Pole Pole, Enjoy Enjoy, Hakuna Matata 

11 juli 2022 | Hanneke, Rob, Luc & Eric

Na 2 jaar voorpret eindelijk weer naar Tanzania! Hanneke en Rob 17 dagen op safari en onze zoons Luc en Eric gaan de Kili beklimmen en sluiten daarna bij ons aan om de Zuidelijke parken Ruaha en Selous te verkennen.

Kilimanjaro (Luc & Eric)

Op de eerste dag een uitgebreide briefing door de gidsen en controle van de uitrusting. Een dag later om 9.00 uur opgehaald. Een team van 11 gidsen, dragers, en kok ging met de jongens mee op de Lemosho route. Het eerste half uur dacht Eric, waar zijn we aan begonnen en had ik maar meer getraind maar al snel kwamen ze in het juiste pole pole ritme, dat heel goed vol te houden is. Het belangrijkste voor ze was enjoy enjoy enjoy volgens de uitstekende gidsen Paul en Valence.

Op dag 3 kreeg Eric wat last van hoogteziekte maar met Diamox ging het na 2 dagen beter.

Het stijgen ging ze goed af en daarom werd besloten om vanaf Barranco camp meteen door te lopen naar Barafu camp, Karanga camp werd overgeslagen.

Vanaf Barafu werd om 5.00 uur in het donker gestart en om 10.30 uur stonden Luc en Eric op de rand van de krater (Stella Point). Een half uur later om 11.00 uur op Uhuru peak, de top van de Kili. Na het topmoment en het nemen van de foto’s de afdaling naar Barafu camp waar ze moe, smerig en voldaan om 15.00 uur aankwamen. De volgende dag verder naar beneden naar de Mweka gate waar de diploma’s werden uitgereikt gevolgd door een overnachting in een hotel vlakbij Arusha. Het was een prachtige ervaring en Luc en Eric hebben volop genoten. Ze kunnen hun ervaring delen met Rob die in 2007 de top heeft gehaald via de Machame route, maar er veel langer overdeed.

Eerste deel Safari (Hanneke en Rob)

Na een vrolijk weerzien met onze gids Joseph, die ons ook in 2015 vergezelde op safari, naar het eerste park, Tarangire. Wij verbleven 3 nachten in de Tarangire Safari Lodge met het meest prachtige uitzicht. Voorbij onze tent (tent 22) staan 2 schommelbanken met uitzicht op de rivier, waar je dieren die komen drinken goed kunt spotten. Het was weer genieten van de impala’s, gnoes, giraffen, zebra’s, waterbucks, dikdiks, elands en enorm veel olifanten. Tijdens de safari in Tarangire hebben we wel meer dan 200 olifanten gezien. Ook zagen we leeuwen in een boom liggen.

Door naar Lake Manyara Green Camp. ’s Avonds gedineerd met leeuwen en olifanten in de rivierbedding. Helaas waren de flamingo’s en pelikanen vertrokken naar Lake Natron omdat vanwege de hevige regenval van afgelopen jaren het meer was overstroomd en ze daarom niet genoeg voedsel meer konden vinden. Wij hebben nog een gids geholpen met een lekkende benzineleiding in zijn landcruiser die door Joseph met onze sporttape en een takje werd gerepareerd. Ook hier weer volop genoten van de vele dieren en de kennis van Joseph.

Na 2 nachten Lake Manyara naar de West Kilimanjaro, Africa Amini Maasai Lodge. Hier nemen we afscheid van Joseph. In september hopen we hem weer te ontmoeten in Nederland.

Vanuit ons mud house hebben we uitzicht op de Kili, waar Luc en Eric ergens rondlopen. We genieten van de zonsopkomst; de opkomst en ondergang van de zon is het enige dat snel gaat in Tanzania, voor de rest pole pole. Heerlijk.

Een hele bijzondere belevenis is het verblijf bij de Maasai. We leren van de cultuur, gaan speerwerpen en doen een wandelsafari waar wij oog in oog staan met vechtende giraffen.

Zelfs het uitzicht vanaf het toilet is fantastisch; zebra’s lopen zo voor je hut voorbij. Op maandagavond 18 juli ontvangen we een sms van Luc dat ze beiden de top hebben gehaald. Gelukkig.

Tweede deel Safari (Hanneke, Rob, Luc en Eric)

Op woensdag ontmoeten we elkaar in Arusha, we wisselen onze avonturen uit, herpakken de bagage en gaan op tijd naar bed om de volgende morgen met een binnenlandse vlucht naar Ruaha te gaan. Vliegen binnen Tanzania is altijd weer een belevenis, maar je komt altijd aan op de plaats van bestemming met je bagage.

We vlogen rechtstreeks naar Ruaha met zijn 4-en in een 12-persoons vliegtuig. Op de airstrip staan onze gidsen Jonas en Ayoubo van Mdonya Old River Camp al op ons te wachten.  Het is een mooi groot niet toeristisch park met verschillende prachtige landschappen en natuurlijk heel veel dieren. We hebben ongeveer 60 van de 573 soortenvogels die hier voorkomen gespot. Vanuit de open landcruiser zien we heel veel olifanten, leeuwen, giraffen, impala’s, kudu’s, bavianen, een jakhals en twee keer een luipaard in een boom. Off-road ook nog een troep leeuwen gevolgd. Na dit geweldige verblijf in Ruaha door naar Selous met opnieuw een vliegtuig. Onze gids Kenneth stond al te wachten en bracht ons met de landcruiser naar de Rufiji river. Daar stapten wij in een boot die ons naar Selous Wilderness camp bracht dat op een eiland in de rivier ligt net buiten het park. We droppen onze bagage, gooien een plens water in ons gezicht en gaan meteen op bootsafari. We zien krokodillen, nijlpaarden en ijsvogels en meren aan op een strand waar wij onder het genot van bier, wijn en popcorn genieten van de ondergaande zon.

De volgende morgen vroeg op een safari in het park. Je waant je alleen in dit park dat groter is dan heel Nederland. Selous heeft veel water in de rivier en in meren en is dan ook heel anders qua natuur dan de andere parken. Ook hier veel dieren gezien en genoten van de verscheidenheid aan landschappen. Op de tweede dag deden we ‘hide and seek’ met de wilde honden. We hebben ze niet gevonden in dit immense park maar dat geeft ons een reden om nog eens terug te keren. Kenneth vond wel een hyena verstopt onder een palm en we zagen een grote kudde olifanten in het palmbomenbos, heel jonge giraffen in een soort  ‘kindergarten’ maar zonder de oplettende juf. Ook echt genieten.

De laatste dag van ons verblijf vroeg uit de veren voor een wandelsafari met natuurgids Didi. Hij vertelde prachtige aansprekende verhalen op een humoristische manier. Het was de moeite waard om hiervoor om 5.30 uur uit je bed te komen. We genoten daarna van ons ontbijt, verblijf aan het zwembad en nog een laatste lunch. Rond 14.00 uur werden wij opgehaald door Hussain, die ons al toeterend veilig met de auto in ongeveer 4 uur naar Dar es Salaam bracht. Aankomst om 19.00 uur. Ruim op tijd voor het vliegtuig naar huis.

Conclusie van dit mooie avontuur: In alle parken zeer deskundige gezellige gidsen, goede accommodaties, prima eten dat zeer goed smaakte, vriendelijke mensen, genoten van de stilte, alleen dierengeluiden zowel overdag als ’s nachts en de prachtige sterrenhemel en Melkweg. Luc en Eric hebben de top behaald van de Kili.

Tulikuwa na wakati mzuri sana.

Vrolijke groeten,

Hanneke, Rob Luc en Eric Hanssen

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen