Teamreis naar Noord-Tanzania

15 maart 2023

Donderdag 16 maart vertrokken we met het hele team van Explore Tanzania op studiereis naar Noord-Tanzania. We gaan onder andere naar Arusha, Lake Manyara, en de Serengeti om nieuwe plekken en accommodaties te bezoeken. Volg je onze reis in de blog?

 

Donderdag 16 maart

Groepsfoto Vanochtend om half 7 arriveerden we op Schiphol. De douane verliep soepel en we konden na een bezoekje aan de Starbucks zo doorlopen naar de gate. De vlucht duurde iets langer dan 8 uur. Ook de douane op Kilimanjaro airport verliep soepel. De chauffer Gaudence stond klaar om ons op te pikken. Na een gezellige en korte rit kwamen we aan bij ons vertrouwde adres River Trees. De krekels klinken hier en de aapjes horen we af en toe in de bomen. De lodges staan op prachtige plekken onder de hoge bomen. Na een welkomstdrankje en onze eerste heerlijke samosa’s sloten we de eerste dag af. Op naar wat we morgen gaan beleven!

Vrijdag 17 maart

Na een heerlijk ontbijt van zelfgemaakte gerechten bij River Trees stond onze gids Joseph ons op te wachten. Wat een feestje om hem weer te zien! Onze eerste stop was het oude huis van Marjolijn en Marloes. Nu is het huis omgetoverd tot hotel. Heel leuk om dit (weer) te zien :). Daarna reden we door naar Outpost Lodge Arusha. Een fijne plek met een prachtige tuin. Daarna stond het Ngiresi Cultural Program op het programma. We werden verwelkomt door de enthousiaste gids Andrew die ons meenam op een rondleiding door het gebied. Hij vertelde over de traditionele manier van leven. Zo bezochten we een huisje waar de mensen samen met hun dieren onder één dak leven. Ook bezochten we een school met 940 hele nieuwsgierige kinderen! Terug bij het huis genoten we van een heerlijke lokale lunch en zelfgemaakte koffie van koffiebonen die in de tuin groeien. Onze volgende stop was het kantoor van Wayo. Dit is de safariorganisatie in Tanzania waar we mee samenwerken. We hebben het nieuwe kantoor bezocht dat dicht bij Arusha in een prachtige tuin ligt. Er wordt hier onder andere hard gewerkt aan het verduurzamen van de nieuwe Green Camps. Het was heel leuk om onze collegas waar we veel contact mee hebben in levende lijve (weer) te zien! Vanavond slapen we in Tumbili Lodge Arusha. Dit is een duurzame en prachtige accommodatie met een grote tuin. De ruim opgezette huisjes hebben een grote kamer met een schone badkamer met bad. Na een lekker diner gingen we terug naar onze huisjes. Slaap lekker!

Zaterdag 18 maart

Om 8 uur hadden we heerlijk ontbeten bij Tumbili Lodge met vers fruit, yoghurt, ei en avocado. Vervolgens zijn we naar onze eerste inspectie gereden, Olerai Lodge Arusha. We kregen een echte “African massage” op de zandweg naar de lodge toe. Het was een mooie accommodatie met 10 kamers waarvan 8 bungalows. Een zwembad met gezellige ligbedden en zitjes sierde de tuin. Toen was het tijd voor Tarangire National Park. Alsof de dieren wisten wat de grens van het park was, zagen we direct toen we het park binnenreden een groep impala’s en een groep zebra’s. We stopten bij de campsite voor de avontuurlijke kampeerders en bij Honeyguide. Dit is een tentenkamp dat druk bezig is in het laagseizoen om de tenten op te knappen voor het hoogseizoen. We genoten van een lunch met view bij een favorietje van ons: Tarangire Safari Lodge. Daarna begonnen we onze Game Drive. We hebben onder andere impala’s, zebra’s, buffels, heel veel vogels en Timon en pumba gespot. Ook grote groepen olifanten waar Tarangire National Park bekend om staat, liepen voorbij. We zagen een baby van één week oud! We hebben een inspectie gedaan bij Ndovu. Een mooi tentenkamp in Tarangire National Park. Daarna reden we naar onze overnachtingsplek Olkeri Camp. Het werd ondertussen al donker en de bewegwijzing was niet goed aangegeven. Het was goed zoeken, want we waren eigenlijk verdwaald. We spotten ondertussen een civet (een zeldzame kleine katachtige) Na heel wat gehobbel, een paar keer keren en wat telefoontjes verder hadden we onze accommodatie voor vannacht bereikt: Olkeri Camp. We kregen een heerlijk diner met pompoensoep, veel verse groenten en als toetje brownie!

Zondag 19 maart

Jennifer en Marloes zaten al om half 7 op hun veranda om de zonsopkomst te bewonderen. Wat een prachtige start van de dag! Na een heerlijk ontbijt verlieten we Olkeri Camp. Vandaag vervolgen we onze weg naar Lake Manyara. We reden door de bush via een prachtige route. Zo zagen we Maasai met hun koeien, boma’s (kleine huisjes gemaakt van takken en koeienpoep), en prachtige landschappen. Het traditionele Tanzania kom je hier echt tegen.

We lunchten op een prachtige plek dichtbij Lake Manyara National Park. Het was een waanzinnig mooie plek bij een waterval. Hier starten ook de mountainbiketochten naar de gate van Lake Manyara. We passeerden de gate en kwamen in een bebost gebied terecht. Een prachtig gebied met veel dieren, zoals olifanten, apen, impalat’s, hyena’s en boomklimmende leeuwen. Het schitterende meer heeft verschillende kleuren en er waren nijlpaarden die zwommen. We kwamen aan bij ons Green Camp. Home sweet home! Het is heel fijn om hier (weer) te zijn. Het is een idyllisch plekje waar de olifanten elke avond langskomen. We namen een warme bush douche die voor ons werd warm gemaakt. ’s Avonds zaten we lekker bij het kampvuur en genoten we van ons diner met fantastische prei-aardappelsoep, aardappeltjes en groenten, vers bereid door kok Vincent. ’s Nachts werden we wakker gehouden door brullende leeuwen en toeterende olifanten. Zeer indrukwekkend!

Maandag 20 maart 

Vannacht deed de brul van een leeuw en getoeter van de olifanten ons opschrikken. s ‘ Ochtends lagen er een hele hoop olifanten drollen bij de rivierbedding. Wat gaaf dat die hier zo langslopen!

 

Vandaag staat op de planning om via Karatu naar de Ngorongoro hooglanden te gaan. We hebben in Karatu vier accomodaties bezocht. Stuk voor stuk met hun eigen charme. Na de lunch reden we het Ngorongoro Conservation Area in. Het is hier zo mooi! We stopten bij de viewpoint en bewonderde de krater. Het is bijzonder om in drie dagen in totaal andere landschappen te zijn. Van het ruige Tarangire National Park, het beste Lake Manyara en de prachtige groene heuvels van de Ngorongoro Hooglanden.

 

Niet veel later bereikten we Mysigio Camp, onze overnachtingsplek. Een prachtige plek in het gebied van de Maasai: de hooglanden van de Ngorongoro krater. We werden hier hartelijk ontvangen en hebben heerlijk gegeten met curry en zelfgebakken appelcakejes.