Studiereis Marjolijn Serengeti deel 1

28 november 2023

Op ontdekking in Serengeti, Katavi en Ruaha
Bij zo’n gave baan hoort ook een regelmatig bezoek aan nieuwe locaties in Tanzania. En zo gaan we dit keer naar Serengeti National Park in Noord-Tanzania waar de uitgestrekte savannes en wilde dieren ons opwachten. Vervolgens naar het afgelegen Katavi National Park in West-Tanzania en dan naar het betoverende Ruaha National Park in het zuiden. Een geweldige reis vol safari’s, ontdekkingen en nieuwe ervaringen.

De vliegtuigdeuren zwaaien open en daar is het: een warme, kenmerkende geur van Tanzania die me begroet. Gelijk voelt het weer als thuis. Ondanks de regen worden we op de landingsbaan welkom geheten door blije gezichten; ‘karibu Tanzania’ (welkom in Tanzania). Het visum hadden we online al geregeld en al vlot kunnen we onze bagage ophalen en ontmoeten we onze chauffeur. Hij brengt ons naar onze eerste accommodatie, Katambuga House. Een huiselijke plek waar we gezellig worden ontvangen met een drankje en wat snacks.

’s Ochtends vroeg genieten we van ons eerste ontbijt met vers, sappig, zoet fruit en een kopje heerlijke Tanzaniaanse koffie. Probeer de geur ervan te bedenken… en dat je uitzicht hebt op een groene tuin met zingende vogeltjes… nou, zo voelt dat dan om aan het ontbijt te zitten.
Dit keer is het bezoek aan Noord-Tanzania maar kort, daarom vliegen we direct door naar de Serengeti om twee van onze nieuwe kampen te bezoeken. We vliegen over de Mara rivier en maken een stop in Noord-Serengeti om andere gasten op te halen en gaan dan door over de uitgestrekte vlaktes waar we vanuit de lucht al vele dieren zien lopen.


Zaki staat klaar als we landen, onze gids voor de komende dagen. Ons eerste verblijf is in Green Camp Wildernis. Dit kamp heeft wat aanpassingen ondergaan en het is fijn om te zien dat de charme nog steeds voelbaar is. Het voelt als thuiskomen, een fijn ontvangst door alle lieve mensen die al jaren met ons samenwerken. Je voelt de spontaniteit, gastvrijheid en de tevredenheid van de collega’s hier.
De service is vlekkeloos, de tenten netjes en comfortabel, de douche is warm en de maaltijden vers en voedzaam. We verzamelen ’s avonds rondom het kampvuur samen met de twee gidsen die vanavond ook in het kamp zijn. We delen verhalen, lachen ronduit over alle herinneringen die we samen al hebben gemaakt. Dit is Tanzania: waar tijd wordt gemaakt om samen te zijn, verhalen te delen en te genieten van elkaars gezelschap.

Een van de gidsen, Zeph, vertelt zo mooi hoe de dag hier 12 uur heeft. Waar werk in een rustig tempo wordt gedaan en er altijd tijd is voor de ander. De lokale kijk op tijd is anders, waar 07.00 uur gelijk staat aan 1 uur en 18.00 uur gelijk staat aan 12 uur. En om 19.00 uur is het weer 1 uur. We lachen om de ironie van onze snelle samenleving, waar haast vaak de boventoon voert. Wat is het fijn om hier weer te zijn en herinnerd te worden aan de simpele dingen waar een mens blij van wordt.

Met Zaki aan onze zijde gaan we op safari in de Serengeti National Park. We bevinden ons in Midden-Serengeti, ook hier zijn zeker nog delen te vinden waar andere reizigers niet komen. Ons kamp ligt afgelegen, zonder andere lodges of kampen in de buurt, waardoor we het hele gebied voor onszelf lijken te hebben. Een uitgestrekt landschap, eindeloos, met heuvels en vlaktes zo ver je kan kijken. We horen leeuwen en hyena’s in de verte. Dit is ook een plek waar je wandelsafari’s kan maken. Het is een fijne afwisseling om ’s ochtends een wandeling te maken en ’s middags in de auto op zoek te gaan naar het grotere wild. Tijdens een wandelsafari voel je je één met de natuur, beleef je alles intenser en krijg je meer inzicht in de kleinste details dankzij de verhalen van de gids. En het is zo fijn om te bewegen na regelmatig stilzitten in vliegtuigen en auto’s.

Tijdens onze jeepsafari stuiten we op een leeuwin die rustig op haar prooi kauwt, omringd door tientallen hyena’s en gieren die rustig op hun beurt wachten. De hiërarchie is duidelijk, zodra de leeuwin klaar is, duiken de hyena’s op de restanten. Gegrom en gegil, getrek en geduw en voordat je het weet is bijna alles van de gnoe verdwenen. En dan zien we ook nog een mestkever zijn best doen!

Iets verderop duikt opeens een bos haar op… achter het kleine heuveltje betrappen we twee parende leeuwen. Na een korte, intense sessie rusten ze kort voordat ze opnieuw beginnen. Dit ritueel herhaalt zich urenlang, met tussenpozen. Ook wij moeten van al deze indrukken bijkomen en Zaki stopt op een prachtige plek, spreidt een kleedje op de voorkant van de auto en bereidt een lekker kop koffie. Hier zijn we alleen, omringd door de geweldige natuur, het schitterende uitzicht en elkaars gezelschap.

Na een prachtige safaridag komen we aan bij Usawa Camp in het noorden van de Serengeti. Dit exclusieve kamp met zes luxe tenten is gelegen op een plek waar geen andere accommodaties te vinden zijn. Voor wie op zoek is naar de ultieme luxe safari-ervaring, is dit dé plek. Het kamp ligt op een verhoogde locatie, waardoor je prachtig uitzicht hebt. De grote centrale tent is stijlvol ingericht met comfortabele banken, een gezellige eettafel om verhalen te delen, een bar met een mooie selectie wijnen en een sfeervolle buitenruimte waar je ’s avonds onder de sterren bij het kampvuur van je diner kunt genieten.


Onze gidsen kennen dit gebied als hun broekzak en nemen ons mee op safari. We zien vele olifanten, vogels en impala’s, en zien de groep van 19 leeuwen die dit gebied domineren. In alle rust bekijken we hun interacties en luisteren we naar de vele verhalen die onze gids over hen vertelt.

Lees verder in de volgende blog.