Studiereis Marjolijn Ruaha National Park deel 3

28 november 2023

Ruaha National Park, een plek die me vorig jaar al enorm aansprak, trok me dit keer opnieuw. Het is zo’n indrukwekkend park, en de vorige keer hadden we nog niet alle accommodaties kunnen verkennen. Dus was het tijd om terug te gaan en twee van die accommodaties beter te leren kennen. Vanuit Katavi vliegen we in 1,5 uur naar Ruaha, gelegen in het hart van Tanzania. Dit is het grootste park van het land, maar slechts 10-20% ervan wordt gebruikt voor safari’s. De rest is ongerepte wildernis en Miombo-bos, waar de beruchte tse tse-vliegen huizen – een plek waar je liever niet wil zijn.

Bij aankomst worden we hartelijk begroet door Simba, die zo ongeveer de landingsbaan runt. Vorig jaar was hij ontzettend behulpzaam toen ik iets in het vliegtuig had laten liggen, en hij was aangenaam verrast ons opnieuw te zien.

ruaha

Onze gids leidt ons meteen naar een groep van wel 25 wilde honden! Een ongelooflijke ervaring om deze dieren te zien. Na dit overweldigende moment vervolgen we onze weg naar ons kamp; Kichaka Zumbua. Gelegen in het uiterste noorden, waar geen andere accommodaties te vinden zijn, is dit de gaafste plek voor liefhebbers van wandelsafari’s. Onderweg wordt midden in de bush een verse lunch bereid. Met een koud drankje is het hier best goed toeven ;-)

Wild dogs

We arriveren bij Kichaka Zumbua. De eigenaren, Moli en Noelle, zijn doorgewinterde experts in Ruaha met hun geweldige mobiele kamp en Moli staat bekend als een van de best opgeleide gidsen van Tanzania. Gedurende de jaren van de pandemie hebben Moli en Noelle een waar paradijs gecreëerd; Kichaka Zumbua. Ik had er al veel over gehoord en door de jaren heen hebben Moli en Noelle zich bewezen als voortreffelijke gastheer en gastvrouw, en uitstekende gidsen. Maar dit overtreft alle verwachtingen. Slechts drie prachtige huisjes met uitzicht op de Great Ruaha River en het adembenemende landschap eromheen. Elk huisje beschikt over een eigen dompelbad, een dakterras, een luxe kamer die volledig open kan en de meest verbluffende badkamer onder de sterrenhemel. Dit alles, in combinatie met uiterst bekwame gidsen, verrukkelijke maaltijden en voortreffelijke service, maakt dit werkelijk dé plek waar je wilt zijn.

kichaka

De volgende ochtend worden we om 06.00 uur gewekt met een kop koffie bij de tent. Altijd een fijn moment om vanuit je bed de zon te zien opkomen. Daarna genieten we van het ontbijt voordat we aan onze wandelsafari beginnen. Moli vertelt de prachtigste verhalen. We lezen als het ware de ‘bush telegraph’ door de sporen op de grond te interpreteren en te leren welke dieren hier zijn geweest. We krijgen uitgebreide verhalen over de olifanten, de baobab bomen, en de ’toothbrush’ boom die de natuur ondersteunt in deze droge tijd. Zo vervolgt onze ochtend met de meest fascinerende verhalen over de natuur. Op zo’n moment wil je toch nooit meer terug naar de stad…

Na een heerlijke lunch in het kamp genieten we ’s middags van een ontspannen safari. We spotten de olifanten waar we vanochtend blijkbaar langs zijn gelopen. Met lekkere drankjes en snacks klimmen we op een kopje en genieten van de ‘sundown over Ruaha National Park.

kopje

Na twee prachtige nachten bij Kichaka, sluiten we onze safari af met twee nachten bij Mwagusi Safari Camp. Een traditioneel kamp dat al decennialang bestaat. Het ligt op een geweldige locatie aan de Ruaha rivier, midden in het gebied waar de mooiste safari’s gemaakt kunnen worden. ’s Avonds worden de tafels op de rivierbedding gezet, omringd door tientallen lantaarns. Heerlijk om te genieten van deze maaltijden midden in de natuur.

De gidsen hier hebben veel ervaring en we leren weer een hoop nieuws. We hebben het geluk een paar moederleeuwen te spotten met hun hyperactieve welpjes. Een genot om naar deze klungels te kijken terwijl ze nog volop de kneepjes van het vak moeten leren.

En zo eindigt ons bush-avontuur opnieuw. Vol met nieuwe indrukken van Ruaha vertrekken we naar Dar es Salaam. Ruaha heeft opnieuw mijn hart gestolen. Het is het grootste nationale park in Tanzania, met een enorme diversiteit aan landschappen, flora en fauna. Hier zou je met gemak 10 dagen kunnen doorbrengen en telkens weer iets nieuws ervaren.

In Dar es Salaam hebben we nog een nuttige afspraak bij de Ambassade voordat we met het vertrouwde KLM terugvliegen naar Amsterdam.

Onze 10-daagse safari eindigt in Dar es Salaam, en zoals altijd, vertrek ik vol met nieuwe indrukken en kennis. Om maatwerk reizen te kunnen organiseren, zijn dit soort reizen cruciaal. Het houdt me in de loop van alles wat er en verandert in dit enorme land. Ik kom weer thuis met nieuwe inspiratie, verse ideeën, en de geruststelling dat we onze reizigers een onvergetelijke ervaring in Tanzania kunnen beloven.

It will change you. For good.