Direct in ons hart

19 april 2024 | Theo & Thijs

“You come with the blessing of rain”. Met die woorden en met een hartelijke lach werden we welkom geheten in Arusha. In vrijwel alle interacties die we hadden met de lokale bevolking, de Maasai, met de gids en met de medewerkers van de lodges/de kampen waar we verbleven klonk vriendelijkheid, gemoedelijkheid en optimisme door. Eigenschappen die in Tanzaniaans DNA verweven lijken te zijn. De ontwapenende Tanzanianen wisten steeds weer snel een fijne sfeer en een voelbaar mooie band te smeden. Echt en oprecht in contact. Met ons en met de kinderen. Afscheid nemen was daardoor op sommige locaties, zeker voor de kinderen, best een opgave… De Tanzanianen raken ons direct in het hart; daar kunnen we in de “westerse wereld” nog heel wat van leren…

Nadat we op ons gemakje de koffieplantage bezochten in onze lodge, een werkplaats bezochten waar mensen met een beperking te werk werden gesteld, enkele dagen bij de Maasai verbleven (en nee, dat was zeker geen ‘kunstje’ of enigszins gekunsteld vormgegeven. Het was prachtig om deze cultuur niet alleen beter te leren kennen, maar ook te ervaren) en we diverse scholen en een ziekenhuis bezochten was het tijd om op safari te gaan. We waren al vaker in Tanzania geweest en hebben daarom samen met Marloes een mooi en rustig safariprogramma opgesteld door Tarangire, Ndutu en de Serengeti. Na afloop van deze intensieve 10 dagen safari konden we nog even bijkomen nabij Lake Manyara.

De natuur in de parken, tja, daar kunnen we kort over zijn: wij vinden Tanzania het allermooiste land ter wereld. De natuur trakteert je steeds opnieuw op andere beelden, geuren, kleuren en ervaringen. Zon, regen, eindeloze vlaktes, bergen, regenwoud, acaciabossen en ga zo maar door. En waar je ook komt; er is altijd een verrassende interactie met de dierenwereld dichtbij. Je moet er soms wel even je best voor doen en oog hebben voor details. Van klein (mestkevers aan het werk, een schorpioen op jacht naar termieten, fantastisch gekleurde vogels) tot groot (wegversperringen van olifanten en giraffen, leeuwen met jonge welpjes in de bosjes, cheeta’s in gevecht met elkaar); we werden veelvuldig verrast. En als je dan, naast de reguliere game-drives, ook nog het geluk hebt om een nachtsafari in Tarangire, een ballonvlucht in de Serengeti en een heerlijke sundowner en bushbreakfast in de Serengeti te mogen doen, dan weet je eigenlijk niet wat je overkomt. Zo indrukwekkend. Dit vergeten we nooit meer.
We kunnen hier eindeloos over praten en schrijven. Maar in dit geval zeggen beelden misschien meer dan woorden. Bekijk onze video voor een compilatie van wat wij mochten meemaken tijdens onze reis.

Tanzania Safari 2024 door Theo en Thijs

Het is wellicht ten overvloede, maar het feit dat we meermaals met Explore Tanzania hebben gereisd vertelt dat dit een fijne, warme en betrouwbare organisatie is om mee te reizen. Van planning vooraf tot aan de afronding van de reis is alles perfect geregeld.
Onze gids, Emmanuel, verdient een mega-shout-out! Hij heeft ons zo ontzettend veel laten zien (zo’n scherp oog; wow!) en hij deed dit met veel respect voor de natuur. Hij was ook dol met de kinderen; zij hebben er écht een vriend bij. En, niet onbelangrijk, hij wist ons in soms heel uitdagende omstandigheden steeds weer veilig op de plaats van bestemming te brengen. Knap!

Tanzania heeft ons jaren geleden al gegrepen. We komen steeds weer terug.Raakt het ons? Absoluut, steeds opnieuw.
Heeft het ons en onze kijk op de wereld veranderd? Zeker, het zet veel van onze (westerse) overtuigingen in een ander perspectief.
En misschien wel het allermooiste: van alle reizen die we naar Tanzania maken blijven de herinneringen levendig en in geuren en kleuren aanwezig. Bij ons allemaal. En die gedeelde warmte in ons hart neemt niemand ons af.

We kijken alweer uit naar de nieuwe herinneringen die we er samen gaan maken in de toekomst.

Tot de volgende keer!

Theo en Thijs

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen