Coronavirus

Hierbij willen wij je graag informeren over het coronavirus COVID-19, in relatie met je reis naar Tanzania.

Ik heb een reis geboekt met vertrek tot en met juli 2020. Kan ik nog gaan?
Wij bieden reizigers waarvan de reis geannuleerd wordt vanwege Covid-19 de mogelijkheid om deze reis direct om te boeken naar een andere vertrekdatum in de toekomst of geven we een corona-voucher uit. Meer informatie over de ‘corona-voucher’ lees je hieronder op deze pagina.

Ik heb een reis geboekt met vertrek na juli 2020. Kan ik nog gaan?
Op dit moment is reizen naar Tanzania weer mogelijk. Vanaf half juli is KLM weer gaan vliegen op Dar es Salaam  en wordt het aantal vluchten verder uitgebreid. Ook vliegt de KLM per 4 augustus ook weer naar Kilimanjaro Airport. Meerdere andere luchtvaartmaatschappijen vliegen ook weer op Tanzania.
Op basis van de informatie die we nu hebben, gaat je reis met vertrek ná juli dan ook gewoon door. In Tanzania worden de veiligheidsregels om verdere besmetting van corona tegen te gaan, streng nageleefd. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zullen indien nodig aanvullende maatregelen nemen. Zodra het coronavirus gevolgen heeft voor jouw reis zullen wij jou hierover informeren.

Hoe werkt de corona-voucher?
De corona-voucher geeft de mogelijkheid een reis bij Explore Tanzania te boeken binnen één jaar na uitgiftedatum van deze voucher. De nieuwe vertrekdatum mag dus ook ná de geldigheid van de voucher zijn, zolang de boeking maar binnen een jaar na uitgifte is gedaan. De waarde van de voucher is gelijk aan de betaalde reissom voor het landarrangement. Wordt de totale reissom van de nieuwe vakantie hoger in prijs? Dan betaal je het verschil bij. De voucher is persoonsgebonden, kan niet worden overdragen en valt onder het garantiefonds SGR, aldus het ANVR. De voucher met SGR-dekking kan in ieder geval tot 1 januari 2021 worden uitgegeven en is daarna dan dus nog een jaar geldig.

Wat gebeurt er als ik mijn reis wil annuleren?
Wil je toch nu al je reis annuleren voor een vertrekdatum ná juli 2020, dan zijn de annuleringskosten voor eigen rekening. Neem in dit geval contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Zie ook onze reizigersvoorwaarden en de over corona veel gestelde vragen en antwoorden van het ANVR en het Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zelf weer naar Tanzania
Voortdurend staan we in contact met onze mensen en agenten in Tanzania en Zanzibar. Voor zover we kunnen achterhalen zijn er weinig besmettingsgevallen in Tanzania en helemaal niet in Zanzibar. Accommodaties gaan langzamerhand weer open en de eerste toeristen reizen al weer door het land. Dat de gemiddelde leeftijd van de Tanzaniaanse bevolking erg jong is (18 jaar) en gezond leeft (en nog geen welvaartsziektes kent) draagt daar zeker aan bij. Elke accommodatie heeft zijn eigen corona coördinator, die erop toeziet dat de voorschriften ter voorkoming van verspreiding van corona goed worden nageleefd; men houdt afstand, gebruikt mondkapjes en maakt veelvuldig schoon.
Op 22 juli 2020 zijn wij zelf op reis gegaan naar Tanzania om polshoogte te nemen van de situatie daar en opgelegde maatregelen te ervaren. In de blog Marjolijn reist naar Tanzania, juli 2020 lees je onze bevindingen hierover.

Nieuwe boekingen
Op dit moment boeken we alweer nieuwe reizen naar Tanzania, op een comfortabele en veilige manier. Natuurlijk hanteren we daarbij aangepaste en flexibele voorwaarden voor wat betreft de termijnen van aanbetaling en restantbetaling, kun je kosteloos omboeken mocht er toch weer een negatief reisadvies zijn vanwege corona en regelen wij – net als altijd – jouw repatriëring mocht het nodig zijn en je op dat moment in Tanzania bent.
Overigens heeft The World Health & Tourism Council (WTTC) Tanzania weer veilig verklaard om te reizen, en heeft Tanzania het ‘Veilig Reizen predicaat’ (Safe Travels Stamp) gekregen.

Het nieuwe reizen naar Tanzania, hoe doe je dat veilig en verantwoord?
In Nederland (en in het vliegtuig) volgen we de geldende maatregelen van RIVM en Nederlandse overheid en de (inter)nationale regels en Covid-19 maatregelen die gelden voor de jouw totale reis –  vervoer, verblijf en activiteiten – eenmaal op je bestemming(en) in Tanzania.
Explore Tanzania is in voortdurend contact met haar collega’s en partners in Tanzania over de situatie en de ontwikkelingen daar en houdt de reisadviezen van de Nederlandse overheid nauw in de gaten. En handelt hiermee overeenkomstig, net als de adviezen door de Tanzaniaanse overheid.

De belangrijkste adviezen die voor jouw gelden als je op reis naar Tanzania gaat zijn:

 • Lees de aangeboden informatie van je vervoerder of accommodatie aandachtig.
 • Er kan een screening plaatsvinden voor COVID-19 infecties, maar geen 14 dagen quarantaine.
 • Toon een corona-vrij verklaring (gemaakt door een bevoegde instantie en obv een test die maximaal 72 uur voor vertrek is gedaan).
 • Werk bij corona-gerelateerde symptomen bij aankomst, mee aan een corona-test.
 • Vul het corona-formulier in het vliegtuig volledig en naar waarheid in.
 • Houd 1,5 meter afstand (tussen huishoudens). Indien 1,5 meter afstand tijdens internationaal vervoer niet mogelijk is draag een mondkapje.
 • Neem voldoende mondkapjes mee en draag deze waar nodig.
 • Houd afstand.
 • Social distancing geldt ook voor de airline crew en de safari gidsen.
 • Was vaker je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.
 • Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
 • Volg altijd de specifieke maatregelen en aanwijzingen van onze collega’s en autoriteiten in Tanzania op.
 • Ondersteun de staff bij het veilig houden van alle gasten.
 • Betaal waar nodig met pin of contactloos (pin of mobiel).
 • Verwacht minder direct contact met de staff.
 • Safari’s maak je met je eigen gezelschap, net als de diners en het verblijf in de accommodaties.
 • Bij thuiskomst wordt igv een code oranje of rood reisadvies een 14-daagse thuisquarantaine of een GGD coronatest geadviseerd.

Want we willen heel graag dat jij veilig en verantwoord reist. De bescherming van jouw gezondheid en onze collega’s in Tanzania blijft voor ons de belangrijkste prioriteit. Vind jij het nog spannend en ga je liever voor maximaal safe? denk dan eens aan Selous Game Reserve of Ruaha National Park – weids en met sowieso weinig toeristen – en je overnacht in je eigen tent in een van de kleinschalig kampen midden in de natuur. Vanaf het vliegveld van Dar es Salaam reis je met een privé chauffeur naar jouw accommodatie. En ook een verblijf op Zanzibar Eiland, na je safari, kun je zoveel mogelijk beperken tot jouw eigen gezelschap en wat crew-leden als je kiest voor één van de vrijstaande privé villa’s uit ons aanbod (zie accommodaties Tanzania en gebruik de filterknop om de selectie te maken). Laat maar weten, wij helpen je graag.

KLM en Corona
Om de risico’s voor besmetting uiterst laag te houden, zijn met ingang van 11 mei op alle KLM vliegtuigen de volgende maatregelen van kracht:

 • Iedereen in het vliegtuig draagt gezichtsbescherming, die zowel de neus als de mond bedekt.
 • De reiziger zorgt zelf voor de eigen gezichtsbescherming.
 • De KLM vliegtuigen worden vaker én grondiger schoongemaakt.
 • Er is een minimaal aantal contactmomenten tussen bemanning en passagiers.
 • Passagiers vanuit ‘risicogebieden’ wordt gevraagd een gezondheidsverklaring in te vullen.
 • Alle KLM vliegtuigen zijn uitgerust met High Efficiency Particulate Air-filters (HEPA-filters).
 • HEPA- filters vangen 99,99 procent van de virussen en bacteriën, inclusief coronavirussen.
 • De snelle luchtstroom in het toestel gaat van boven naar beneden en alle lucht wordt elke drie minuten vervangen.

Green Camp en de Covid-19 maatregelen
Net als alle accommodaties in Tanzania, hebben ook de Green Camps maatregelen genomen om er zeker van te zijn dat haar staff en gasten gezond blijven en nog steeds een fantastische safari hebben. De Green Camp filosofie was altijd al: ver weg van de gebaande paden, privé, detox en onthaasten .. dus deze nieuwe realiteit is eigenlijk niet zo nieuw. Die poging om jou te ‘isloleren’ wordt alleen nog wat verder doorgevoerd.

Het Green Camp gaat dus gewoon verder met…

 • Privat dining en brunches op romantische en afgelegen plekken, met het zicht op de dieren.
 • Het opzetten van jouw tent op een privé plek, achter een grote rots.
 • Het bereiden van heerlijke en gezonde maaltijden vanuit de schone bush keuken. Borden worden geserveerd aan jouw eigen tafel.
 • Het optimaal schoonmaken van het kamp en al het materiaal.
 • Alle (safari) activiteiten, maar dan met inachtneming van voldoende afstand van elkaar en uitsluitend met en voor jouw eigen gezelschap.

En extra …

 • Vindt er een dagelijkse temperatuur meting van de staff plaats, om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn.
 • Komen bevoorraders niet meer in contact met de staff. De voorraden zelf worden gedesinfecteerd voor gebruik.
 • Worden er geen handen geschud, maar alleen gezwaaid.
 • Is een Covid-19 coördinator aangesteld die erop toeziet dat de protocollen worden nageleefd, de staff instrueert en iedereen op de hoogte houdt van de laatste info.
 • Zijn er voldoende middelen aanwezig om handen te wassen en te ontsmetten.

Op bezoek bij Explore Tanzania
Explore Tanzania houdt kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw, met duidelijke maatregelen betreffende hygiëne en bescherming door ‘social distancing’. Je kunt ons uiteraard bezoeken, maar dat doen we graag op afspraak.

Blijf gezond
Wij hopen van harte dat jij en familie gezond blijft in deze bizarre tijd, de aanbevelingen hierover opvolgt en (op termijn) toch jouw droomreis kan maken.

Advertentie van het ANVR en SGR in de landelijke dagbladen, begin april: