Tanzania, Afrika op z’n mooist

30 januari 2024 | Henk & Ingrid

Tanzania stond al een paar jaar op ons reisdoelen-lijstje. Na onze pensionering reizen wij graag in de eerste maanden van het jaar naar verre, zonniger oorden en toen de pandemie ons vanuit Australië in maart 2020 voortijdig naar huis deed keren, kwam Afrika al snel in zicht als volgende bestemming. Covid beperkingen en een verhuizing later, kwam het er eind januari 2024 dan eindelijk van. Onze Tanzania reis kon beginnen, perfect getimed om onze 50-ste trouwdag luister bij te zetten.
De organisatie werd ons grotendeels uit handen genomen door Explore Tanzania waar Marloes onze wensen en verwachtingen vaardig vertaalde naar een prachtige 21-daagse reis. Grotendeels bestaande uit een safari door diverse natuurparken in noord Tanzania en afgesloten met een 5-daagse ‘Smakelijk Zanzibar‘. Alles klopte!
Onze reis bracht ons van Arusha via het Tarangire National Park naar het Lake Manyara National Park. Daarna via de Ngorongoro krater naar de Serengeti en Seronera om de safari af te sluiten bij Lake Natron, waarna we doorreisden naar Zanzibar.

De geregelde accommodaties waren stuk voor stuk prachtig gelegen dichtbij of zelfs middenin wildparken en varieerden van comfortabel tot luxe. Een paar ervan waren lodges en verder safari-tenten. Altijd met een goed, vast bed en eigen sanitair. Het meest bijzondere vonden wij Green Camp South in de Serengeti. Mooie, grote tenten met een groot bed, een badruimte en een eigen zitje met uitzicht. smaakvol en kleurrijk ingericht. Het waterreservoir van de douche werd op verzoek met lekker warm water gevuld en er werd zelfs een warme kruik in bed gelegd om de avondkou te verdrijven. Ook de grote ‘lounge’ tent was een fijne ruimte. Grote banken en zitzakken stonden in een ruimte met Afrikaanse kunst aan de wand en een heuse bus achterin deed dienst als bar. De aldaar bereide sundowners dronken we buiten in een lekkere stoel bij een vuurschaal terwijl de kok van dienst een deel van de maaltijd bereidde op een barbecue boven het houtvuur. Zelfs de sterrenhemel was adembenemend. zo zonder hinderend lek-licht in de buurt. Al met al een speciale plek, niet in het minst vanwege de aardige mensen en de goede service.

Maar waar het ècht om ging deze reis waren naast accommodaties en mensen natuurlijk ook de dieren die we tijdens de safari game drives hoopten te zien en we werden niet teleurgesteld. Een groot aandeel daarin had onze fantastische gids en chauffeur, Iddy Simba, een altijd goedgehumeurde, humorvolle, deskundige en feitenkennis-spuiende’ jongeman. Iddy wist niet alleen een grote diversiteit aan dieren, van grote olifanten tot kleine mestkevers, te spotten en te benoemen, er volgde dan ook steevast informatie over kenmerken en levenswijze van het betreffende beest of beestje. Bovendien bleek hij een uitstekend chauffeur die ons veilig door menige plas en modderpoel en over veel moeilijk begaanbaar terrein loodste. We brachten ruim 11 dagen grotendeels met zijn drieën door, dus was het heel fijn dat het goed klikte.

Om hier alle dieren die we zagen te noteren zou te ver gaan, want de lijst is lang, maar een paar bijzondere waarnemingen willen we toch graag delen. Van de grote dieren een groep imposante olifanten die een paar meter bij ons vandaan, uitgebreid een modderbad stond te nemen om bij het voor de jeep langslopen pas het aandoenlijke baby olifantje te laten zien dat door moeder geen moment uit het oog werd verloren. Of een ander moederdier, een wildebeest oftewel gnoe, die haar pasgeboren kalf aanspoorde uit de greppel te klauteren waar het ingevallen was. Helaas tevergeefs, zo leek het. En de giraffen die quasi onhandig met wijd gespreide poten van lage takken staan te eten, of het luipaard dat ligt uit te hijgen op een boomtak, met op de tak ernaast de gnoe-prooi die helemaal omhoog gesleept is en waarvan bloeddruppels in de jeep terecht komen. Moeder leeuw met twee welpen en een cheetah die haar jong voordoet hoe het moet jagen. Het indrukwekkende schouwspel van eindeloos veel gnoes en zebra’s die achter elkaar lopend een rivier over steken tijdens hun grote trek mag ook niet onvermeld blijven. Dan waren er de altijd speelse bavianen die in troepen bomen bevolkten of ‘wegen’ blokkeerden en de rechtopstaande stokstaartjes, om eindeloos naar te kijken.

En natuurlijk waren er ook veel vogels, van grote struisvogels, tot indrukwekkende adelaars, gieren en maraboes en elegante flamingo’s of kleurrijke wever vogeltjes. Ook hier weer waren we getuige van indrukwekkende taferelen, zoals een baltsende Kori Bustard of een Martial Eagle die een pas gevangen flamingo staat te plukken. Gieren die bovenin een palmboom hun vleugels zitten te drogen of een andere groep gieren en maraboes die het karkas van een wrattenzwijn zitten kaal te schrapen. Opnieuw indrukwekkend en te veel om op te noemen.

Naast de safari game drives waren er activiteiten voor ons geregeld. Zo maakten we bijvoorbeeld een dorpswandeling in Mto wa Mbu met afsluitende lunch, gingen we op wandelsafari bij Lake Manyara en zagen we de zon opkomen boven de Serengeti vanuit een luchtballon. Heel indrukwekkend.

Op Zanzibar sloten we onze Afrika-reis af. Eerst naar Stone Town, waar we logeerden in het Arabisch aandoende Emerson Spice Hotel om daarna de laatste paar dagen door te brengen aan de oostkust van het eiland in het aan een zilverwit strand gelegen tropische Sharazad. De activiteiten op Zanzibar waren, naast een stadswandeling en ontspannende massage, voornamelijk culinair getint. Een heerlijk diner in de Secret Garden bij Emerson Spice, de volgende dag konden we aanliggen aan een Arabisch ‘spicy dinner’ op het dakterras van Emerson on Hurumzi. Dan op weg naar de oostkust een kijkje op een Spice farm waar we in een Zanzibar versie van een voedselbos een grote diversiteit aan specerijen en fruit aan boom, struik of plant zagen groeien, gevolgd door een spicy lunch waar verschillende van de specerijen en kruiden in waren verwerkt, zeer de moeite waard. Aan de oostkust waren daar als laatste nog een traditionele kookles en een strandbarbecue. Allemaal even memorabel.

Naast alle gebeurtenissen en activiteiten die onze reis tot een succes maakten willen we zeker de mensen die daar een aandeel in hadden, niet onvermeld laten. Marloes en de andere Explore Tanzania mensen die met hun contacten en kennis een prachtige, op-onze-maat-gemaakte-reis samenstelden. Iddy Simba, de beste safari gids die we ons konden wensen en al die aardige en behulpzame mensen die de accommodaties, activiteiten en transfers verzorgden. Tot slot de overwegend vriendelijke en goedgehumeurde Tanzanianen die we tegenkwamen, ontmoetten of zagen, we werden er blij van.

Weer thuis, kunnen we terugblikken op een bijzondere, exotische, fantastische reis.
Een reis waar we met veel voldoening en plezier nog heel lang aan terug zullen denken.

Henk & Ingrid

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen