Studiereis naar Zanzibar

27 oktober 2022

Op 5 november 2022 gaan collega’s Ellen en Marloes voor Explore Tanzania op studiereis naar het tropische eiland Zanzibar.
In deze blog zullen zij hun belevenissen en ontdekkingen met jou delen.

Zondag 6 november

Vandaag vlogen we met KLM rechtstreeks van Amsterdam naar Zanzibar. Het was al avond toen we aankwamen. Het is hier 2 uur later dan in Nederland, dus een echte jetlag hebben we gelukkig niet! We zijn op het vliegveld opgehaald door de chauffeur van The Swahili House. Hij bracht ons naar het hotel in Stone Town waar we na een drankje lekker gingen slapen. Morgen staat er een drukke dag op het programma!

Maandag 7 november

Vanochtend hebben we heerlijk ontbeten op het dakterras van The Swahili House. Vervolgens gingen we met onze gids Taib op citytour door Stone Town. Deze tour bracht ons door allerlei smalle straatjes en over de markt waar marktkooplieden van alles verkopen, van kruiden tot octopussen! Tijdens deze tour bezochten we ook een aantal hotels. Sommige hotels kenden we al, anderen waren nieuw. We hebben onder andere heerlijk geluncht bij Emerson on Hurumzi en we zijn op bezoek gegaan bij Sharazad Wonders. Een uniek, boutique hotel in het hart van Stone Town.

’s Middags zijn we in de taxi gestapt om naar Kizimkazi te reizen. Dit is een dorpje aan de zuidkust van Zanzibar. Hier verblijven we in Karamba Resort. Een fijn, kleinschalig en sfeervol paradijsje op aarde. We hadden nog maar net onze spullen neergelegd, toen Helen, onze lokale agent in Zanzibar, al voor onze neus stond. We moesten opschieten, want de zeilboot van de sunset cruise vertrok al bijna. Het was een prachtige tocht op een traditionele zeilboot die ons langs de zuidkust van Zanzibar voer. We hebben flink genoten van de zonsondergang onder het genot van een hapje en een drankje.

Dinsdag 8 november

Vanochtend hebben we het prachtige Karamba Resort goed verkend en leuke gesprekken met de eigenaresse gehad. Vervolgens werden we opgehaald voor een fietstocht. Op de fiets gingen we Makunduchi verkennen, Zanzibars grootste dorp. We fietsten door plantages, langs huizen, scholen en proefden fruit. Het was leuk om het authentieke dorpsleven mee te maken en dit te beleven op een andere manier, via de fiets!

Na de fietstocht gingen we op hotelinspectie langs de zuidoostkust, in het dorp Jambiani. Aan het einde van de dag namen we een heerlijke duik in de Indische Oceaan. Daarna hebben we onder het licht van de volle maan op het strand gedineerd.

Woensdag 9 november
We zijn vanochtend wakker geworden in het geweldige Sharazad Boutique Hotel. Een duurzaam, sfeervol hotel met mooie, ruim opgezette kamers. Daarnaast serveren ze hier fantastisch eten! Vandaag hebben we veel accommodaties bezocht in Jambiani aan de prachtige witte zandstranden van de zuidoostkust van Zanzibar. Het is hier heerlijk bruisend en authentiek met veel watersportcentra, barretjes, restaurants en winkeltjes. Verder hebben we vandaag bijgepraat met onze lokale partners. Heel fijn om ze in het echt te ontmoeten!

Donderdag 10 november

Weer een dag met veel verschillende afspraken in Paje. Waar Jambiani levendig is, kun je Paje bruisend noemen. Er heerst een gezellige kite- enbackpacksfeer. Achter de kustlijn met accommodaties, kitesurfcentra en restaurants, vind je vele winkeltjes om leuke souvenirs of kleding te kopen. Er zijn nieuwe, gezellige ‘foodcourts’ gekomen: kleine pleintjes omringd door streetfood stalletjes. Paje heeft prachtige stranden en een goede sfeer, alleen niet voor de rustzoeker ;). We hebben ook een fijn nieuw pareltje met ruime familiehuizen ontdekt in de buurt van Bwejuu. Benieuwd? We houden je op de hoogte! We slapen vannacht in het groene “jungle-achtige”, relaxte en eenvoudige Bellevue Guesthouse.

 

Vrijdag 11 november

We verlieten de zuidoostkust en reden naar de noordoostkust. Dit is het stillere deel van het eiland. Bij Matemwe zijn meer kleinschalige, rustige accommodaties te vinden aan de brede witte zandstranden. Kiwengwa heeft grotere resorts en watersportcentra. In beide plaatsjes hebben we nieuwe plekken bekeken en ‘oude’ vertrouwde adresjes bezocht. We lunchten bij het heerlijke Zanzibar Pearl. We sloten de dag af bij een van onze lievelingsplekjes: het kleinschalige en persoonlijke Hodi Hodi. Super om de zeer gastvrije en lieve Julia eindelijk eens in het echt te ontmoeten! Een diner bij maanlicht: wij konden ons geen betere afsluiting van de dag voorstellen!

 

Zaterdag 12 november

Alweer de laatste dag op Zanzibar… Na een prachtige zonsopkomst aan de oostkust, genieten we van een fijn ontbijtje. Wat zijn we verwend de afgelopen dagen! Altijd een lekker vers fruitsapje, koffie of thee, fruit (zoals mango, papaya, ananas, passievrucht, watermeloen) en dan vaak een keuze uit eieren met toast, yoghurt met muesli of pannenkoekjes.

We nemen afscheid van Julia bij Hodi Hodi (een van onze lievelingsplekjes aan de noordoostkust) en steken het eiland over richting het zuidwestelijke puntje. We rijden door dopjes en langs markten en aan weerszijden van de weg zien we rijstvelden en vele plantages.
Bij Fumba Beach Lodge zijn de afgelopen tijd leuke veranderingen aangebracht. Onder andere het bargedeelte is leuk opgefrist met zitzakken en meer zitplekken. Goed om dit met eigen ogen te zien en altijd fijn om onze vriend Edwin (de eigenaar) weer te spreken.
Nog een laatste duik bij Fumba en dan alweer door naar Zanzibar Airport voor de vlucht terug naar huis.

Wat was het een fijne, mooie, leerzame en interessante week! :-)