Onze safari naar Lake Manyara, Serengeti en Lake Natron

1 augustus 2023 | Ruud & Mirjam

Het meemaken van de migratie van de wildebeesten en met name de oversteek van de Mara rivier in het noorden van de Serengeti in augustus, stond al een tijd hoog op onze verlanglijst.

We waren acht jaar geleden al eens in het noorden van de Serengeti geweest, maar er was door de reisorganisatie waar wij toen geboekt hadden te weinig tijd in het reisschema ingebouwd.
Nadat Explore Tanzania twee jaar geleden voor ons een schitterende safari in het zuiden van Tanzania (Nyerere NP, Ruaha NP, Katavi NP en Mahale NP) samengesteld had was de keuze qua reisorganisatie voor onze safari dit jaar erg eenvoudig.

Wij werden in Arusha opgehaald door onze gids Gabriel en reden vervolgens naar Lake Manyara National park waar we 2 nachten verbleven in het schitterende Green Camp. Dit kamp is aan een (in augustus) droge rivierbedding en bij een waterval gelegen, die ervoor zorgt dat iedere namiddag verschillende kuddes olifanten zich daar verzamelen om te drinken. Een schitterend schouwspel, zeker als familieleden in andere kuddes herkend en begroet worden. De wandelsafari vroeg in de ochtend en de nachtsafari, beiden onder begeleiding van een park ranger, zijn zeker aanraders!
Op dag 4 hebben we Lake Manyara met een ochtend safari in de jeep verlaten en hebben we een bezoek aan het dorp Mto wa Mbu gebracht. Daar kregen we een rondleiding door de bananenplantages en tour over de markt gevolgd door een heerlijke, door lokale bewoners klaargemaakte lunch. Vanuit Mto wa Mbu zijn we voor een overnachting naar Karatu gereden.

De volgende dag vroeg op voor de echte “African massage” op de weg van Karatu naar Naabi Hill Gate, Serengeti.
De drie dagen die volgden hebben we doorgebracht in Seronera, centraal Serengeti. Als uitvalsbasis was door Explore Tanzania Pembezoni Classic Camp gekozen, een rustig kamp dat iets afgelegen ligt. De verhalen bij het kampvuur van Julius die tot de Hadzabe stam (jagers/verzamelaars) behoort zullen ons zeker bij blijven. In centraal Serengeti kan het soms erg druk (lees veel wagens rondom een sighting) zijn en daarom stelde onze gids voor om vroeg in de ochtend om ca. 06.30 uur te beginnen om voor de grote drukte in het centrale gedeelte resp. het zuiden, oosten en westen van Seronera op te zoeken. We hebben daar, weg uit het centrale gedeelte, tot twee maal toe een kill van een leeuwen pride van begin (het besluipen en insluiten van de prooi door de leeuwinnen) tot het einde (de kill door een leeuwin en daarna het brute opeisen van de prooi door de dominante mannelijke leeuw) meegemaakt met maar twee andere wagens erbij. Het geeft maar weer eens aan hoe vreselijk belangrijk een betrokken en goed opgeleide gids is en “onze” Gabriel was dat zeker!

Na drie dagen zijn we vertrokken naar Kogatende, vlakbij de Mara rivier in het noorden van de Serengeti tegen de grens met Kenia aan. Hier hoopten we dus de oversteek van de wildebeesten te zien. Onze gids had ons al verteld dat het een kwestie van “patience and luck” was, hij had gezelschappen gehad die in vier dagen geen enkele “crossing” gezien hadden.
Wij hebben dus ongelofelijk veel geluk (en geduld, het wachten in de jeep op een mogelijke crossing kan wel 3 uur duren…..) gehad want wij hebben in totaal vier keer prachtige crossings gezien, een onbeschrijfelijk indrukwekkende gebeurtenis.

Als laatste hebben we daarna Lake Natron bezocht. Lake Natron is een alkalisch meer waar duizenden lesser flamingo’s zich tegoed doen aan de schaaldiertjes die als enigen wél in dit alkalisch water leven kunnen. Vanuit onze tent in Lake Natron Camp hadden wij uitzicht op één roze wolk van flamingo’s.
Hier hebben we ook nog een wandeling door de Ngare Sero-kloof naar prachtige watervallen en een wandeling door de riftvallei gemaakt.
Via een tussenstop vlak bij Lake Manyara in Manyara’s Secret zijn we teruggereden naar Arusha (Ngare Sero Mountain Lodge) waar onze safari eindigde.

We zijn nu alweer meer dan een week thuis (en aan het werk) en druk bezig met het editen van de meer als 2500 foto’s die we gemaakt hebben. Bij iedere foto hebben we weer een “Oh ja, weet je nog” moment en genieten we van de herinneringen aan een geweldige safari.

Nogmaals bedankt Team Explore Tanzania!

Ruud & Mirjam

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen