Hakuna Matata! Geen coronazorgen in Tanzania!
Na lang wachten en verschillende keren uitstellen vanwege Corona zijn we eind mei eindelijk vertrokken op onze droomreis naar Tanzania. Na overleg met Marjolein over het reizen in Coronatijd en alle haken en ogen die daarbij komen kijken, hebben we in maart van dit jaar toch besloten te gaan. Nu we terug zijn kunnen we zeggen dat het absoluut de juiste keuze is geweest en dat we enorm blij zijn dat we toch zijn geweest.
Na een vlucht van 8 uur kwamen we aan op Kilimanjaro Airport. Tot onze verbazing zat het vliegtuig nagenoeg vol. Na landing eerst een sneltest: deze was op z’n Afrikaans georganiseerd maar na ongeveer 1,5 zaten we toch in de auto richting onze accommodatie in Arusha.
De volgende ochtend ontmoetten we onze gids Emmanuelle bij de lodge. Met hem zouden we de komende dagen onze reis door Tanzania maken. Op deze eerste en frisse dag daalde het besef langzaam in: eindelijk op safari! We hoefden ook niet lang te wachten tot we de eerste dieren zagen. 5 minuten nadat we het park binnen waren kwamen we de eerste buffels, zebra’s, wrattenzwijnen, gieren en Maribou storks al tegen. Onderweg door het park hebben we ook een hoop verschillende apen gezien waaronder de Black&White Colobus-aap waarom het park bekend staat. Arusha wordt door sommige mensen overgeslagen maar we zouden iedereen aanraden dit park te bezoeken omdat het zo anders is dan de andere parken die je normaal nog bezoekt in het Noorden van Tanzania. De hoogtepunten van de dag waren de grote kuddes giraffen die we over de heuvels zagen trekken en die vlak voor onze auto overstaken en de grote groep olifanten die zo vriendelijk was om voor onze camera’s te poseren. Volgens Emmanuelle was dit niet vanzelfsprekend in Arusha omdat de begroeiing zo net na het regenseizoen heel dicht is en de olifantenpopulatie in Arusha ook niet supergroot is. Het regenseizoen had ook zijn uitwerking op de wegen in het park gehad. Deze werden namelijk op veel plekken opgeknapt en we hadden dus op dag 1 onze portie African massage al gehad.
Op dag 2 zetten we onze weg voort richting Lake Manyara. Ook hier had de regenval zijn weerslag op het park gehad. Het meer was flink buiten zijn oevers getreden waardoor het af en toe zoeken was naar de wegen die wel nog begaanbaar waren. Emmanuelle zorgde er toch voor dat we alle mooie plekjes van het park konden zien. De Hornbills verwelkomden ons al bij de poort en ook de eerste olifant liet niet lang op zich wachten. Het beste van de dag bleef echter bewaard tot na de lunch. Vanuit onze jeep zagen we een enorme kudde olifanten door de bossen trekken, vlak langs de weg. Op hun weg passeerden ze een boom waarin in leeuwin lag te genieten van de verkoelende schaduw. Lake Manyara staat bekend om de leeuwen die in bomen klimmen dus we wisten niet hoe snel we de camera paraat moesten krijgen voor de leeuwin het hazenpad zou kiezen voor de naderende olifanten. Ze bleef echter kalmpjes op een tak hangen en was niet onder de indruk van het geweld van de olifanten. Op de terugweg richting de uitgang spotten we ook nog een mannetjesleeuw in de boom die ook nog eens brult als onze jeep over een grote tak rijdt. Een heel indrukwekkende ervaring! De nacht brengen we door in een tent onder de prachtige sterrenhemel en ‘s morgens worden we wakker met uitzicht over Lake Manyara.
Op dag 3 vertrekken we richting de Serengeti. De Ngorongoro-krater laten we links liggen en bewaren we voor de terugreis. Na een lange rit langs de Masai dorpen over de gravelwegen richting de Serengeti hoeven we niet lang te wachten voor we de eerste leeuwen spotten. We spotten die dag ook nog een luipaard in een boom en qua leeuwen blijft de teller op zeker 30 stuks steken. Ook zien we de eerste grote kuddes gnoes en zebra’s. Op de eerste dag zijn het er vaak nog enkele honderden bij elkaar. In de dagen erna zien we de groepen samen komen en zien we soms kuddes die zo groot zijn dat ze reiken zo ver als je kunt kijken. Eenmaal aangekomen bij het kamp staat het ontvangstcomité op ons te wachten. Een olifant staat rustig te grazen op zo’n 30 meter van onze tent.
De volgende ochtend gaan we vroeg uit de veren voor een fantastische ballonsafari. Heel gaaf om de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti vanaf deze hoogte te zien. De weg naar de vertrekplaats van de ballon is al een game drive op zich. We zien leeuwen, hyena’s en een serval. In de middag zien we enkele dingen die hoog op ons lijstje stonden: een cheetah en verschillende secretarisvogels. De giraffen en olifanten zien we in overvloed en de kuddes van de migratie kleuren de horizon. Moe maar voldaan genieten we ’s avonds van een drankje bij het kampvuur en laten we alle indrukken nog eens bezinken. In de volgende dagen op de Serengeti zien we nog cheetahs die hun kill aan het verslinden zijn, zien we de kuddes gnoes op de vlucht voor een leeuw op volle snelheid voor onze jeep voorbij denderen, nijlpaarden uit het water en nog zo veel meer moois. De kers op de taart is de laatste ochtend in het park. ’s ochtends zien we een adder op de weg en volgens onze gids betekent het dat als je in de ochtend een slang ziet, dat je geluk gaat hebben die dag. En of we geluk hebben! Een halfuurtje later steekt er een cheetah over voor onze auto en later zien we op enkele meters afstand een luipaard in een boom liggen. Ondanks het hoge gras was de Serengeti alles wat we ervan verwacht hadden en nog zo veel meer. We spotten zelfs nog een bushcat in de struiken, iets wat voor Emmanuelle in zijn 15 jaar als gids ook een eerste keer is.
Op dag 7 nemen we ’s morgens eerst onze PCR test af. Ook hier loopt niet alles op rolletjes maar dankzij onze gids Emmanuelle zijn we gauw aan de beurt en zijn we ruim op tijd bij de Ngorongoro-krater. Bij aankomst op de kraterbodem stikt het gelijk van de dieren. De diversiteit van verschillende soorten die door elkaar lopen is bijna onwerkelijk. Ook zien we al vrij snel een neushoorn wat betekent dat er een vinkje kan achter de Big Five. Voor ons geen doel op zich maar toch gaaf dat we al deze mooie dieren hebben mogen zien op deze fantastische reis. Aan het einde van de dag vertrekken we wederom met een voldaan gevoel uit het park.
De laatste stop op onze reis is Tarangire National Park. Hier is het gras behoorlijk hoog en worden we helemaal lek gestoken door de Tseetseevliegen. Na een lunch bij het hotel met fantastisch uitzicht (we zien de giraffen en olifanten vanaf het terras lopen) trekken we er weer op uit. We zien zebra’s, olifanten, uilen, hornbills, giraffen en als toetje een troep leeuwen in de weer met een dode zebra. Ook komen we een mannetjesolifant tegen die niet zijn beste dag heeft. Ondanks dat we hem ruimte gunnen en op gepaste afstand volgen draait hij zich op en komt al blazend en toeterend op onze jeep af. Onze gids let echter goed op en gaat vol in de achteruit. Zodra we ver genoeg uit de comfortzone van de olifant zijn besluiten we maar een andere weg te zoeken om verder te rijden en gunnen we onze chagrijnige vriend zijn ruimte. Op de laatste dag zien we nog cheetahs, een eenzame mannetjesleeuw op pad, enorme kuddes buffels en een troep leeuwen met enkele welpjes erbij.
Na deze mooie afsluiter begeven we ons richting het vliegveld voor onze terugvlucht. De sneltest hier verloopt wederom chaotisch maar ondanks dat we eigenlijk al afscheid genomen hebben van Emmanuelle komt hij ons toch nog even uit de brand helpen en ziet hij er op toe dat we negatief getest en wel terug naar huis kunnen.
Over het reizen in Corona tijd in Tanzania kunnen we kort zijn: twijfel niet en ga gewoon! Overal is het heerlijk rustig, zowel in de parken als op de accommodaties. In veel kampen en lodges zijn we de enige bezoekers, heel vervelend voor de mensen in Tanzania maar stiekem wel fijn voor ons. Overal werden we als VIPs behandeld en iedereen in Tanzania was heel blij om te zien dat de toeristen weer mondjesmaat terugkomen naar dit prachtige land. Zoals gezegd is het overal rustig en men verwacht dat dit nog wel tot volgend jaar zomer zo blijft. Je brengt het grootste deel van de reis samen met de gids door in de jeep dus binnen 1,5 meter van andere mensen kom je nauwelijks. Bij de supermarkt in Nederland loop je meer risico om wat op te lopen dan op safari in Tanzania. Ook het testen mag voor ons de pret niet drukken en ondanks dat dit soms chaotisch verloopt zijn er altijd de kundige mensen van Explore Tanzania die je bij staan. Wij hebben het super gehad en komen zeker terug naar dit prachtige land met zijn fantastische natuur, indrukwekkende dieren en vriendelijke en gastvrije bevolking.
Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?
Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!