Marjolijn op studiereis naar Ruaha National Park in Zuid-Tanzania

1 december 2022

Marjolijn vertrekt op studiereis naar Ruaha National Park in Zuid-Tanzania, om hier verschillende accomodaties te bezoeken. Eerst maakt ze een tussenstop in Dar es Salaam. Benieuwd naar haar reis? Volg haar verhaal op deze blog!

Donderdag 1 december

Op donderdagochtend pak ik vanuit Apeldoorn de trein naar Schiphol. Alles verloopt soepel en al snel zit ik aan de koffie bij de gate. Klaar om te vertrekken naar Dar es Salaam, met een korte stop op Zanzibar. Mijn vorige reis naar Dar was in Corona-tijd; veel rijen en wachten voor gezondheidscontroles. Nu werd er enkel nog gevraagd naar mijn instapkaart en vaccinatiebewijs. Niet veel later stond ik in de strakke, nieuwe aankomsthal waar Patrick, de gids, mij vrolijk stond op te wachten. Fijn om hem weer te zien! Ongeveer een kwartier later komen we aan bij Dar es Salaam Serena Hotel. Geluk dat we om 23.00 uur over straat rijden, dan sta je in ieder geval niet in de file. Het hotel is perfect voor de eerste nacht met een vriendelijk ontvangst, en comfortabele kamers.

Vrijdag 2 december 

Vandaag ga ik met Patrick Dar es Salaam verkennen en een ronde doen bij verschillende hotels. We beginnen bij het moderne en grote Hyatt Regency Dar es Salaam The Kilimanjaro. Ook breng ik een bezoek aan het nette New Africa Hotel wat mooi uitzicht heeft op de haven. We rijden door langs de vismarkt en de wijk Mnazi Moja met een grote markt. In de supermarkten tref ik rijen grote houten emmers aan gevuld met allerlei soorten rijst, graan, zaden, gedroogde vruchten, kruiden en specerijen die je zelf kan scheppen. Wat zou het fijn zijn als we dit ook zo in de Nederlandse supermarkten zouden hebben! Dat zou heel veel plastic schelen.

Onze volgende stop is het kantoor van onze plaatselijke collega’s in Dar es Salaam waar ik met Monica, Patrick en Charles rustig zaken kan bespreken.

Aan het begin van de middag verlaten we de stad. Voordat we de stad echt verlaten maken we nog een stop bij een nieuwe accommodatie. Prachtig gelegen met een mooie tuin. Later onthullen we hier meer over. Hierna verlaten we de stad naar het noorden, de weg naar het historische Bagamoyo. Na een bezoek aan nog twee accomodaties keren we terug naar het vliegveld om Kieke op te halen. Mijn vriendin die 10 dagen op Mafia eiland is geweest. Samen met haar vlieg ik morgen naar Ruaha National Park!

Zaterdag 3 december

Vanochtend om 9 uur zijn we geland op Msembe Airstrip, een vliegveld in Ruaha National Park. Meteen sprongen we de jeep in voor een game drive. Dit was misschien wel een van de gaafste safari’s die ik ooit heb gemaakt. We waren helemaal alleen in de natuur en we hebben heel veel dieren gezien, zoals jagende leeuwen, bavianen, luipaarden in de boom, zebra’s en de meest bijzondere vogels. Na een gezonde lunch zijn we naar onze overnachtingsplek voor vanavond gereden. Hodi Hodi Ruaha Bush Camp is prachtig en duurzaam, met acht overdekte tenthuisjes en een prachtig uitzicht op drinkende olifanten uit het zwembad. (Het zwembad moet wel 4 keer per dag worden aangevuld!)

Zondag 4 december

Vanochtend hebben we een wandeltocht gemaakt met een gids en een ranger. Je wandelt van het ene mooie uitzicht naar het andere. Onderweg staan er hutjes om even in de schaduw uit te rusten. Voor elke wandelaar is dit een absolute aanrader en zeker goed te doen. We kwamen langs een enorme baobab boom van duizenden jaren oud. De gids vertelde honderduit tijdens de tour. ‘s Middags hebben we genoten van het uitzicht vanaf het terras van Hodi Hodi. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben we daar zon zien zakken achter de horizon.
Maandag 5 december

Na een warm afscheid van de mensen van Hodi Hodi zijn we Ruaha National Park weer doorgereden. Halverwege het park werden we opgewacht door de gids van Ruaha River Lodge. Hij is van de accommodatie waar we vannacht overnachten. Alle kamers hebben prachtig uitzicht op de Ruaha river. ‘s Middags stapten we de auto in om op een prachtig plekje te kijken naar de dieren die zich vermaakten aan de rivier. Langzaam ging de zon hier onder en zat de dag er alweer op.

Dinsdag 6 december

Het vroege opstaan was het zeker waard! Er stond ons een waanzinnig mooie zonsopkomst te wachten boven de rivierbedding. De zon kwam langzaam op en gaf een mooie blik op het landschap. Na het ontbijt nam de gids ons mee naar het vliegveld Msembe airstrip. Hier was er een wissel van gidsen. Onze nieuwe gidsen, Samwel en Jabali, zijn van onze nieuwe accommodatie van vannacht: Jabali Ridge. Samwel en Jabali hebben ons meegenomen op safari. Onderweg vertelde Samwel de mooiste verhalen over de natuur. Hij wist de antwoorden op vragen tot in de kleinste details. We zagen giraffen, impala’s, verschillende soorten vogels en als kers op de taart parende leeuwen. Aangekomen in Jabali Ridge troffen we een privé villa met 8 (enorme) huisjes. Er is een restaurant en zelfs een kleine bibliotheek! Hier gaan we vannacht heerlijk vertoeven.

Woensdag 7 december

Goeiemorgen! Het is hier weer lekker warm. Volgens mij lopen de temperaturen in de middag op tot 40 graden. ’s Nachts koelt het dan weer een flink stuk af. We zijn de dag begonnen met een drive terug naar Msembe airstrip. Hier ontmoetten we onze nieuwe gids: Elli. Met hem zijn we naar de nieuwe accommodatie Nomad Kigelia Camp in het noorden van Ruaha gereden. Een prachtig tentenkamp waar elke tent voorzien is van een buitendouche. Omdat het hier zo warm is, ga je meestal ’s ochtends en tegen het eind van de middag op safari. Zo is er tussen de middag, op het heetste punt van de dag, tijd om even uit te rusten. In de namiddag deden we daarom een tweede safari. De jeeps zijn hier helemaal open, dus je hebt een prachtig zicht van 360 graden om je heen. Elli vertelde dat dit gebied op de Serengeti lijkt en daarom de bijnaam Little Serengeti draagt. Het is heel mooi om te zien dat het park, dat ongeveer zo groot is als de helft van Nederland, overal weer nieuwe landschappen kent. En inderdaad, het landschap leek echt op de Serengeti. We hebben na de safari heerlijk genoten van de zonsondergang, het diner en het kampvuur.

Donderdag 8 december 

Een nieuwe dag met een nieuwe safari! Ik merk gelijk al de kwaliteit van onze safari-gids. Hij is heel duidelijk, geeft goede informatie en is een geweldige gids. Hij heeft namelijk heel veel leuke verhalen, over de grote zoogdieren, maar juist ook de kleine dingen in de natuur. Alles is met elkaar verweven, en dan is het wel zo leuk als je een gids hebt die daarover kan vertellen.
We rijden naar het noorden van het park naar Ikuka Safari Lodge. Van een afstand zien we de lodge al liggen; verhoogd op een heuvel met werkelijk het mooiste uitzicht over het park. We worden hartelijk ontvangen door Tommy en Chevy waarna we naar het restaurant/ bar/ zwembad lopen. We kijken uit over Ruaha, zo leuk want we kunnen nu alle plekjes waar we zijn geweest aanwijzen.
Na een heerlijke, gezonde lunch worden we naar onze kamer gebracht. En wat voor één! De hele kamer is open en alleen het middelste gedeelte is een tent (slaapkamer) die ’s avonds wordt afgesloten. Er is een fijn zitje met mooie boeken, checklists voor de dieren en vogels, veranda en open badkamer. Sommige kamers hebben zelfs een dompelbad, de ultieme plek voor je honeymoon.

Vrijdag 9 december

Vandaag hebben we de wilde honden gespot! Een groep van meer dan tien wilde honden lagen bij elkaar tot er een zwerm bijen aankwam en ze er als een speer vandoor sprintten. We reden met de jeep achter ze aan. Ze waren even uit het zicht en toen we ze weer zagen waren ze aan het jagen op impala’s. Heel gaaf om ze in actie te zien! We hebben een groep met olifanten gezien die een baobabboom aan het verpulveren waren. Een mooie afsluiter van de safari voordat we terugreden naar de Airstip. Vanaf hier vlogen we terug naar Dar es Salaam. Vervolgens hadden we nog een korte tussenstop op Zanzibar. Het uitzicht vanaf het vliegtuig was prachtig! Een helderblauwe zee met een aantal eilandjes en zandbanken. Op Zanzibar stapten we over naar het KLM toestel dat ons weer naar Nederland bracht. En zo kwam er een einde aan ons bezoek aan Tanzania. Tot de volgende keer! Asante!