Leef het leven!

16 februari 2024 | Agnes

16 februari 2024
Life’s for the living, so live it! Al jaren droom ik ervan om een week lang in mijn eentje naar Afrika te gaan om wilde dieren te bekijken. Zo’n droom schuif je dan steeds voor je uit. Totdat je je realiseert dat er dingen in het leven gebeuren waar je geen invloed op hebt. Lieve mensen in mijn omgeving gingen dood en lieve mensen in mijn omgeving werden ziek. Dus…. Leef het leven! En daarom zit ik nu in Arusha.

Ik ben vanmorgen naar Kilimanjaro Airport gevlogen. Vlucht van 8,5 uur + 1 uur in de rij voor de immigratiedienst. Aardige man achter de balie nam de tijd en wilde heel graag samen met mij een mooi plekje in mijn paspoort uitzoeken waar hij zijn stempel zou zetten. Hij was helemaal blij en trots dat ik nu voor de vierde keer zijn land kom bezoeken. Ik werd opgehaald door Baboe (niet van de bakfietsen). Baboe (zie foto) heeft mij naar Outpost Lodge in Arusha gebracht (circa 1 uur rijden). Baboe vertelde bij elk dorpje waar we langs kwamen de naam van het dorpje. Heel lief, maar het is hier pikkedonker dus je ziet niets.

Bij de lodge word ik opgewacht door vier heren. Ik vraag of ik nog iets kan eten en drinken maar alles is al gesloten. Het is inmiddels ook al 23:00 uur lokale tijd. Twee uur later dan in Nederland. Ik denk eenvoudig dat één van de vier best wat eten en drinken kan regelen maar dat zie ik niet helemaal goed geloof ik :-). De kamer is eenvoudig. De deur kan op slot maar er ontbreekt een raam. Daar zit gelukkig wel een hor voor. Belangrijk. Ik heb iets met insecten. De wc trekt niet door. Dan weet je tenminste dat je weer in Afrika bent. De douche is echt heerlijk! Morgen gaat het avontuur echt beginnen. Alpha, mijn gids en BFF voor komende week, komt mij morgenochtend vroeg ophalen. Samen rijden we dan naar de Serengeti. Een rit van circa 6 uur. Komende week verblijf ik midden in de Serengeti in zogenaamde Green Camps. Dit zijn kampementen midden in de wildernis.

In deze tijd van het jaar vindt de geboortegolf bij de migrerende dieren plaats. De kuddes zebra’s, wildebeesten, gnoes en gazellen trekken het hele jaar rond in de Serengeti en zijn vanuit het noorden  in het zuidoosten van de Serengeti in Tanzania aangekomen. Ze verblijven in dit gebied enkele maanden min of meer op dezelfde plek, vanwege het groene gras en het nodige water. Dit is dan ook de geschikte plek en tijd van het jaar dat er honderdduizenden nieuwe kalveren geboren worden. En ik hoop dat komende week te gaan zien.

17 februari 2024
Vanmorgen om 08:00 uur zijn Alpha & ik vertrokken vanuit Arusha. Eerst een paar uur over asfaltweg door gezellige dorpjes gereden. Daarna naar Ngorongoro Conservation Area. Op de rand van de Ngorongoro Krater is een geweldig uitkijkpunt. Wat is hier de natuur prachtig! Vervolgens urenlang over hobbelige zandwegen door adembenemende mooie natuur gereden. We zien een paar giraffen, zebra’s en impala’s. Vervolgens zien we twee vrouwtjes leeuwen die lekker liggen te relaxen. Alpha weet veel over alle dieren te vertellen dus ik geniet van al die verhalen. We rijden weer verder. En dan opeens…. duizenden wildebeesten (gnoe’s) en zebra’s! Hier kwam ik voor! The great migration! Met tranen in mijn ogen kijk ik naar al die dieren die letterlijk om ons heen staan! Ik kan niet onder woorden brengen hoe ontzettend mooi dit is.
Ik zou hier wel uren willen blijven maar we moeten voor het donker in het kamp zijn. Als we uiteindelijk weer verder rijden zien we drie cheeta’s! Ze hebben zojuist een wildebeest half opgegeten en liggen nu uit te buiken. Geweldig om te zien. Als we bijna bij ons tentenkamp zijn (het is inmiddels bijna 19:00 uur) zien we nog een olifant. Het tentenkamp is echt geweldig. Ze verplaatsen dit kamp om de paar maanden om zo dicht mogelijk bij de dieren te zijn. Een paar vriendelijke mannen staan ons op te wachten met een drankje. Er wordt een vat met warm water gevuld zodat ik kan douchen. Hoewel het een super gave en lekkere douche is wil ik buiten niets missen. Dus ik douche maar kort om vervolgens buiten, met een koud Tusker tapbiertje in de hand, naar de zonsondergang te kijken. Wat is dit geweldig mooi! En wat ben ik onwijs dankbaar dat ik dit kan doen! Dit was nog maar de eerste dag in de Serengeti! Leef het leven!

18 februari 2024
Er staat een enorme toeter op mijn kamer. Deze moet ik gebruiken als ik word aangevallen. Het is mij niet duidelijk of het geluid de dieren moet afschrikken of dat het is om een bewaker te alarmeren. Het is in ieder geval leuk bedacht. Na een heerlijk ontbijtje starten we met onze game drive. Het heeft gisterenavond heel hard geregend en de weg is super glad. We glijden van links naar rechts maar Alpha is een good driver. We zien leeuwenwelpjes maar die zijn goed verstopt in het gras. Ook zien we weer duizenden wildebeasts en zebra’s. Dat blijft zo indrukwekkend om te zien. In deze tijd van het jaar worden er heel veel kleintjes geboren. We zien een kalfje dat net geboren is! Binnen vijftien minuten moeten die kleintjes kunnen lopen! Mama duwt een beetje met haar kop tegen die kleine en wankelend zet hij/zij de eerste stapjes! Geweldig om te zien! We spotten ook een cheeta. We hebben weer een lunch meegenomen en die gebruiken we temidden van de duizenden wildebeesten en zebra’s. Onvoorstelbaar hoe mooi het is om daartussen te staan. Volgens Alpha liggen er geen leeuwen of cheeta’s dus daar ga ik maar van uit. De enorme kudde wildebeesten trekken helaas ook veel vliegen aan. De vliegen zijn uitermate irritant en de che che vliegen steken heel gemeen en veroorzaken dikke, pijnlijke rode plekken. Ik hou enorm van dieren maar ik haat insecten 😀! Tijdens de game drive zien we ook olifanten, hyena’s, vossen, een wilde kat en veel mooie grote vogels. Na een hele dag game drive zien we ook nog twee mannetjes leeuwen. Dat blijft echt zo geweldig om te zien. We nemen alle tijd om ze rustig te bekijken. Dat kan prima. Er is verder niemand in de buurt en we staan met de auto gewoon vlak naast de leeuwen. Ik kan ze gewoon horen ademhalen. Wat een bijzonder mooie beesten om te zien. Simba is King of the Jungle en dat straalt hij ook uit. Terug in het kamp staat de crew ons alweer op te wachten. Met een lekker tapbiertje kijk ik naar de olifanten die even naar het kamp komen kijken. Bush television. Jeetje wat ben ik blij en dankbaar dat ik deze reis kan maken. Ik heb de hele dag een lach op mijn gezicht. Het is zo bijzonder. Ondertussen mijn douche alweer gevuld met warm water. Rond 19:00 is er weer een enorme onweersbui. Gelukkig hebben overdag steeds prachtig weer. Er zijn vanavond maar drie gasten in het kamp. Alpha & ik dineren samen. Er wordt samen met de jongens van het kamp veel gelachen.

19 februari 2024
Toen ik vanmorgen wakker werd liep er een groepje dikdiks voor mijn tent. Dat is lekker wakker worden! Na het ontbijt verlaten we helaas ons geweldige Green Camp en de fantastische Serengeti. We hebben zo onwijs veel gezien! We rijden een paar uur naar de gate. Onderweg zien we nog een paar prachtige leeuwen, zebra’s, impala’s en wildebeesten. We zijn onderweg naar Lake Manyara National Park. In dit park zien we veel baboons, velvet aapjes, giraffen en olifanten. Het tentenkamp is weer super idyllisch met een heerlijke buitendouche. De kok is al bezig met kippetjes op de BBQ. Bij het kampvuur geniet ik van een chardonnay (ja, echt waar) en het geluid van krekels & kikkers. Dit is Africa! Weer vroeg naar bed. Morgen de laatste dag. ’s Avonds zal ik weer terug naar huis vliegen.

20 februari 2024
Laatste dag in Manyara. Vroeg op voor een game drive. In de Serengeti zijn we zo verwend met alle prachtige dieren dat Manyara wat tegenvalt. We zien gelukkig veel baboons, die zijn superleuk om naar te kijken. We zien ook velvet aapjes en blue nog iets aapjes. Na een uurtje rijden staan we oog in oog met twee olifanten. Alpha zet dan altijd de motor uit zodat we rustig kunnen kijken en ik met mijn telefoon foto’s kan maken. Maar dan komt jumbo op ons afgelopen. Alpha wil wat naar achteren rijden maar de auto wil weer niet starten. Ik stop met foto’s maken en zet mijn telefoon op video. Als Jumbo ons van de weg gaat duwen is het toch mooier om bewegende beelden te hebben 🐘. Na een paar pogingen start de auto en nemen we weer wat afstand van jumbo. Het kamp is superleuk. Het is minder luxe dan het kamp in de Serengeti. Hier is bijvoorbeeld een ouderwetse poepdoos. Maar het werkt dus dat is prima. Na de lunch moeten we nog vijf uur rijden naar Kilimanjaro Airport. Alpha & ik nemen de week door. Alpha is een goede chauffeur. Na de regen waren er grote gedeeltes van de weg super glad maar hij reed prima. Alpha is de echte bushmaster! Hij rijdt naar plaatsen in de Serengeti waar bijna geen anderen komen. Hij durft dat aan omdat hij de weg goed kent. Hij weet ontzettend veel over de dieren te vertellen. Ik heb zoveel van hem geleerd! Ik heb alles opgeschreven en merkte dat hij mijn interesse in de dieren erg op prijs stelt. En we hebben samen ontzettend gelachen. Samen met de staff in het kamp grapjes gemaakt over hun diverse afkomsten (tribes) die te flauw zijn om met jullie te delen 😁. Alpha vertelde dat de manager van het kamp naar hem toe was gekomen om te zeggen dat ze mij zo lief vonden. Ze vonden het wel een beetje apart dat ik alleen reisde, maar dat ik alle staffleden ’s ochtends in het Swahili persoonlijk ging begroeten en ’s avonds Lala Salama wenste werd zeer gewaardeerd.
Life is for living, so live it! ❤️💚🤍

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen