Een reis om nooit te vergeten

24 april 2024 | Roland en Linda

Ons verhaal begint eigenlijk al heel wat jaren geleden. Linda gaf al heel lang aan dat ze heel graag een keer op safari in Afrika wilde. In september 2023 heb ik een afspraak gemaakt bij Explore Tanzania in Apeldoorn en Linda daar als verrassing mee naartoe genomen. En daar begon eigenlijk onze reis, want het team van Explore Tanzania had een voorbeeld reis voor ons gemaakt en die werd op het scherm gepresenteerd. Echter wel met de opmerking dat het een voorbeeld was, dus we konden daar zelf nog stappen aan toevoegen of aanpassen. Het was allemaal heel flexibel en volledig naar onze wensen in te richten. Dat was ook één van de redenen waarom wij voor Explore Tanzania hadden gekozen. Na het verwerken van onze wensen en ideeën, maar ook met de adviezen en ideeën vanuit Explore Tanzania, ontstond er een prachtig reisprogramma. Nu was het wachten tot 24 april 2024.

En dan opeens is het zover…. Onze vlucht ging van Amsterdam naar Kilimanjaro Airport. Een prima reis, goede stoelen en voldoende beenruimte. Dan sta je “opeens” in Tanzania, waar we van het vliegveld werden opgehaald en naar ons eerste verblijf, Rivertrees Country Inn, in Arusha, werden gebracht. Oh ja, ze rijden links in Tanzania, dus dat was wel even schakelen!
Na een heerlijke nacht, met het geluid van de vogels en apen op de achtergrond, vertrokken wij de volgende dag naar Africa Amini Life Original Maasai Lodge om daar vervolgens twee dagen bij de Maasai te verblijven. Dat was op aanraden van het team van Explore Tanzania, omdat dit wel een hele mooie ervaring is. Africa Amini Life ondersteunt heel veel projecten in de buurt en samen met de Maasai zijn we o.a. naar een schoolproject en een weeshuis geweest. Gelukkig stond er bij de lodge een tipbox waarin geld gedoneerd kon worden, ter ondersteuning van deze projecten.

Na twee dagen bij de Maasai, werden we opgehaald door onze gids Benson. Wat een geweldige vent was dat. Hij vroeg aan ons wat wij allemaal graag wilde zien en waar onze interesses lagen. Gedurende de hele safari heeft hij alles op onze wensen afgestemd. Heerlijk relaxt was dat!!

Vanuit de Maasai Lodge zijn we naar Tarangire Safari Lodge gereden, in het Tarangire National Park. Als je het over prachtig uitzicht hebt……. dan staat deze wel aan de top. We sliepen hier in tenten en er werd ons geadviseerd om goed gebruik te maken van het “apenslot”, waar de ritsen van de tent mee op slot zaten. Apen wilden maar wat graag door de bagage gaan, op zoek naar eten. ’s Avonds werd je door een beveiliger van en naar je tent begeleidt. Je bent immers midden in de natuur en olifanten en leeuwen kunnen ’s nachts vrij om je tent heen lopen. Vanuit Tarangire Safari Lodge hebben we een aantal prachtige safari’s gemaakt. Het is werkelijk één grote dierentuin, maar dan zonder bordjes waarop je kunt zien waar welke dieren verblijven. Er waren zo veel wilde dieren! Soms erg ver weg en alleen met een verrekijker goed te zien, maar vaak ook echt heel dichtbij. De jeep waarin wij de safari’s maakten had een dak dat omhoog geschoven kon worden. Tijdens de safari’s kon je dan staan en alles goed bekijken. Wij voelden ons zo helemaal één met de natuur.
Na twee overnachtingen zijn we richting Keratu gereden. Onderweg zijn we nog gestopt voor een tree top wandeling. Via ladders en touwbruggen door de boomtoppen, met een prachtig uitzicht en mooie natuur. Hierna weer verder met de Jeep naar Lake Manyara National Park. Na ongeveer 15 minuten het park in rijden, staat er een eigenwijze olifant midden op de weg. Zes Jeeps in een rij moesten wachten, want niemand kon er langs. Dit duurde best wel een tijdje, want de olifant liep op z’n gemak over de weg. Dat is het mooie aan zo’n reis: de dieren zijn belangrijker dan jouw schema!! Na een heerlijke lunch, midden in Lake Manyara National Park, zijn we richting Marera Valley Lodge gereden. Ons verblijf voor de komende twee nachten. Een lodge met een heel andere sfeer, maar wel super gezellig en alles prachtig aangelegd.

Na het ontbijt stond een safari naar Ngorongoro Krater op het programma. De reis er naartoe was al een ervaring op zich. Helemaal omhoog rijden langs de kraterrand, door de laaghangende wolken op smalle, ongeplaveide wegen. Zodra je dan uit de wolken komt, heb je een prachtig uitzicht over één van de kraters. Adembenemend!! Ook reden we langs verschillende Maasai dorpen en kwamen uiteindelijke bij de bewuste krater. Dat de natuur zo prachtig kan zijn! En ook hier zagen we weer zo veel wilde dieren. Bij de ingang van het park spotte Benson onmiddellijk een leeuw in de boom. Later bleek dat er nog veel meer leeuwen waren. Maar niet alleen leeuwen, er waren zo veel wilde dieren te spotten. Je kijkt je ogen uit. Erg indrukwekkend was toch ook wel de enorme grote groep roze flamingo’s. Ze maakten veel kabaal, maar wat prachtig om te zien. Zeker ook toen een groot deel van de groep begon te vliegen.
Hier hebben we ook nijlpaarden en onze eerste en (naar wat later zou blijken) enige neushoorn, gespot.

Vanaf Keratu zijn we de volgende dag naar de Serengeti gereden. We waren het park amper binnen gereden, of we zaten midden in de migratie. Zebra’s en gnoes zo ver je kon kijken. Tussendoor ook hyena’s (op zoek naar een makkelijk hapje) en roofvogels die op zoek waren naar left-overs. Het Hippo Trails Camp staat ergens in “the middle of nowhere”. Een hoofdtent met een aantal tenten, waar de bezoekers kunnen slapen. Ook hier was er weer begeleiding, om je van en naar je tent te begeleiden. En dat was maar goed ook. Tijdens één van de nachten dat wij daar sliepen, liepen er leeuwen en een buffel om de tent. Gelukkig hoorden we dat de volgende morgen pas van de crew. Ook hier hadden we weer een adembenemend uitzicht. In de avond was er een prachtige, paars/oranje ondergaande zon. Nadat we van één van de safari’s terugkwamen, stond er een boomlange giraffe voor onze tent. Heerlijk relaxt van één van de bomen te eten. Nadat hij ons aan zag komen, nam hij wel de benen, maar toen wij later even rustig voor onze tent zaten, kwam hij weer terug en liep “gewoon” op minder dan 10 meter bij ons vandaan voor de tent langs. Dan lopen toch echt de rillingen over je rug. Zo mooi en indrukwekkend is het zo midden in de natuur. Vanuit het Hippo Trails Camp hebben we verschillende safari’s gedaan en zoveel prachtige dieren gezien. Wat een indrukken allemaal.

En toen brak de dag aan, dat het safari gedeelte klaar was en we afscheid moesten nemen van onze gids en chauffeur Benson. Dat viel nog niet mee, want als je zo’n tijdje met elkaar optrekt en alle prachtige dingen die je ziet, met elkaar deelt, dan ontstaat er toch ook een connectie samen. Benson bracht ons naar Seronera Airstrip en daar zijn we met een klein vliegtuigje (12 passagiers) naar Stone Town op Zanzibar gevlogen. Hier hadden we een overnachting in het Swahili House, midden in het oude deel van Stone Town. Wat anders is het hier, als je net twee weken in de natuur hebt doorgebracht en nu in het bruisende hart van de stad bent. Dat was toch wel even schakelen…
’s Avonds hebben we heerlijk genoten van een diner op het dakterras van het hotel, met een prachtig uitzicht over de stad en de ondergaande zon. De volgende ochtend hebben samen met een gids, een stadswandeling gemaakt. Stone Town is een stad met een rijke geschiedenis. Helaas, vanwege de voormalige slavenhandel, niet altijd even fraai, maar we hebben enorm genoten van alle mooie, oude gebouwen en de verhalen van onze gids. Ook mooi om te horen en te zien, dat verschillende geloven hier prima samen kunnen leven en wonen. Na de wandeling en een korte lunch, werden we opgehaald voor de rit naar ons hotel. Het Ocean Paradise Resort & Spa deed zijn naam echt eer aan. Wat een geweldig hotel resort. We hadden een bungalow direct aan het strand, met zicht op de oceaan. Het plaatje was compleet en hier konden we heerlijk nog een paar dagen relaxen. De eerste dag even bijkomen van alle indrukken van de afgelopen dagen en ’s avonds hadden we een beach BBQ aan de andere kant van het eiland, met vers gevangen vis uit de oceaan. De tweede dag hadden we een Spice Tour bij één van de lokale spice boeren. Geen grote, massale, door de overheid gesubsidieerd bedrijf, maar een lokale boer, die kruiden en fruit verbouwde op het bedrijf, dat al jaren in zijn familie was. Mooi om te zien hoe de diverse kruiden en fruit door elkaar kunnen groeien en bloeien. We kregen veel te zien en mochten heel veel ruiken en proeven. Ook hiermee steunt Explore Tanzania de kleine, lokale ondernemers. De rest van de week hebben wij niet veel meer gedaan dan relaxen aan het strand, heerlijk eten en nog meer relaxen. Genieten van het mooie weer, het heerlijke eten, de gastvrijheid en vriendelijkheid van de mensen en het grote verschil tussen eb en vloed.

Na bijna drie weken moesten we weer toch echt weer naar huis. Eerst met een transfer naar de luchthaven bij Stone Town, vervolgens een vlucht in weer zo’n kleiner vliegtuig naar Dar-Es-Salaam en daarvandaan met KLM weer naar Schiphol.
We hebben enorm genoten. Wat een geweldige vakantie hebben we gehad en wat zijn we blij dat we voor Explore Tanzania hebben gekozen. Zo onderweg spreek je regelmatig ook andere reizigers en vaak genoeg bleek dat ze enigszins jaloers ons verhaal aanhoorden. Hoe onze reis georganiseerd was, dat we zelf maximale input konden geven bij het samenstellen van het programma, dat onze chauffeur niet racete tijdens de safari’s, maar dat hij overal rustig de tijd nam en nog veel meer!

Met heel erg veel plezier kijken wij terug op deze vakantie en we zijn heel blij dat we dat via Explore Tanzania hebben geboekt. We sluiten zeker niet uit, dat we dit nog een keer gaan doen!!

Roland en Linda
April/mei 2024

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen