Dit jaar doen we iets heel anders…….

17 juli 2017 | Bas en Esther

Hoi Marjolijn en Marloes,

Eindelijk hebben we dan onze mooie reis van 2017 af en op onze website staan. Tevens ons reisverslag hieronder.

Groetjes Bas en Esther

Op avontuur in Tanzania.
Want dit was geen vakantie maar echt een avontuur!

Op 18 Juli 2017 zijn wij met de familie naar Tanzania op vakantie geweest. Ik (Esther) en mijn man (Bas) samen met mijn zwager (René), schoonzusje (Daniëlle) en onze twee nichtjes (Lisa en Amber).
Bas en ik reizen veel naar Amerika en regelen altijd alles zelf…… nu viel er niks te regelen en moest ik alles loslaten, dat is best lastig in het begin….sorry Marjolein….., maar wat was alles top geregeld!
We vlogen in ruim 8 uur rechtstreeks met KLM naar Arusha. Hier aangekomen hadden we gelijk al de eerste cultuurshock te pakken. We werden netjes opgevangen op de luchthaven en naar ons hotel gebracht River tree’s inn. De weg ernaartoe was donker en we reden aan de verkeerde kant van de weg, nou ja voor ons gevoel dan en ook dat is wel even wennen.
We werden hartelijk ontvangen met een drankje en een opfrisdoekje. We werden begeleid naar onze kamers maar mochten niet zelf de koffers dragen…. We vonden dat wel iets ongemakkelijk maar na mate de vakantie vorderde ging ons dat steeds beter af. Daarna een heerlijk afzakkertje rond het kampvuur.
De volgende dag gingen we voor het eerst op safari en maakten we kennis met onze supertoffe gids Zeph. We waren helemaal gespannen, wat gaan we allemaal zien vandaag. Ik had een boekje mee genomen zodat ik kon opschrijven wat we hadden gezien en hoeveel.
Het was schitterend weer, zonnig en 22 graden, beter dan dat wordt het niet. Als eerste zagen we, nou ja Zeph dan, een kudde olifanten bij de ingang. Deze zaten verstopt in de stuiken maar wat gaaf. We wilden niet weg, maar Zeph beloofde ons dat we deze nog veel beter zouden gaan zien, iets wat wij ons toen nog niet konden voorstellen. We zagen overal wat, en ik kon het niet bijhouden in mijn boekje die heb ik dan ook maar halve wege de dag aan de kant gegooid.
We zagen echt van alles, ook veel Bavianen en Colobus apen.
Bas, Amber en ik hebben een kano tocht gemaakt en kwamen op veilige afstand langs Nijlpaarden, alleen het geluid al is heel indrukwekkend.
Om 18:15 kwamen we aan in de lodge en zijn we lekker met een drankje bij het kampvuur gaan zitten waarna we een heerlijke maaltijd kregen.

Het eten tijdens de vakantie was overal erg lekker. Hier hebben we ons best wel zorgen over gemaakt en daarom hadden we de supermarkt in Nederland leeg gehaald op de koek en snoep afdeling. Hier hebben we echter weinig gebruik van gemaakt, maar we hebben Zeph wel heel veel laten proeven en uiteindelijk alles mee gegeven. Zeph was gek op onze snoepjes en koekjes behalve de zure matten dat vond hij geen succes!

Onze tweede dag in Arusha zijn we opgesplitst en zijn Daan, René en Lisa een stadsbezoek door Arusha gaan doen. Bas, Amber en ik zijn naar de lokale markt gegaan. We hebben het allemaal super gehad. Voor ons was het op de markt eerst wat ongemakkelijk. Amber en ik wilde heel graag mensen fotograferen. Gelukkig hadden we ook hier een top gids en die regelde dit allemaal super. Het werd erg gezellig op de markt en iedereen wilde spontaan op de foto.
De middag brachten we met de hele familie door bij het zwembad al was het wel wat fris en duurde het een tijdje voor de zon er was, maar het was wel lekker relaxen. Ook de vele aapjes die hier rond liepen hebben we getracht om op de foto te zetten.
Ook hier werd de dag afgesloten met lekker eten en een kampvuur.

De dag erna weren we opgehaald door Zeph en zijn we Tarangire NP gereden. De enige uitdaging die ons te wachten stond was de bagage in de jeep krijgen en dan wel zo, dat wij ook nog erin paste. Maar ook voor onze Zeph was dit kinderspel en alles paste er wonderbaarlijk in!
We reden eerst een heel stuk door Arusha stad en kwamen daarna meer in de natuur. Hier liepen veel Masai, met mooie rode of blauwe kleden aan, liepen ze achter hun vee. Hoe meer koeien je had hoe rijker je was. Masai wonen echt nog in zelfgemaakte hutten en deze kleine dorpjes kwamen we ook veel tegen. Ze gaan overigens wel iets met de tijd mee want ze beschikken wel over een mobile telefoon.

In Tarangire NP verbleven we in de Trangire safari lodge. Echt een prachtige lodge met tenten die beschikken over een badkamer en wc. Uit uitzicht vanaf de lodge en ook vanuit alle tenten is echt prachtig! Je kijkt de vallei in en ziet overal beesten. De eerste nacht hoorde we eerst heel lang een leeuw en deze is uiteindelijk langs de tent gelopen. Bas en Amber hebben zijn schim gezien. Ook hier werden we hartelijk ontvangen, onder het genot van een drankje, door zeer vriendelijke mensen.

Onze safari’s in Tarangire NP waren geweldig. Olifanten naast de auto met “kleintjes” zoals Zeph dat ook goed kon uitspreken. Bij de Olifanten moesten we wel echt stil zijn. Ook Cheetahs hebben we gezien 1 met drie “kleintjes”. Schitterende vogels, en ook een groep met drie leeuwen die lagen te chillen in de boom. Giraffes, Zebra’s, Buffels, Gnoes…. ik kan nog wel 5 regels vol tikken met wat we allemaal hebben gezien. Ook de schitterende zonsondergang hebben we twee keer heel mooi gezien, vooral de eerste keer met olifanten die door de ondergaande zon liepen, echt om kippenvel van te krijgen. De laatste dag net voor we het park uit gingen hebben we ook nog een Luipaard gezien, mijn persoonlijke favoriet.

Vanuit Tarangire zijn we naar Lake Manyara NP gegaan. Bij de uitgang van Tarangire NP liep Zeph een rondje om de auto en zag er een bidsprinkhaan zitten. Supermooi! En groot….. Zeph pakte hem met een tak van de auto en liet hem zien….. Na zichzelf goed te hebben laten zien, had de bidsprinkhaan er genoeg van en vloog weg, vervolgens had een vogel hem bijna te pakken….. Gelukkig ging het net goed.
Onderweg naar Lake Manyara kwamen we door dorpjes waar veel kinderen liepen en die vroeg om pi-pi. Dat zijn snoepjes…… Daar hadden wij heel veel van en we hebben Zeph gevraagd of we ze wat mochten geven. Zeph is uit de auto gesprongen en heeft wat uitgedeeld. Hij heeft uitgelegd dat je het zelf moet verdelen onder de kinderen omdat ze niet met elkaar delen. Ook vertelde hij veel over het leven van deze mensen in Tanzania.

Lake Manyara NP is ook een schitterend park, iets wat je zeker niet moet overslaan. Hier is het heel erg groen. Ook weer veel olifanten en veel Bavianen. Bij het het meer heeel veel, echt enorm veel, maar dan ook massaal veel vogels. Hoofdzakelijk witte pelikanen, maraboes en ooievaars verder hebben we nog diverse andere soorten vogels gezien. Bij het meer zat een picknick plek waar we hebben geluncht en er liep een lange steiger over het water waar we mochten wandelen. Hier zaten nog veel meer vogel soorten, ook flamingo’s en witte reigers. Ook lagen hier nijlpaarden. We konden ze nu beter zien dan in onze kano, maar nu stonden we dan ook veilig aan de kant.
Hier verbleven wij in een Wayo green camp, en ik moet hier even bij vermelden dat wij geen van alle kampeerders zijn, hier waren wij dan ook iets in shock. Er was ons van tevoren wel verteld hoe het zou zijn maar in het echt moesten we wel even slikken! Neemt niet weg dat we hier wel heerlijk weer bij het kampvuur konden zitten en de drank echt lekker koud was. Ook wil ik er wel bij zeggen dat het eten super goed geregeld was. ’s Avonds waren de tafels gedekt en verlicht met sfeervolle lampjes, het zag er geweldig uit. De mensen die er werken zijn ook super vriendelijk.

De volgende ochtend verlaten wij Lake Manyara NP en hadden we op de planning staan een bezoek aan een dorpje. Bij het verlaten van het park was Zeph druk met naar buiten kijken en opzoek naar sporen….. Hij bleef maar zoeken en opeens BINGO! Twee leeuwen midden op de weg, schitterend! Het was een grote familie want eerst kwam cup 1, daarna nummer 2, gevolgd door cub 3 er aan lopen. Stukje verder voor ons lagen ook nog twee vrouwtjes te chillen. Het was wel een feit dat we erlangs moesten, we konden ook niet anders rijden. Zeph startte de auto en voorzichtig wilde hij er langs. Het mannetje had hier geen zin in en begon te brullen….. Dan maar door de stuiken langs het vrouwtje. Uiteindelijk stond het hele spul op en ging aan de kant. Op dat moment kwam er nog een groot mannetje uit de struiken, er liepen nu 9 leeuwen om de auto.

In het dorpje werden we vriendelijk ontvangen door onze gids. We zijn door het hele dorp geweest waar veel bananen worden verbouwd en waar ze mooie schilderijen maken en alles uit hout snijden. Hier kon je ook souvenirs kopen en we hebben dan ook het een en ander gekocht. Wat ik niet kon begrijpen was een ander Nederlands gezin die zo enorm aan het afdingen was dat het gênant was. Ook hier zijn we over de markt gelopen en als afsluiter kregen we een heerlijk lunch.
Daarna werden we weer opgehaald door Zeph en naar Rhotia valley tented lodge gebracht. Ook dit was weer een schitterende logde echt in een prachtige omgeving. Deels van de omzet gaat naar het weeshuis waar ze zo’n 30 kinderen hebben, die ze daar opvangen en opleiden om ze een goede toekomst te geven. De sfeer hier was ook geweldig en het eten ook weer erg lekker. Heerlijk ’s avonds naar een warm bed waar een kruik in bed lag om je warm te houden.

De volgende ochtend zijn we om 4:30 al op pad gegaan naar de Ngorongoro crater. Zeph wilde de drukte voor zijn en dat is hem gelukt, als 1e reden we het park in en als zevende reden we de crater in! Ook hier kan ik niet beschrijven hoe schitterend het park is. Zoveel beesten…… Hier lag ook een groep van 5 leeuwen die hun vangst aan het op knagen waren. Hyena’s en jakhalsen liepen erom heen, te wachten tot ze iets konden jatten. In dit park is ook een hippopool, nou en er lagen er echt heellll veeell in. Allemaal aan het kakken en er lekker met zijn alle in liggen, BAH, vieze beesten. Deze safari heeft voor ons de big five compleet gemaakt hier hebben we neushoorn gespot, erg ver weg maar wel gezien.

Ons laatste NP was de Serengeti. Het was een hobbelige weg met een African Masage zoals Zeph het leuk probeerde te brengen. In Tarangire hebben we de eerste dag vooral veel roofdieren gezien. Ook twee Cheeta’s die heerlijk aan hun gazelle zaten te peuzelen. Heel kleine leeuwenwelpjes, en ook een aantal Hyena’s. Ook hier een luipaard maar die lag verdekt opgesteld in de stuiken. En weer zoveel andere beesten.

Onze eerste nacht sliepen we in de heerlijke Serena lodge, wat een schitterend hotel. Wel veel commerciëler dan de andere hotels maar hier was echt niks mis mee. Overal op het terrein liepen beesten. De buffels en zebra’s liepen vlak langs de tafels waar we zaten te eten. Een man met een geweer bracht ons na het eten naar onze kamer en vertelde dat ze net een luipaard op het terrein hadden gezien!
De volgende ochtend verlieten we echt met pijn in ons hart deze mooie lodge…. Echt met pijn, dit ook omdat we wisten dat we de laatste twee nachten van onze safari in een Wayo green camp sliepen, en zoals al eerder gezegd was kamperen niet onze sterkste kant…. De weg ernaartoe was weer schitterend, nu ook voor het eerst krokodillen gezien. In de middag kwamen we niet zo heel veel meer tegen en we kakte allemaal een beetje in. Zeph had dit in de gaten en liet ons uit de auto op een veilige plek en maakte met ons wat gekke foto’s….overigens ook één hele leuke foto.

In het green Camp aangekomen werd er weer super goed voor ons gezorgd en we vonden het wel oke om hier de laatste twee nachten te vertoeven. We kwamen veel mensen tegen die we al vaker tegen waren gekomen en er werd volop gekletst tijdens het kampvuur en onder het heerlijke eten.
Morgen was onze laatste safari dag en eigenlijk wilde we proberen de migratie te zien. Dan steken er honderden gnoe’s de rivier over en dit schijnt heel spectaculair te zijn.
Echter ging het die nacht helemaal mis met mijn schoonzusje. Die is ziek geworden en aan het overgeven gegaan. De mensen van het Green camp hebben goed voor haar gezorgd en echt alles schoon gemaakt en gewassen.
Bas en ik zijn alleen met de kinderen op pas geweest die dag. Zeph heeft ons naar de plek van de migratie gebracht en daar was het wachten… wachten….. wachten! Zeph kreeg een oproep dat op een ander plek de oversteek was begonnen. We konden daar heen rijden, maar waarschijnlijk tegen de tijd dat we daar aan zouden komen waren we te laat en zouden we dit missen. Dus weer wachten….wachten….wachten. Tijd voor lunch. We mochten uit de auto en waren een beetje aan het vervelen en opeens werd Zeph fanatiek… Get in the car….. in the car… hurry. De deur zat dicht en volgas naar de rivier…. Ja hoor daar gingen echt honderden zo niet duizenden gnoe’s….. Het was wel dubbel omdat er ook zoveel niet uit het water konden komen en uiteindelijk verdronken. Maar wat een indrukwekkende ervaring om mee te maken.

Hierna was het relaxing time! Gelukkig is Daan opgeknapt, want vandaag vliegen we naar Zanzibar. Dat betekent ook dat we afscheid moeten nemen van Zeph! Zelfs onderweg naar het vliegveld hebben we nog van alles gezien. Een hyena hol met 4 jonkies….. Echt waar dat kan je toch niet geloven. Het vliegveld is een stuk open vlakte waar allemaal vliegtuigjes landen op een strook gras…. Zeph ging elke keer voor ons informeren of het ons vliegtuigje was wat landde. Uiteindelijk stond die van ons er. Koffers laad je zelf en dan zelf een plekje zoeken. Zeph gaven we een dikke knuffel en we bedankte hem voor alles!

Ook op Zanzibar werden we goed opgevangen en verbleven we in de Fumba Beach Lodge. In de avond hadden ze bij de bar op een plankje mango liggen waar de bushbaby’s op af kwamen super geinige beestjes. Ook een prachtig klein paradijsje. We zijn hier een dagje wezen snorkelen met op de dag een lunch op een verlaten bounty eilandje. We hebben heerlijk gegeten bij de rock, hier was het ook echt schitterend. We hadden ook een excursie geboekt met een kano door de mangroves hier zouden veel vogels zitten. Dit viel een beetje tegen, de man die onze bootjes moest varen kwam niet opdagen en we hebben daar een half uur in een onstabiel bootje moeten wachten. Ook hebben we er wel geteld 15 vogels gezien, we hebben wel verschrikkelijk gelachen, maar deze slaan we de volgende keer over. Op het laatste moment hebben we ook nog besloten naar Stone town te gaan en dit was echt bijzonder leuk, super gezellig stadje.

Daarna is het echt tijd om naar huis te gaan. Ook hiervoor was alles perfect gereld!

Marjolein en Marloes jullie hadden voor ons geen betere reis kunnen organiseren, heel erg bedankt voor alles.

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen