Zuid Tanzania en Mahale in coronatijd

2 augustus 2021 | Ruud & Mirjam

Safari Zuid Tanzania augustus 2021

In 2019 hebben wij samen met Marjolijn van Explore Tanzania een privé safari in het zuiden van Tanzania samengesteld die in augustus 2020 plaats zou moeten vinden.
Helaas gooide de Covid-19 pandemie roet in het eten en dus hebben wij, in overleg met Marjolijn, begin juli 2020 besloten om deze reis met een jaar uit te stellen.
Hoewel Tanzania nog steeds “op oranje stond” wilden wij de reis dit jaar wel door laten gaan. Wij hadden eind juni 2021 allebei de tweede vaccinatie gehad en de berichten van andere reizigers naar Tanzania op de website van Explore Tanzania sterkten ons in deze beslissing.
Zaterdag 31 juli dus een PRC-test laten doen die gelukkig voor ons beiden negatief was.
Maandagochtend 2 augustus héél vroeg de gezondheidsverklaring ingevuld op de website van de Tanzaniaanse overheid, met Visa betaald en toen op weg naar Schiphol.
Bij het de incheckbalie werd ons alleen gevraagd “heeft u een PCR-test laten doen?” (negatieve of positieve uitslag daarvan was blijkbaar van minder belang) en op ons bevestigende antwoord op deze vraag werden we ingecheckt…..
We wisten dat wij op het vliegveld van Dar es Salaam een sneltest zouden moeten laten doen en we hadden al verhalen gelezen dat de organisatie daarvan zacht gezegd voor verbetering vatbaar was. Niets was echter minder waar. Er waren ca. 15 ziekenhuisschermen opgesteld waarachter die sneltest werd uitgevoerd. Tien meter verderop was een wachtruimte en daar kregen wij na ca. 15 minuten het geprinte bewijs dat we allebei negatief getest waren.
Dit bewijs kregen we ook per email.
Tip: betaal thuis met je creditcard die $. 25,- nadat je de gezondheidsverklaring ingevuld hebt, dit scheelt echt veel tijd.
We werden door de taxi snel naar het Four Points by Sheraton hotel in Dar gebracht.

De volgende ochtend naar de Domestic terminal voor de binnenlandse vlucht naar onze eerste bestemming: Nyerere National Park (voorheen Selous Game Reseve) waar we 3 nachten in Lake Manze Tented Camp zouden verblijven.
Deze lodge is prachtig gelegen aan Lake Manze, je hoort de nijlpaarden knorren (dag en nacht) en de olifanten brengen meerdere bezoeken per dag aan het kamp.
Een schitterende ervaring.

Na 3 dagen vertrokken we van Mtemere airstrip op weg naar de tweede bestemming; Ruaha National Park.
Hier verbleven we ook 3 nachten en wel in het zusterkamp van Lake Manze: Mdonya Old River Camp.
Ruaha is ruiger in vergelijking met Nyerere NP, een compleet ander landschap.
In Mdonya Old River Camp doen ze er alles aan om met hun aanwezigheid een zo klein mogelijke “footprint” in de natuur achter te laten.
Een geweldig enthousiaste manager (Miko) kan daar heel boeiend over vertellen.
Na 3 nachten pakten we onze tassen weer in om ‘s-ochtends héél vroeg vanaf Msembe airstrip naar de derde bestemming te vliegen; Katavi National Park.

Hier had Marjolijn ons in de Mbali Mbali Katavi lodge geboekt. Wat een schitterende lodge! Gelegen direct aan de rand van de tot de horizon reikende grasvlaktes waar Katavi zo beroemd om is.
Katavi is een bezoek meer dan waard; door de Katuma rivier die het hele jaar water heeft, is er een rijkdom aan vogels, hippo’s, krokodillen en enorm grote kuddes van waterbuffels.
Een park waar je het “Out of Africa gevoel” nog echt beleefd.

Maar goed, naar 3 nachten moesten we hier toch (helaas) vertrekken naar onze laatste bestemming; Mahale Mountains National Park.
Eerst per vliegtuig naar de airstrip buiten Mahale NP en vervolgens een prachtige boottocht van ca. anderhalf uur naar onze lodge.
We verbleven in Mbali Mbali Mahale lodge; hier is maar één omschrijving voor en dat is brute luxe. Gelegen direct aan het strand van Lake Tangangyika met wuivende palmbomen lijkt dit kamp zo weggelopen uit de Bounty reclame van vroeger.
Hier zouden we gedurende vier dagen proberen om de chimpansees die daar in de bergen leven te zoeken.
We hebben, dankzij de uitstekende trackers, ranger en gids, iedere dag chimpansees gezien. Voor ons het hoogtepunt van deze safari.

Hoe is reizen naar en in Tanzania in Corona-tijd?
Wij kunnen daar heel kort over zijn; je loopt naar onze mening meer risico op een besmetting hier tijdens het boodschappen doen bij de Appie dan in Tanzania op safari.
– je reist in je eigen Jeep die iedere ochtend helemaal spic en span gereinigd weer voor je gereed staat.
– je hebt je privé tent/huisje waar je overnacht.
– je bent de hele dag buiten in de natuur.
– het is, zeker in het zuiden, erg rustig; in de laatste twee lodges waren wij de enige
gasten!
– Het personeel is ontzettend blij om in deze moeilijke tijden weer gasten te mogen ontvangen en dat laten ze ook duidelijke blijken. Ook toen wij de enige gasten in het kamp waren werd alles uit de kast gehaald om het ons naar de zin te maken.

Rest ons om Marjolijn en haar team te bedanken voor de organisatie van deze geweldige safari.

Kwaheri!
Ruud en Mirjam

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen