Een reis naar het dak van Afrika: de Kilimanjaro

29 december 2021 | Marcella, Andrea & Daan

De reis begon met een droom van mijn vader om met zijn kinderen de hoogste vrijstaande berg ter wereld te beklimmen. Twee weken geleden (6 januari om 06:05 uur) stonden we op Uhuru Peak en keken we op een wolkenlucht die in de ochtendzon brandde. Dit is de beste manier om het uitzicht op de top van de Kilimanjaro te beschrijven.

Op 29 december vlogen we van Schiphol Airport naar Kilimanjaro International Airport om ons avontuur op Mount Kili te beginnen. En ja, we hebben oudejaarsavond gevierd met een glas glühwein in het bergbos van de Kilimanjaro met onze gidsen en dragers. Proost daar op!

In de volgende vier dagen merkten we dat we steeds dichter bij de steilere delen van de berg kwamen. We begonnen op 1800m hoogte en in vier dagen tijd bereikten we de kampen op 4600m.

Dag zes is belangrijk omdat het de dag is voordat je het basiskamp bereikt en de dag waarop je je moet voorbereiden op de top. De naam van het basiskamp is Barafu Camp, wat Swahili is voor “ijskamp”.
Toen we rond 11 uur in het basiskamp aankwamen, kregen we een warme lunch en zorgden we ervoor voldoende te eten. Alle lunches en diners waren geweldig: 3 gangen met veel groenten en smaak! Dan, om 14.00 uur, moet je gaan slapen, maar we waren te opgewonden voor wat er zou komen.

De gidsen maakten ons om 23.00 uur wakker zodat we om middernacht met de klim konden beginnen. De klim naar de top duurt ongeveer 6 uur. Het Basecamp heeft een hoogte van 4673m en vandaar gaan we naar de Uhuru Peak op 5895m.
We wandelen pole pole (langzaam, langzaam) en langzaam komen we steeds dichterbij. Ik denk dat ik rond een uur of 3 of 4 in de ochtend mijn vingers en voeten niet meer voelde – de kou was verschrikkelijk (-25 graden Celsius) en de gevoelstemperatuur vanwege de wind nog lager. Op dit punt heb ik meerdere keren gedacht om terug te gaan … Maar uiteindelijk ben ik zo blij dat ik dat toch niet heb gedaan en door ben blijven lopen.
Rond 5.15 uur kwamen we aan bij Stella Point. We wisten dat het ons nog maar 45 minuten naar de top zou kosten vanaf Stella Point. Een geweldige prestatie en een grote glimlach kwam op onze gezichten. We halen het! En inderdaad, bijna 45 minuten later stonden we op het dak van Afrika terwijl de zon opkwam en de lucht zich vulde met een rode gloed. Het was ongelooflijk! Ik ben blij dat mijn zus haar camera tevoorschijn heeft gehaald en erin is geslaagd foto’s van ons te maken op Uhuru Peak omdat mijn vingers niet meer in een staat waren tot “actie”. Hierbij het bewijs: we hebben de Kilimanjaro in 6 dagen beklommen!!

De terugweg was euforisch en konden we niet meer stoppen met praten over het uitzicht, het moment, de gevoelloosheid van onze handen en voeten.
Diezelfde dag daalden we af naar 3100m en hadden een stevige lunch en diner. De volgende dag liepen we door het bergbos terug naar de poort op 1800m.

Wat een avontuur!
Veel dank aan de geweldige bemanning en gidsen die ons tijdens deze reis hebben geholpen.

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen