April staat in het teken van Jane Goodall

22 april 2024

Op 3 april 2024 mocht antropologe en biologe Dr. Jane Goodall 90 kaarsjes uitblazen. Een bijzondere mijlpaal om even stil te staan bij haar levenswerk als natuurbeschermer voor onze planeet. Haar 90ste verjaardag markeert een leven met baanbrekend onderzoek en liefde en actie voor de natuur.

Jane Goodall vertrok in 1960 naar Tanzania om onderzoek te doen naar de chimpansees. Door haar observaties ontdekte ze dat de chimpansees een unieke genetische verwantschap hebben met mensen. Met haar onderzoek bereikte ze mensen over de hele wereld. In 1986 kwam een omslag in haar leven. Ze hoort en ziet dat de chimpansee-populatie in rap tempo afneemt in Afrika. Ze besluit Gombe Stream te verlaten en voorlichting te geven over de bescherming van de natuur. Tot op de dag van vandaag vliegt ze de hele wereld over om haar boodschap over hoop en het in actie komen voor de natuur te verspreiden.

Wereldwijd werd de 90-ste verjaardag van Jane Goodall groots gevierd, zo ook in Nederland. Omdat wij special partner zijn van het Jane Goodall Instituut Nederland, mochten wij erbij zijn om deze mooie dag te vieren in het Museon Omniversum en bekeken wij de indrukwekkende film Jane Goodall’s Reasons for Hope. Een prachtige film waarbij Jane je meeneemt op reis en drie hoopvolle, inspirerende verhalen vertelt die het verschil maken voor een betere wereld. Ook bezochten we de bijbehorende bijzondere fototentoonstelling over het werk van Jane Goodall.

Ook bij ons op kantoor staat april in het teken van Jane Goodall. Zo organiseerden wij op 20 april in samenwerking met Jane Goodall’s Roots & Shoots een workshop voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Tijdens deze workshop leerden de deelnemers in een aantal simpele stappen een eigen plan te maken om in actie te komen voor de natuur in hun omgeving. Een geslaagde dag met nieuwe, jonge wereldverbeteraars waarbij er een hoop nieuwe zaadjes voor initiatieven zijn geplant. Bekijk de korte video over deze dag.

Jane Goodall’s boodschap over hoop verandert levens en draagt elke dag bij aan het verbeteren van de wereld. Samen kunnen we een verschil maken.

Benieuwd hoe jij in actie kan komen? Bekijk de website van het Jane Goodall Instituut Nederland.