen van verandering en het vinden van kracht in tijden van tegenspoed.”

Tijdens de boot safari zagen we kleurrijke vogels, krokodillen en werden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Ondertussen ontmoetten we ook andere reizigers, waaronder een gezellige groep Italiaanse dames.

We vervolgden onze safari naar Mafia Island, waar we met een klein vliegtuig aankwamen. Op dit tropische eiland verkenden we de stranden, gingen we snorkelen bij het rif en maakten we een village walk. Tijdens deze wandeling ontdekten we lokale ambachten en ontmoetten we vriendelijke mensen in Kilindoni, een havenstadje op het eiland.

De laatste dagen in Kilindoni stonden in het teken van ontspanning, maar ook avontuur. We gingen op zoek naar walvishaaien en hadden het geluk om deze majestueuze wezens van dichtbij te zien en zelfs met ze te snorkelen. Het was een onvergetelijke ervaring, te meer omdat walvishaaien zo zeldzaam zijn.

Onze safari eindigde op 26 november 2023, en we koesteren de prachtige en blijvende herinneringen aan dit bijzondere avontuur.

PS. We hebben enorm genoten van ‘groene’ landschappen door de aanwezigheid van de korte regens. Het wild was hierdoor iets moeilijker zichtbaar, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door alle bomen en struiken die volop stonden te shinen.

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen