Travelife Certified Award – heel blij mee!

16 december 2020

Deze jonge chimpansee staat voor mij ook als metafoor voor onze jeugd, de toekomst en een natuur die het verdienen om beschermd te worden. Maar het straalt ook hoop, verlangen en vertrouwen uit dat het goedkomt. Dat is als we er ons met z’n allen hard voor maken.

In het DNA van Explore Tanzania zit al vanaf aanvang, 18 jaar geleden, het woord ‘respect’. Respect voor mens & milieu. Ondertussen is respect, en meer in het bijzonder duurzaamheid, een algemeen gehanteerd begrip. Duurzaam is zelfs een mode woord geworden, je telt niet meer mee als je niet duurzaam werkt. Hoe dan ook, aandacht voor duurzaam toerisme is er in ieder geval wel. De coronapandemie – en dan met name het verminderde aantal verkeersbewegingen – heeft de noodzaak alleen nog maar versterkt. Het is duidelijk dat we met z’n allen rekening moeten houden met de gevolgen van ons handelen voor mens & milieu. We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn.

De ongebreidelde consumptiedrift van de laatste decennia heeft luid en duidelijk haar keerzijde laten zien. De uitstoot van CO2 blijkt uiteindelijk heel vervelende consequenties voor het klimaat en daarmee de mens in petto te hebben. Gelukkig zijn er momenteel tal van initiatieven ter verbetering van het milieu gaande. Grote ondernemingen en overheden werken hieraan, maar ook als MKB bedrijf en particulier kun je je steentje bijdragen. Alle kleine beetjes helpen.

Een beetje dubbel is het natuurlijk wel, maar reizen met respect voor mens en milieu is ook echt wel mogelijk. Enkele tips:

  • gebruik geen plastic, neem bijvoorbeeld je eigen waterfles mee;
  • verspil geen water bij het douchen, handdoeken wassen etc;
  • compenseer de CO2 uitstoot van je reis;
  • ga ook lekker fietsen, wandelen en kanoën;
  • kies voor ECO; bijzondere accommodaties gemaakt van natuurlijke materialen en zonder natuurschade;
  • reis met organisaties die goed zijn voor de mensen daar;
  • betrek ook de lokale bevolking bij je reis;
  • eet lokale producten en laat nergens afval achter.

Van Explore Tanzania mag je in ieder geval verwachten dat wij onze reizen zo duurzaam mogelijk maken. Bijvoorbeeld door het gebruik van de auto zoveel mogelijk te beperken en te kiezen voor samenwerkingspartners met hart voor mens & milieu. Zij die zorgen dat de lokale gemeenschap meeprofiteert van het toerisme door banen en opleiding. Wij gaan voor authentieke en kleinschalige accommodaties. En als we in de wildernis kamperen, dan is dat zonder gevolgen voor het milieu. Er is bijvoorbeeld zonne-energie en een eigen mineraalwatersysteem. Als we het kamp weghalen zie je niet meer dat we er geweest zijn, zelfs de weg is weg. En onze gidsen zijn Tanzanianen die we zelf hebben opgeleid.

Op 12 november 2020 ontvingen wij een officiële erkenning van onze inspanningen als touroperator  op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, de Travelife Certified Award. Hoewel wij het heel logisch vonden ons hiervoor in te zetten, blijken we hiermee als touroperator opeens toch een koploperpositie te hebben.

Na een training van Anne de Jong van Fair Sayari, geïnitieerd vanuit Better Holidays van het ANVR, hebben we in een officiële audit door Control Unit Certifications ruim 200 vragen beantwoord over onze manier van ondernemen, over het milieu, de biodiversiteit, mensenrechten en arbeidsverhoudingen. We werden ondervraagd over oa het gebouw waarin we werken, de producten die we gebruiken (schoonmaak, FSC papier, etc), de lodges en partners waar we mee samenwerken, onze gidsen, de Green Camps, de activiteiten die we aanbieden en het dierenwelzijn, maar ook ons woon-werkverkeer en de mogelijkheid de CO2 uitstoot van de vlucht en safari te kunnen compenseren. En dat alles in overeenstemming met de Global Sustainable Tourism Criteria, opgesteld door de VN.

Heel blij zijn wij dan ook met onze nieuwe status als Travelife Certified. Dat stimuleert ons om door te gaan op de ingeslagen weg en met diep respect te werken aan een beter milieu en een beter leven voor de Tanzanianen. Verantwoord reizen, dat reist wel zo prettig!