De mooiste plek op aarde …

2 maart 2022 | Herwin & Janke

Jambo Bwana

Maart 2022, na zo ’n acht uurtjes vliegen staan we op de airport Kilimanjaro waar we meteen kennis maken met het warme klimaat en het jaloersmakende on-Nederlandse werktempo van de Tanzaniaanse douane medewerkers. We staan aan het begin van onze 9 daagse safari rondreis waarbij we gaan overnachten in een koepeltentje.  Nadat we kennis hebben gemaakt met onze gids Freddy en kok Benjamin, klimmen we in de jeep en gaan we onderweg. Onze reis begint in het Tarangire park dat bekend staat om zijn olifanten. De hoeveelheid olifanten, gazelle’s en apen is enorm. En terwijl we nog volop de wilde dieren aan het bekijken zijn, zet Freddy de wagen uit en vraagt ons om uit te stappen. We zijn op de eerste camping aanbeland, maar staan eigenlijk nog tussen de apen en gazelle’s. Rondom de camping zien we zelfs grazende olifanten op zo ‘n 50 meter afstand. Hier gaan we dus slapen, in een koepeltentje.

Vanwege de pandemie is het niet druk en zijn we zelfs de enige gasten op de camping. De spanning om hier een nachtje te slapen wordt een stukje minder doordat er nachtbewaking aanwezig is. Deze man, in soldatentenue en voorzien van geweer, houdt een oogje in het zeil. Gedurende de nacht horen we non-stop geluiden uit de jungle. Het brult, het jankt, het snuffelt. We genieten volop en proberen de geluiden die we horen te koppelen aan het beest dat ze veroorzaakt. Freddy bevestigd de geluiden. Dit waren dus hyena’s en een leeuw. Oké…

De eerste ochtend ontwaken we alsof we ons in een volière bevinden. De vogels zingen uit volle borst en creëren dat typische junglegeluid. En wanneer we door het gaasvenster naar buiten kijken zien we tientallen gazelle’s die  vlak voor ons tentje staan te grazen. De zon schijnt al heerlijk en we zien vogels in allerlei felle kleuren. Benjamin heeft een geweldig ontbijt klaar staan. Wat een ochtend! Nog acht van zulke te gaan!

De volgende twee dagen verblijven we nabij Lake Manyara op een camping Migombani Campsite. Een geheel andere camping met een strak gemaaid gazon, uitgebreide bar en luxe sanitaire ruimtes. Helaas geen wilde dieren, maar wel een prachtig uitzicht vanuit een groot zwembad. We staan twee nachten op deze luxere camping en stiekem hopen we dat de volgende camping meer beleving qua natuur en wilde dieren heeft te bieden.  We maken een rondrit rondom lake Manyara waar we wederom veel wild kunnen spotten. Ook maken een wandeltocht over een touwbrug (bij het begin van het park) en we maken een kanotocht langs de oevers. Tijdens de kanotocht zien we badende olifanten en buffels. De geweldige gidsen hadden hun grappen en grollen ook paraat waardoor het een prachtige afwisseling werd naast het vele rondrijden in de jeep.

De volgende dag rijdt Freddy ons door het fameuze Serengeti park. Dit park wordt ook wel het eindeloze plein genoemd. Het bergachtige, beboste landschap maakt plaats voor een eindeloze grasvlakte waarvan je de horizon niet ziet. En dan zien we waar we op hoopten; de grote migratie! We passeren tienduizenden Gnoes en honderden zebra’s. Freddy verteld ons dat er 1,7 miljoen Gnoes en duizenden zebra’s onderdeel zijn van deze migratie. Zo ver je kunt kijken zien we Gnoes, er komt simpelweg geen einde aan. De omvang van dit schouwspel vormt achteraf gezien één van onze hoogtepunten van deze reis. Het is zo enorm groots, veel en puur. Nergens is er een gebouw te bekennen, geen zendmast…we zien alleen maar vlakte, gras, zandpad en beesten. Wat een geweldige wereld! Uiteindelijk is dit precies waarom we voor Tanzania hebben gekozen; het landschap is erg divers.

We overnachten drie nachten op Serona Campsite, een sobere, publieke camping met een typisch Afrikaans, verouderd sanitair gebouw. De wilde beesten die we ’s nachts in de verte horen maken echter weer veel goed. Het geeft een stukje extra beleving die we bij de vorige luxere camping gemist hebben. In het Serengeti Park laat Freddy zijn verbluffende kwaliteiten zien als gids. Hoewel alle gidsen met elkaar via een portofoon met elkaar in verbinding staan om locaties van bijzondere dieren aan elkaar door te geven, weet Freddy keer op keer als eerste deze bijzondere dieren te vinden. We vinden jachtluipaarden, leeuwen én we zien een neushoorn die in het Serengeti park toch een bijzondere verschijning is. Dat maakt de Big 5 voor ons compleet, maar dit is voor ons geen doel op zich. Tijdens ons verblijf in het Serengeti park gaan we één keertje vroeg op pad en zien we de zonopkomst. Het is alsof we dromen, maar het is toch echt de werkelijkheid. In de serene stilte zien we giraffen in de verte voorbij lopen, midden in het rode licht van de opkomende zon. Dat we dit mogen meemaken…

En dan komt er zo ’n moment waarbij je denkt dat je het mooiste wel hebt gezien totdat je vroeg in de ochtend de benevelde Ngorongoro krater inrijdt. In de krater is het ’s morgens koel en nevelig. In de sluiers van mist zien we de olifanten, nijlpaarden en flamingo’s. Het is de kers op de pudding van onze geweldige reis. Een mooiere plek op deze aarde hebben wij tot dusver nog niet gezien. We zien tientallen nijlpaarden manoeuvreren tussen de flamingo’s. Wat geweldig om dit in het echt te zien.

De laatste nacht verblijven we in de stad Arusha in een sfeervolle, luxe Ilboru Safari Logde. Aan de overkant van deze logde staat een klein souvenirwinkeltje. We maken een praatje met de eigenaar genaamd Simba en we vragen aan hem hoe hij de pandemie ervaren heeft. Hij pakt een paar foto’s uit een lade waarop een totaal verbrand en verwoest gebouw staat afgebeeld. Dit blijkt zijn voormalige winkel te zijn, twee jaren geleden. Na de brand kon hij zijn huidige winkel huren. Niet veel later brak de pandemie uit die inmiddels al twee jaren duurt. Twee lange jaren vrijwel geen inkomsten met alle gevolgen van dien. Hij verteld het emotioneel en zichtbaar niet gespeeld. Vervolgens pakt hij zijn vals gestemde gitaartje en zingt het lied Jambo Bwana. Hij eindigt met de uitspraak; “I’m poor but I smile”. En wij staan weer met de beide benen op de grond.

Herwin & Janke
 
 

Tanzania, een kennismaking. Video door klant Herwin Kwint

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen