Coronavirus

Hierbij willen wij je graag informeren over het coronavirus COVID-19, in relatie met je reis naar Tanzania.
[Laatste update 04 mei 2022]

Reisadvies code geel!
Sinds 16 februari 2022 is het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Tanzania aangepast naar code geel. Hiermee wordt ook officieel vanuit de overheid weer aangegeven dat je veilig naar Tanzania kunt reizen. Natuurlijk blijf je alert op de gebruikelijke risico’s en zijn er nog steeds inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland vanwege corona. De extra reisbeperkingen voor Nederlanders naar en van Tanzania worden hieronder op deze pagina vermeld.

Corona is niet weg, maar onze persoonlijke ervaring en die van onze klanten is wel dat het juist fijn is om nu in Tanzania op reis te zijn. De veiligheidsregels worden door de partners waar wij mee werken streng nageleefd. De inentingscampagne voor kwetsbaren en mensen met contactberoepen is volop bezig. En eenmaal daar, heb je alle rust en ruimte om met jouw gezelschap, veilig en vertrouwd te reizen! Grote drukte is goed te vermijden.

Wat zijn de verplichtingen voor mij als reiziger naar Tanzania?
Reis je naar Tanzania, dan ben je verplicht tot:

 1. Maximaal 24 uur voor aankomst in Tanzania invullen van het online reizigersformulier (vaste land) of vergelijkbaar dat voor Zanzibar. De QR code hiervan moet worden uitgeprint en meegenomen.
 2. Niet-gevaccineerden moeten een negatief COVID-19 test certificaat overleggen van een PCR test (RT-PCR of NAATs) die maximaal 72 uur voor aankomst in Tanzania is afgenomen. (Een PCR test hoeft niet voor kids jonger dan 5).  Als je je laat testen via Coronatest2Travel en je hebt je reis via ons geboekt, dan bieden zij een gunstig tarief. Gevaccineerden moeten een QR code kunnen overleggen waaruit blijkt dat ze volledig zijn gevaccineerd met een door de WHO goedgekeurd vaccin.
 3. Het invullen van een online gezondheidsverklaring, bij het inchecken op je vlucht.
 4. Bij aankomst in Tanzania doe je een zelfcheck met behulp van gezondheidskaarten over symptomen.
 5. Naleven beschermende maatregelen, zoals handen wassen, afstand bewaren en het dragen van een gezichtsmasker in het vliegtuig.
 6. Meewerken aan screening op COVID-19 en zonodig een sneltest ($10 cash vasteland / $25 cash Zanzibar) bij aankomst in Tanzania.  Dit geldt niet voor volledig gevaccineerde passagiers of kinderen van 5 jaar of jonger. (Mocht je eventuele sneltest op het vliegveld van Tanzania onverhoopt positief zijn, dan mag je 14 dagen in zelfisolatie in je accommodatie totdat je test weer negatief is. Je reis is daarmee niet in gevaar!)

Ik reis terug naar Nederland, welke (corona)verplichtingen heb ik dan?
Hier moet je op dit moment aan voldoen als je terug naar Nederland reist:

 1. Vul de gezondheidsverklaring in en laat deze zien bij het instappen (boarden).
 2. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 3. Meewerken aan eventuele gezondheidscheck.
 4. Naleven beschermende maatregelen, zoals handenwassen, afstand bewaren en het dragen van een gezichtsmasker in het vliegtuig.
 5. Bij thuiskomst wordt geadviseerd om een zelftest te doen voordat je weer in contact komt met andere mensen. (Voor ongevaccineerden is dat op dag 2 en dag 5 na thuiskomst).
 6. Je hoeft niet in thuisquarantaine bij terugkomst in Nederland want Tanzania is niet een ‘zeer hoogrisicoland’.
  Wel voor terugkomst in België, tenzij je al minimaal 2 weken volledig gevaccineerd bent of een negatief PCR-test resultaat hebt (maximaal 72 uur oud bij aankomst in België) of hersteld bent van COVID-19. Ook vul je een PLF formulier in voor België. (Let op: code rood voor Tanzania in België houdt iets anders in dan in Nederland, namelijk een waarschuwing voor verhoogde kans op besmetting zoals vanaf aanvang van de pandemie reeds. Tanzania is voor België geen ‘heel hoog risicoland’.)

Voor informatie over oa de benodigde documentatie en eventuele tests die je moet hebben ondergaan om naar het land van je bestemming af te mogen reizen, verwijzen wij graag naar de  KLM TravelDoc app . Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zullen indien nodig aanvullende maatregelen nemen. Zodra het coronavirus gevolgen heeft voor jouw reis zullen wij jou hierover informeren.

Tot wanneer mag ik een geboekte reis nog annuleren cq wijzigen / omboeken?
Vind je het toch niet prettig om te reizen, dan kun je nog tot zes weken voor je vertrek je reis aanpassen of annuleren. Echter kunnen daar wel annulerings- cq wijzigingskosten van toepassing zijn. Zie ook onze reizigersvoorwaarden voor wat betreft de termijnen van aanbetaling, annulering en restantbetaling. Mocht er toch weer een negatief reisadvies komen vanwege corona, dan kun je kosteloos je reis laten ombouwen. Natuurlijk regelen wij – net als altijd – jouw repatriëring mocht het nodig zijn en je op dat moment in Tanzania bent.

Hoe zit het met corona in Tanzania? 
Voortdurend staan we in contact met onze mensen en agenten in Tanzania en Zanzibar. Voor zover we kunnen achterhalen zijn er weinig besmettingsgevallen in Tanzania. Dat de gemiddelde leeftijd van de Tanzaniaanse bevolking erg jong is (18 jaar) en gezond leeft (en nog geen welvaartsziektes kent) draagt daar zeker aan bij.  Lees ook de reisverhalen van onze klanten, over hun belevenissen in coronatijd. Elke accommodatie in Tanzania heeft zijn eigen corona coördinator, die erop toeziet dat de voorschriften ter voorkoming van verspreiding van corona goed worden nageleefd; men houdt afstand, gebruikt mondkapjes en maakt veelvuldig schoon.

Ook The World Travel & Tourism Council (WTTC) heeft Tanzania veilig verklaard om te reizen en Tanzania het ‘Veilig Reizen predicaat’ (Safe Travels Stamp) gegegeven.

Repatriëring in geval van code oranje? … onze zorg!
Repatriëring wordt gedaan met speciale vluchten om reizigers terug te halen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een grote natuurramp of het plotseling sluiten van het luchtruim (zoals in maart 2020). Maar ingeval van een (veiligheids)code oranje of rood wordt niet automatisch gerepatrieerd. Eerst wordt gekeken naar de situatie ter plaatse en of dat op korte termijn noodzakelijk is. Een (plotselinge) code oranje van de NL overheid wil dan ook niet zeggen dat jij in direct gevaar bent of niet meer zou kunnen reizen en je vakantie zou moeten beëindigen. Code oranje is immer een reisadvies en geen reisverbod.

Wat zijn nu de belangrijkste adviezen als ik op reis ga naar Tanzania?

 • Lees de aangeboden informatie van je vervoerder of accommodatie aandachtig.
 • Vul – binnen 24 uur voor aankomst – het online reizigersformulier in en print of download je gezondheidscode tbv Tanzaniaans douane.
 • Overleg bij aankomst in Tanzania een QR code van je COVID-19 vaccinatie dan wel negatieve COVID-19 (PCR) testverklaring (max 72 uur oud) en werk zo nodig mee aan een screening of sneltest daar.
 • Werk bij corona-gerelateerde symptomen bij aankomst, mee aan een corona screening of sneltest.
 • Vul het corona-formulier van het Nederlandse Ministerie van VWS bij incheck op je vlucht, en later die van de Tanzaniaanse overheid in het vliegtuig, volledig en naar waarheid in.
 • Neem voldoende mondkapjes mee en draag deze waar nodig, zoals op de luchthavens, in het vliegtuig en het openbaar vervoer.
 • Houd afstand. Social distancing geldt ook voor de vliegtuig crew en de safari gidsen.
 • Was vaker je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.
 • Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
 • Volg altijd de specifieke maatregelen en aanwijzingen van onze collega’s, vliegtuigcrew en autoriteiten in Tanzania op.
 • Safari’s maak je met je eigen gezelschap, net als de diners en het verblijf in de accommodaties.
 • Bij thuiskomst in Nederland is thuisquarantaine niet langer nodig.
 • Denk er ook aan je reis- en ziektekostenverzekeringen te checken. Bij de meeste reisverzekeringen zijn alleen de corona gerelateerde schades niet gedekt (zie ook corona-reisverzekeringen). Je zorgverzekering dekt in vrijwel alle gevallen de medische zorgkosten in het buitenland (code geel of oranje), een aanvullende verzekering wordt wel aangeraden. Ben je opeens zelf corona besmet vlak voor vertrek en kun je daardoor niet meer reizen, dan valt dat weer onder de meeste annuleringsverzekeringen (zie bijv. Allianz).

Want we willen heel graag dat jij veilig en verantwoord reist. De bescherming van jouw gezondheid en onze collega’s in Tanzania blijft voor ons de belangrijkste prioriteit.

Maximaal safe?
Vind jij het nog spannend en ga je liever voor maximaal safe? denk dan eens aan Selous / Nyerere National Park of Ruaha National Park – weids en met sowieso weinig toeristen – en je overnacht in je eigen tent in een van de kleinschalig kampen midden in de natuur. Vanaf het vliegveld van Dar es Salaam reis je met een privé chauffeur naar jouw accommodatie. En ook een verblijf op Zanzibar Eiland, na je safari, kun je zoveel mogelijk beperken tot jouw eigen gezelschap en wat crew-leden als je kiest voor één van de vrijstaande privé villa’s uit ons aanbod (zie accommodaties Tanzania en gebruik de filterknop om de selectie te maken). Laat maar weten, wij helpen je graag.

KLM en Corona
Corona is niet weg. Om de risico’s voor besmetting uiterst laag te houden, zijn op alle KLM vliegtuigen de volgende maatregelen ivm covid-19 blijvend van kracht:

 • Iedereen in het vliegtuig draagt gezichtsbescherming, die zowel de neus als de mond bedekt.
 • De reiziger zorgt zelf voor de eigen gezichtsbescherming.
 • De KLM vliegtuigen worden vaker én grondiger schoongemaakt.
 • Er is een minimaal aantal contactmomenten tussen bemanning en passagiers.
 • Passagiers vanuit ‘risicogebieden’ wordt gevraagd een gezondheidsverklaring in te vullen.
 • Alle KLM vliegtuigen zijn uitgerust met High Efficiency Particulate Air-filters (HEPA-filters).
 • HEPA- filters vangen 99,99 procent van de virussen en bacteriën, inclusief coronavirussen.
 • De snelle luchtstroom in het toestel gaat van boven naar beneden en alle lucht wordt elke drie minuten vervangen.
 • Zie ook onderstaande filmpje, nog steeds actueel. En de KLM site hierover.
 • Passagiers vliegen bij KLM op het hoogst haalbare niveau van gezondheid en veiligheid wereldwijd. De KLM ontving hiervoor de APEX Diamond Award voor Health Safety.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven op 20 augustus 2020 de ministers De Jonge en Van Nieuwenhuizen dat er tot dan toe geen mensen in het vliegtuig besmet zijn geraakt met het coronavirus door medepassagiers. De maatregelen zoals die door de vliegtuigmaatschappijen en vliegvelden zijn genomen tegen de besmetting van het coronavirus zijn dan ook voldoende.

Green Camp en de Covid-19 maatregelen
Net als alle accommodaties in Tanzania, hebben ook de Green Camps maatregelen genomen om er zeker van te zijn dat haar staff en gasten gezond blijven en nog steeds een fantastische safari hebben. De Green Camp filosofie was altijd al: ver weg van de gebaande paden, privé, detox en onthaasten .. dus deze nieuwe realiteit is eigenlijk niet zo nieuw. Die poging om jou te ‘isloleren’ wordt alleen nog wat verder doorgevoerd.

Het Green Camp gaat dus gewoon verder met…

 • Privat dining en brunches op romantische en afgelegen plekken, met het zicht op de dieren.
 • Het opzetten van jouw tent op een privé plek, achter een grote rots.
 • Het bereiden van heerlijke en gezonde maaltijden vanuit de schone bush keuken. Borden worden geserveerd aan jouw eigen tafel.
 • Het optimaal schoonmaken van het kamp en al het materiaal.
 • Alle (safari) activiteiten, maar dan met inachtneming van voldoende afstand van elkaar en uitsluitend met en voor jouw eigen gezelschap.

En extra …

 • Vindt er een dagelijkse temperatuur meting van de staff plaats, om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn.
 • Komen bevoorraders niet meer in contact met de staff. De voorraden zelf worden gedesinfecteerd voor gebruik.
 • Worden er geen handen geschud, maar alleen gezwaaid.
 • Is een Covid-19 coördinator aangesteld die erop toeziet dat de protocollen worden nageleefd, de staff instrueert en iedereen op de hoogte houdt van de laatste info.
 • Zijn er voldoende middelen aanwezig om handen te wassen en te ontsmetten.

Samenvattend: 10 redenen waarom je juist nu in Tanzania zou moeten zijn:

 1. Tanzania is een veilig en stabiel land. 120 verschillende stammen leven er vreedzaam samen.
 2. Dit pure stukje Afrika heeft alles te bieden qua natuur, cultuur en tradities. De Tanzanianen zijn blij dat ze jouw hun prachtige land (weer) kunnen laten zien.
 3. De parken hebben momenteel weinig bezoekers, de dieren zijn erg nieuwsgierig. En door er te zijn bescherm je de dieren tegen stropers.
 4. Code oranje is een verscherpt reisadvies, geen negatief reisadvies. Bij een eventueel toekomstig negatief reisverbod regelen wij jouw repatriëring.
 5. De opgelegde corona maatregelen worden door onze partners streng nageleefd, elke accommodatie heeft zijn eigen corona coördinator.
 6. Er zijn geen noemenswaardige aantallen zieken bekend buiten de grote steden. De gemiddelde leeftijd van de bevolking is 18 jaar oud en leeft gezond.
 7. Tanzania is ruim 23x zo groot als Nederland, met maar 3x zoveel inwoners. Je kiest dus voor rust, ruimte en privacy.
 8. Je reist in eigen gezelschap, bent verder de hele dag buiten in de natuur en je verblijft in kleinschalige lodges en privé accommodaties.
 9. Er gelden nu bij Explore Tanzania flexibele reisvoorwaarden; annuleren kan tot 2 weken voor vertrek. En jouw reissom bij Explore Tanzania is SGR gedekt.
 10. Je bent zeer welkom. En juist nu zijn er mooie aanbiedingen.