Tanzania Fotoreis 2024

19 februari 2024 | Evelyn, Viviane ....

Op 10 en 19 februari 2024 vertrok een groep fotografieliefhebbers, onder leiding van fotograaf Krijn van der Giessen, voor een 9-daagse fotoreis door Noord Tanzania. Hieronder een reisverhaal.

Het verhaal van Evelyn:
De reis met Explore Tanzania was echt perfect! Voorafgaande hebben we goede informatie gehad over de reis per post en e-mail.
De reis zelf was goed geregeld, met mooie accommodaties en een kundige en gezellige gids die ontzettend veel wist over de dieren en de prachtige natuur.

De accommodatie in de Serengeti – het Green Camp South – leek wel een droom bij aankomst. Het slapen tussen de wilde dieren, de gastvrijheid van de medewerkers en het lekkere (maar overdadige) eten. De medewerkers proberen je echt in de watten te leggen en contact met je te maken. Er hing een prettige en warme sfeer.

Ik ben maar een week weggeweest maar het voelde als drie weken omdat we zoveel hebben meegemaakt.

Het verhaal van Viviane
Op maandag 19 februari was het eindelijk zover. De fantastische fotoreis naar Tanzania ging beginnen. De reis georganiseerd door Krijn van der Giessen en Tanzania Explore. Ik heb zo enorm naar de reis uitgekeken. Zelf heb ik alleen maar kunnen genieten van de voorpret. Alles werd geregeld door Explore Tanzania, echt zo’n top service.
Op Schiphol kwam ik de andere fotografen al tegen. De vlucht met KLM ging top. Eenmaal aangekomen op Kilimanjaro Airport voelde je de warmte al. Wel had ik wat spanning gaat alles goed met het visum maar dat verliep soepel, de koffers kwamen ook al aan. En toen hup naar buiten en daar stond Krijn van der Giessen ons al op te wachten met een taxichauffeur. Alles in de auto en op naar het eerste hotel. Onderweg kregen we nog even te maken met een echte Afrikaanse regenbui. Verder zagen we niet heel veel van de omgeving omdat het al laat in de avond was. Eenmaal aangekomen bij het hotel werden we heel warm ontvangen. Na een welkomstdrankje werden we naar onze kamers begeleid.
De volgende ochtend wakker worden in een fantastische omgeving. Genoten van een heerlijk vers ontbijt in de openbuitenlucht. Welkom in Tanzania. Alleen hier bij het hotel was het al schitterend. Na het ontbijt alles gepakt en de camera uit de tas gehaald want we werden zo opgehaald door onze gids.
En daar was Ben, onze gids. Hij stelde zich netjes voor en na een namen rondje wist hij al onze namen al. Dit wordt een gezellige week dacht ik toen al. Ben ging de auto inruimen met al onze koffers. Wij kregen nog even camera uitleg van Krijn, want ja we kunnen zodra we in de auto stappen straks al van alles zien. We wilde vertrekken van het hotel en toen zagen we aapjes in de boom. Geweldig, ik ging gelijk foto’s maken, dit is toch anders dan de Apenheul.
Hup de jeep in op weg naar Lake Manyara. Het was een mooie reis door echte Afrikaanse dorpjes. Ik keek mijn ogen uit en vond het soms ook wel erg confronteren met hoe wij in Nederland leven. Wel viel het mij al snel op dat de mensen allemaal heel vriendelijk zijn. Ik merkte bij mijzelf dat mijn spanningen voor de vakantie afnamen en ik begon te genieten. Na een mooie rit kwamen we aan bij Lake Manyara park. Eerste moest Ben een stempel halen. Dit moet bij ieder park of arena. Hier mochten wij ook de auto uit maar wel de ramen dicht voor de bavianen.
Toen we klaar waren voor vertrek werd het dak open gemaakt van de jeep zo konden we ook staan. En we gingen het park op. We waren net door de slagboom en ja hoor een hele familie bavianen. Wat geweldig om zo snel al iets te zien. Welke kant je ook op keek overal zag je grote en kleine apen. Na aardig wat foto’s te hebben geschoten door mijn enthousiasme. We waren onderweg naar het eerste Green Camp. Het was een mooie tocht en hebben al mooie dieren en natuur gezien. Toen we vlak bij het nieuwe camp waren zagen we nog drie giraffen lopen. Dus was bijzonder zo dichtbij. Aangekomen bij het nieuwe Green camp stond de crew te wachten, we werden warm ontvangen. Na een lekker koud drankje kregen we uitleg over de tent en werden we naar de tent begeleid. Dit was geweldig midden in de natuur. Het avondeten in de buitenlucht onder een sterrenhemel met dierengeluiden is echt zo bijzonder. Een nacht slapen in de natuur met verschillende nieuwe geluiden is toch wel heel gaaf. Wakker worden midden in de natuur zo bijzonder. Na een heerlijk vers ontbijtje zijn we vertrokken voor een ochtend safari. Een rustige ochtend in de natuur maar om wel de dieren te horen en niet te zien heeft ook wel iets. In de middag hadden we rust en zaten we onder de hoofdtent na de lunch lekker de foto’s van afgelopen dagen te bekijken en bewerken. In de middag zijn we weer op safari gegaan. We zijn 2 olifanten tegen gekomen die vlak bij het meer stonden te grazen, op een gegeven moment kwam nummer drie er ook bij. Hier heb ik zo’n mooie foto van gemaakt.(1). Ze gingen alle 3 het Lake Manyara meer in. Een geweldig moment om dit te zien en mee te maken. Na een geweldig middag/avond safari hebben we heerlijk gegeten bij Green Camp. De volgende ochtend afscheid genomen van de crew en gingen we op weg naar de Sergenti via een beziende uitzicht over de Ngorongoro Krater  en toen door richting de Serengeti. Via een hobbelige weg langs de Maasai stammen. Zo bijzonder om te zien.
Eenmaal bij de Serengeti eerlijk genoten van een lunch en toen door voor de stempel anders mag je de Serengeti niet op. En daar ging het avontuur van de Serengeti beginnen. Al snel zagen we een secretarisvogel deze liep en vloog toen de boom in. Wauw hij/zij dit op een nest met twee jongen. We reden na een tijdje door. Je ziet zebra’s en gnoes overal. Op een gegeven moment zagen we giraffen bij een soort bruggentje met water. De giraffen gingen drinken. Na weer veel foto’s reden we door. Zo zagen we ook nijlpaarden zwemmen en we waren bijna bij de Green Camp en toen stonden er olifanten. Helaas was deze olifant niet helemaal blij ons te zien. Maar ja dat is ook natuur.
Toen we aankwamen bij de Green camp op de Serengeti stond de crew ons daar ook op te wachten. Zo’n warm welkom na een lange reis. Na een drankje naar de tent gebracht. Nou dit was geen tent maar een super luxe logde. Wat mooi ingericht en het uitzicht. Na heerlijk gedoucht te hebben naar de hoofdtent. Hier kregen we ook onder de sterrenhemel een heerlijk diner. Vond het wel spannend omdat je meer op de openvlakte zit. Maar er liep zoveel personeel rond en hielden alles goed in de gaten. “s avonds naar de tent lopen mocht niet alleen, je werd netjes gebracht en in de ochtend was het nog donker en werd je ook netjes opgehaald. Je knipperde met je zaklamp en dan kwamen ze ophalen.
De twee volledige dagen op de Serengeti waren geweldig, fantastisch, betoverend. Zoveel gezien de dieren met een prooi, de migratie en de eindeloze natuur. Bijzonder. Allemaal hoogte punten. En dan geen telefoonbereik hebben ik vond het heerlijk.
Ik heb ook echt momenten gehad waar ik even geen foto’s maakte maar vooral zat te genieten van alles wat ik zag. Zo bijzonder. Dit is toch once in a lifetime moment. Ik voelde mij dan echt een gezegd mens dat ik dit mag meemaken en zien.
De ochtend van vertrek was een fantastische zonsopkomst, helaas zagen we geen dieren dus dan maar een mooie boom met een luchtballon. Ook een echt Afrikaans plaatje. We staan foto’s (2) te maken en er komt opeens een kudde Gnoes langs rennen. KIPPENVEL!!!! Een reisgenoot heeft het gefilmd. Dit is een filmpje wat ik bijna dagelijks terug kijk. Zo enorm bijzonder. Onderweg verder kwamen we nog drie mannetjes leeuwen tegen. Ik heb toen wel echt even een traantje moeten laten. Dit was een droom. Deze mooie, krachtige dieren in het wild te zien. Ook erg blij met de foto’s die ik gemaakt heb van die momenten met de leeuwen. (3).
Nog nagenietend van de ochtend, aangekomen bij de Krater. Een geweldige ervaring om daarnaar beneden te rijden en dan ineens midden in de Krater te zijn. Hier een geweldige dag gehad. Met zelfs een regenbui. Was wel lekker even beetje verkoeling. Na een dag in de Krater aangekomen bij de laatste overnachtingsplek. Een mooi hotel. De kamer hier ook een mooi uitzicht over de moestuinen. De volgende ochtend ging de wekker niet heel vroeg was ook wel even lekker haha. Een wandeling gemaakt over het terrein van het hotel. Hier hadden ze een eigen koffiebonenplantage. Gaaf om een keer zo te zien. Ben geen koffiedrinker maar wel bijzonder om te zien.
En daar was Ben, die kwam ons ophalen voor de laatste activiteit. Een dorpswandeling maken in het dorp Mto wa Mbu begeleid door Yusuf. We begonnen op een rijstveld en daarna naar de bananenplantage. Live gezien hoe een man en vrouw daar de bananen oogsten. Erg indrukwekkend. Ook zijn we langs een handhoutwinkeltje gelopen. Hier maken mannen allemaal verschillende dieren, schalen enz. van hout. Heel mooi. Daarna doorgelopen naar een schildersatelier. En langs een echt marktje. Toen zijn we ingestapt in de TukTuk en werden we naar het kantoor van Ben gereden. Hier hebben we geluncht om en omgekleed. En toen was het tijd om naar de Airport te rijden.
En toen was het moment van afscheid nemen van Ben. Wat was dat een fantastische gids en driver. Zoveel passie.
Ik kijk zelf alleen maar terug met zo’n fantastisch gevoel terug op deze reis. Ik was best zenuwachtig toen ik er heen ging. Ik had toch een beeld in mijn hoofd van veel armoede en zielige mensen. Maar wat leven deze mensen op hun eigen manier een mooi leven. Je ziet hoe trots ze zijn op hun land en willen dit graag laten zien.

Tanzania zit echt in mijn hart en ik ga hier zeker nog een keer naar terug. En dan laat ik het weer regelen door Explore Tanzania. Het was een reis waar ik heb kunnen genieten en ontspannen. Het was een grote belevenis. Een fotoreis begeleid door Krijn van der Giessen die ik niet vergeet. Bij iedere foto die ik terug kijk krijg ik een lach op mijn gezicht.

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen