Teamreis naar Noord-Tanzania

15 maart 2023

Donderdag 16 maart 2023 vertrekt het hele team van Explore Tanzania voor een week op studiereis naar Noord-Tanzania, op zoek naar nieuwe plekken en accommodaties, in de omgeving van ArushaLake Manyara, en in de Serengeti, passend bij onze duurzame filosofie. Lees hier onze blog.

Donderdag 16 maart
GroepsfotoVroeg in de ochtend vertrekken we uit Apeldoorn en arriveren om half 7 op Schiphol. Tot en met de  douane verloopt het allemaal zeer soepel en na een bezoekje aan Starbucks lopen we door naar de gate. De hele vlucht duurt iets langer dan 8 uur. Ook op Kilimanjaro Airport staan we zo weer buiten en zien al snel onze chauffeur Gaudence die klaar staat om ons op te pikken. Het wordt een vrolijk weerzien en na een gezellige en korte rit komen we aan bij ons vertrouwde adres net buiten Arusha: River Trees Country Inn. Tjirpende krekels en apengeluiden horen we af en toe in de bomen. De luxe bungalows van River Trees Country Inn staan op prachtige schaduwrijke plekken onder hoge bomen, met op de achtergrond een kabbelend beekje. Na een welkomstdrankje en onze eerste heerlijke (vegetarische) samosa’s sluiten we de eerste dag af. Benieuwd naar wat we morgen gaan beleven!

Vrijdag 17 maart
Na een heerlijk ontbijt met veel zelfgemaakte gerechten staat onze gids Joseph ons op te wachten. Wat een feestje om hem weer te zien! De laatste keer was immer bij ons 20-jarig jubileum in Apeldoorn, waar hij eregast was, samen met gids James. Onze eerste stop is het woonhuis waar Marjolijn en Marloes zijn opgegroeid en ruim 13 jaar hebben gewoond. Het huis staat in een rustige woonwijk, heeft een mooi zwembad en is inmiddels in gebruik als een hotel. Voor Marjolijn en Marloes sweet memories en ook voor ons heel leuk om dit (weer) te zien :). Even later rijden we de hellingen van Mount Meru op voor het Ngiresi Cultural Program. We worden verwelkomt door enthousiaste gids Andrew, die ons meeneemt op een rondleiding door dit gebied en vertelt over de traditionele manier van leven in Tanzania. Hier wonen veel Maasai en we bezoeken een traditionele hut, gebouwd van leem en koeienpoep, waar het gezin  samen met hun dieren onder één dak leeft. Het is er donker en ruikt naar het open vuur van de afgelopen nacht. Op deze hoogte kan het ’s nachts flink koud zijn. Ook brengt hij ons naar een school met 940 hele nieuwsgierige kinderen, die samen met de juf, ons toezingen! Ze stellen ons wat vragen en opeens staan we zelf “Hoofd, schouders, knie en teen” te zingen…

Terug bij het huis van het dorpshoofd in Ngresi genieten we van een heerlijke lokale lunch en drinken zelfgemaakte koffie van koffiebonen die in de tuin groeien. Het hele koffieproces van boon tot drankje wordt ons door de dochter van het dorpshoofd met veel flair voorgedaan. Onze volgende stop is het nieuwe kantoor van onze Tanzaniaanse collega’s bij onze partner Wayo. Er wordt heel wat afgesnuffeld, gelachen en kanootjes uitgewisseld.  Het nieuwe kantoor ligt in een prachtige tuin ligt. Hier wordt onder andere hard gewerkt aan het nog verder verduurzamen van de nieuwe Green Camps. Het was super fijn om onze collega’s waar we dagelijks veel contact mee hebben (weer) in levende lijve te zien! Vanavond slapen we in Tumbili Lodge Arusha, een  duurzame accommodatie gelegen in een prachtige grote tropische tuin. Je kunt zien dat hier met veel liefde door de Nederlandse eigenaren aan wordt gewerkt. De ruim opgezette huisjes in chalet style hebben een grote kamer en een schone badkamer met bad. We genieten van een heerlijk diner bij het haardvuur!

Zaterdag 18 maart
Vanwege het uitgebreide en super verse ontbijt liggen we meteen al niet meer op schema. Een soort van rode draad door onze hele reis … (Hoe erg kan het zijn). We beginnen de dag met een eerste site-inspection van een accommodatie waar we niet slapen. Onderweg daar naar toe worden we getrakteerd op een echte “African massage”. Na de inspectie is het tijd om Tarangire National Park binnen te rijden. Alsof de dieren weten wat de grens van het park is (er staan in Tanzania geen hekken om de parken), zien we direct wanneer we het park binnenrijden een groep impala’s en een groep zebra’s. We stoppen bij de public campsite om hier even rond te kijken. Dit is een mooie overnachtingsplek voor de avontuurlijke kampeerders, maar nog wel met toilet/douche gebouw en kookgelegenheid. We genieten van een lunch met top view bij een van onze favorieten: Tarangire Safari Lodge. We spreken met de eigenaresse, bekijken de tenten en gaan daarna op game drive. We spotten onder andere impala’s, zebra’s, buffels, verschillende soorten vogels en zien ‘Timon’ (het stokstaartje) en ‘Pumbaa’ (knobbelzijn). Grote groepen olifanten, waar het Tarangire National Park bekend om staat, lopen heel relaxed voorbij. We zijn alweer achter op schema, hoogste tijd om naar onze volgende overnachtingsplek te rijden. Het wordt ondertussen al donker en de bewegwijzering is  niet goed aangegeven. We zijn behoorlijk verdwaald, houden de moed erin (we zijn immers in goed gezelschap en hebben voldoende te eten en drinken bij ons) en genieten we ondertussen van de nachtsafari. In het donker springt er zomaar een zeldzame civet kat voorbij. Onze afwezigheid wordt al opgemerkt en uiteindelijk bereiken we na wat heen en weer bellen onze accommodatie voor vannacht, het prachtige Olkeri Safari Camp. We worden hartelijk ontvangen met en heerlijk drankje en genieten nu extra van een fantastisch diner met pompoensoep, veel verse groenten en als toetje brownie!

Zondag 19 maart
Jennifer en Marloes zitten al om half 7 op hun veranda om de zonsopkomst te bewonderen. Wat een prachtige start van de dag! Na een gezellig zondagsontbijt verlaten we onze accommodatie en vervolgen we onze weg naar Lake Manyara. We rijden via een hele mooie route naar het park toe. Zo zien we Maasai met hun koeien, boma’s (traditionele huizen gemaakt van takken en koeienpoep), rijstvelden en prachtige landschappen. Zo kom je dus dichter bij het échte Tanzania!

We lunchen op een werkelijk schilderachtige plek bij een waterval vlaktbij Lake Manyara. Hier starten de mountainbike tochten die we organiseren. Je fietst met deze tocht over uitdagende wegen naar de ingang van het Lake Manyara National Park. Eenmaal in het park komen we in een bebost gebied terecht. Dit is het leefgebied van dieren, zoals olifanten, apen, impala’s, hyena’s en boomklimmende leeuwen. Het schitterende meer heeft verschillende kleuren en er zwemmen hier nijlpaarden rond. Na de safari ariveren we bij Green Camp Lake Manyara. Home sweet home! Wat een hartelijke ontvangst en fijn weerzien met de crew daar. Het is heel fijn om hier (weer) te zijn en even bij te kletsen. Het Green Camp staat op een idyllisch plekje waar de olifanten elke avond langskomen. We nemen een Swahili douche onder een grote zak met water dat voor ons warm is gemaakt. ’s Avonds zitten we lekker bij het kampvuur en genieten we van ons diner met fantastische prei-aardappelsoep, aardappeltjes en groenten, vers bereid door kok Vincent (Recept in ons magazine Gazeti). De hoge kwaliteit van het eten zo midden in de bush is  elke keer weer ongelooflijk.  ’s Nachts worden we wakker gehouden door brullende leeuwen en toeterende olifanten. Zeer indrukwekkend!

Maandag 20 maart 
’s Ochtends bekijken we de ‘bush telegraph’ en zien we op de rivierbedding de pootafdrukken van de dieren die hier allemaal vannacht zijn langsgelopen.

Vandaag gaan we via Karatu naar de Ngorongoro hooglanden. We hebben in Karatu vier accomodaties bezocht en geïnspecteerd. Stuk voor stuk met hun eigen charme. Na de lunch rijden we het Ngorongoro Conservation Area in. Het is hier zo mooi! We stoppen bij een uitkijkpunt en bewonderen de krater. We hebben geluk, want door de verrekijker zien we recht onder ons twee neushoorns lopen, een moeder met een kleintje. Sowieso zien we de hele reis ontzettend veel jong wild, de babyboom in de bushbush.

Het is bijzonder om in drie dagen in totaal andere landschappen te zijn. Van het ruige Tarangire National Park, het beboste gebied bij Lake Manyara en de prachtige groene heuvels van de Ngorongoro Hooglanden.

Niet veel later bereiken we Mysigio Camp, onze overnachtingsplek voor vanavond. Op deze prachtige plek in het gebied van de Maasai, ook in de Ngorongoro Hooglanden, slaap je bij de Maasai. We zijn ook hier weer hartelijk ontvangen, nu zelfs met zang en dans, en hebben heerlijk gegeten met curry en eigen gebakken appelcakejes.

Dinsdag 21 maart
Na het ontbijt is het tijd om te gaan wandelen in de heuvels rondom het Mysigio Camp in de Ngorongoro Hooglanden.
Vanwege de regen van die nacht wordt het flink glibberen tijdens de tocht. Desondanks is het een waanzinnig mooie wandeling. Samen met een gids lopen we door Maasai gebied. We lopen door een soort sprookjesbos naar de boma’s van de Maasai, waar Maasai vrouwen druk zijn met het melken van hun koeien.
Joseph pikt ons daar weer op en we vervolgen onze safari via een prachtige route naar de Serengeti. Het landschap verandert langzaam van groene heuvels naar een vlak gebied. Je kan hier kijken zo ver het oog reikt. Overal zien we gnoes en zebra’s. Aan het einde van de middag komen we aan bij ons Green Camp South in het zuiden van de Serengeti. We eten vis en groenten als diner en gaan vroeg slapen, want morgenvroeg staat er iets heel speciaals op het programma…

Woensdag 22 maart
Marjolijn heeft een fantastische verrassing voor ons, maar daarvoor moet de wekker wel om kwart voor vier worden gezet. We gaan in een luchtballon! In alle vroegte worden we opgehaald door een chauffeur die ons naar de plek brengt waar de luchtballon zal opstijgen. Ondertussen zien we veel (nacht)dieren, dus hebben we ook nu weer een mooie nachtsafari te pakken. De ballonvlucht is onbeschrijfelijk mooi. We vliegen over ontelbare gnoes, zebra’s en hyena’s. Dit is een ervaring die je echt meegemaakt moet hebben. De landing verloopt vlekkeloos en we worden getrakteerd op een glas champagne (een oude traditie om verontruste boeren te vriend te houden) en genieten we van een heerlijk ontbijt.
De rest van de dag maken we een jeepsafari! Joseph brengt ons op prachtige plekken in de Serengeti. We zien onder andere jachtluipaarden een prooi eten en slapende leeuwen op de rotsen, hier ‘kopjes’ genoemd . We zijn aangekomen op weer een geweldige overnachtingsplek voor vanavond in het oosten van de Serengeti; het Olmara Camp.

Donderdag 22 maart
Het is alweer de laatste dag van de reis! Wat hebben we veel beleefd in zo’n korte tijd. Op Seronera Airstrip nemen we afscheid van onze topguide en vriend Joseph. See you next time! De vlucht naar Arusha duurt maar 45 minuten en geeft een mooie overview van het Tanzaniaanse landschap. Eigenlijk beleven we onze safari nog een keer, maar nu in omgekeerde volgorde…

Voor we het weten sta je alweer op de grond. Onze chauffeur David brengt ons naar de laatste accommodatie waar we vanmiddag zullen zijn. Bij Twiga Lodge genieten we voor de laatste keer  samen met onze collega’s van Wayo, James en Odilia, van een heerlijke vegetarische lunch. Maar het onvermijdelijke zit er toch aan te komen; het is tijd om naar het Kilimanjaro Airport te gaan.

Het was een fantastische teamreis! We hebben mooie nieuwe plekken ontdekt en weer veel nieuwe inspiratie opgedaan.

Asante Tanzania! Kwaheri!