Coronavirus

Hierbij willen wij je graag informeren over het coronavirus COVID-19, in relatie met je reis naar Tanzania.
[Laatste update 29 november 2021]

Ik heb een reis geboekt, maar het is nog code oranje. Kan ik wel gaan?
Op zich is reizen in Tanzania zelf goed mogelijk, de veiligheidsregels om verdere besmetting van corona tegen te gaan worden in ieder geval door onze partners streng nageleefd. Het vliegverbod voor verschillende hoog risico landen geldt niet voor Tanzania. Nu ruim 85% van alle Nederlanders volledig is gevaccineerd en er in Nederland praktisch geen beperkende maatregelen meer zijn, is het ook volgens de ANVR veilig en verantwoord om naar Tanzania af te reizen! Ook de laatste  persconferentie van 26 november jl vanwege de huidige corona golf verandert niets aan het reisadvies. Minister De Jonge bevestigt dat je als gevaccineerde goed beschermt bent.

De 5000 km verderop ontstane Zuid-Afrikaanse omikron-variant van het coronavirus is tot op heden niet in Tanzania aangetroffen. De WHO onderzoekt op dit moment de risico’s van deze inmiddels 8-ste COVID- variant, voor wat betreft ziekteverloop en vaccins. Reisbeperkingen voor Tanzania worden vooralsnog niet verwacht.

Ook na eigen onderzoek waren we al tot de conclusie gekomen dat het in Tanzania veilig en prettig is om er te reizen, mits je buiten de drukke gebieden blijft. Men houdt zich aan de opgelegde maatregelen en er lijken – buiten de grote steden – geen noemenswaardige aantallen zieken te zijn. Onhandig genoeg doet de Tanzaniaanse overheid hier nog steeds geheimzinnig over. Inmiddels lijkt hier meer openheid van zaken te komen met de komst van de nieuwe president Samia Hassan Suluhu. Dar es Salaam, als drukke stad, raden we niet aan om nu te bezoeken, net als andere plekken waar veel mensen samenkomen. Je reist met ons in je eigen gezelschap en verblijft in kleinschalige lodges, die zeer zorgvuldig omgaan met de vereiste social distancing, hygiëne en het gebruik van mondkapjes waar nodig. Toeristen worden op Schiphol en in Tanzania niet tegengehouden te vertrekken of het land in te reizen. Het is in Tanzania niet anders dan in Nederland, wellicht nog zelfs beter vanwege de grootte en onbewoonde delen van het land (33x Nederland).

Wat zijn de verplichtingen voor mij als reiziger naar Tanzania?
Reis je naar Tanzania, dan ben je verplicht tot:

 1. Maximaal 24 uur voor aankomst in Tanzania invullen van het online reizigersformulier (vaste land) of vergelijkbaar dat voor Zanzibar.
 2. Het overleggen van een negatief COVID-19 test certificaat van een PCR test (RT-PCR of NAATs) die maximaal 96 uur voor vertrek naar Tanzania is afgenomen. (Een PCR test hoeft niet voor kids jonger dan 5).  Als je je laat testen via Coronatest2Travel en je hebt je reis via ons geboekt, dan bieden zij een gunstig tarief.
 3. Het invullen van een online gezondheidsverklaring, bij het inchecken op je vlucht.
 4. Bij aankomst in Tanzania doe je een zelfcheck met behulp van gezondheidskaarten over symptomen.
 5. Naleven beschermende maatregelen, zoals handenwassen, afstand bewaren en het dragen van een gezichtsmasker.
 6. Meewerken aan screening op COVID-19 en een sneltest ($10 cash vasteland / $25 cash Zanzibar) bij aankomst in Tanzania – wanneer Nederland als een hoog-risico land wordt gezien. Op dit moment dus even niet!
 7. Mocht je eventuele sneltest op het vliegveld van Tanzania onverhoopt positief zijn, dan mag je 14 dagen in zelfisolatie in je accommodatie totdat je test weer negatief is. Je reis is daarmee niet in gevaar!

Ik reis terug naar Nederland, welke (corona) verplichtingen heb ik dan?
Hier moet je op dit moment aan voldoen als je terug naar Nederland reist:

 1. Een vaccinatiebewijs dat aantoont dat je volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA of WHOEUL. Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen. Of;
 2. Een negatieve COVID-19 (PCR/NAAT) testverklaring, niet ouder dan 48 voor je terugvlucht naar Nederland. (PS De ook toegelaten uitslag van een ‘negatieve antigentest’ raden we niet aan, omdat de uitslag daarvan niet op tijd voor je vertrek binnen zal zijn.) Of;
 3. Een herstelbewijs. Je positieve PCR/NAATtest mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Je herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
 4. Vul de gezondheidsverklaring in en laat deze zien bij het instappen (boarden).
 5. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 6. Meewerken aan eventuele gezondheidscheck.
 7. Naleven beschermende maatregelen, zoals handenwassen, afstand bewaren en het dragen van een gezichtsmasker.
 8. Je hoeft niet in thuisquarantaine bij terugkomst in Nederland.
  Wel voor terugkomst in België, tenzij je al minimaal 2 weken volledig gevaccineerd bent of een negatief PCR-test resultaat hebt (maximaal 72 uur oud bij aankomst in België) of hersteld bent van COVID-19. Ook vul je een PLF formulier in voor België.

– > Ben je niet gevaccineerd, dan plannen wij natuurlijk je safari of strandvakantie (Zanzibar of Mafia eiland) zo, dat jij 72 uur voor aankomst in Nederland in de buurt van een testlocatie bent voor de COVID-19 test. Het bedrag van de PCR test ligt rond de $100, een afspraak maken op het vaste land van Tanzania doe je met je safarigids en op Zanzibar en de eilanden online of met de COVID-19 app.

Voor informatie over oa de benodigde documentatie en welk type COVID-19 test je moet hebben ondergaan om naar het land van je bestemming af te mogen reizen, verwijzen wij graag naar de  KLM TravelDoc app . Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zullen indien nodig aanvullende maatregelen nemen. Zodra het coronavirus gevolgen heeft voor jouw reis zullen wij jou hierover informeren.

Code oranje wat houdt dat in?
Code oranje is een reisadvies, een aangescherpt reisadvies, géén verbod! Wel moet je er nu op verdacht zijn dat verschillende overheidsinstellingen, musea, bars en restaurants gesloten kunnen zijn.

[Als vlucht en accommodaties beschikbaar zijn, dan kan de reis worden uitgevoerd.]

Code oranje geeft aan dat je je goed moet laten informeren over de situatie ter plekke, de in acht te nemen beschermingsmaatregelen en daar ook alert op moet blijven. Maar als safari-reiziger is een goede voorbereiding sowieso al vereist, dat is niet veranderd.

[De KLM vliegt dagelijks op Tanzania, naar Dar es Salaam en/of Kilimanjaro Airport en rechtstreeks naar Zanzibar Airport.]

Met de huidige code oranje voor Tanzania wil de Nederlandse overheid aangeven dat er risico’s zijn om in Tanzania het coronavirus op te lopen. Maar dat betekent zeker niet dat dit risico groter is dan in Nederland. Onze persoonlijke ervaring en die van onze klanten is dan ook dat het juist fijn is om nu in Tanzania op reis te zijn. De veiligheidsregels worden door de partners waar wij mee werken streng nageleefd. De inentingscampagne voor kwetsbaren en mensen met contactberoepen is volop bezig. En eenmaal daar, heb je alle rust en ruimte om met jouw gezelschap, veilig en vertrouwd te reizen! Grote drukte is goed te vermijden.

Omboeken vanwege COVID-19
Wij bieden nog steeds reizigers waarvan de reis geannuleerd wordt vanwege Covid-19 de mogelijkheid om deze reis om te boeken naar een andere vertrekdatum in de toekomst.

Wat gebeurt er als ik mijn reis zelf wil annuleren cq wijzigen / omboeken?
Vind je het niet prettig en veilig genoeg om nu te reizen, en zie je het nieuwe normaal helemaal niet zitten, dan begrijpen wij dat wel. Echter kunnen daar wel annulerings- cq wijzigingskosten van toepassing zijn. Neem in dit geval – uiterlijk 5 weken voor vertrek – contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Het ligt overigens in de verwachting dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken de reisadviezen binnenkort weer individueel gaat beoordelen, ook die buiten Europa. Het zou dus zomaar kunnen dat Tanzania dan ook weer code geel krijgt.

Zie ook onze reizigersvoorwaarden, de aangepaste flexibele voorwaarden en de over corona veel gestelde vragen en antwoorden van het ANVR en het Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zelf weer naar Tanzania 
Voortdurend staan we in contact met onze mensen en agenten in Tanzania en Zanzibar. Voor zover we kunnen achterhalen zijn er weinig besmettingsgevallen in Tanzania. Dat de gemiddelde leeftijd van de Tanzaniaanse bevolking erg jong is (18 jaar) en gezond leeft (en nog geen welvaartsziektes kent) draagt daar zeker aan bij.  Accommodaties hebben hun deuren in juli 2020 weer geopend en toeristen komen enthousiast terug. Wat onze klanten daar hebben beleefd, lees je op onze reisverhalenpagina. Elke accommodatie in Tanzania heeft zijn eigen corona coördinator, die erop toeziet dat de voorschriften ter voorkoming van verspreiding van corona goed worden nageleefd; men houdt afstand, gebruikt mondkapjes en maakt veelvuldig schoon.
In de zomer van 2020 zijn wij zelf op reis gegaan naar Tanzania en Zanzibar om polshoogte te nemen van de situatie daar en de opgelegde maatregelen te ervaren. In de blog Marjolijn reist naar Tanzania, juli 2020 lees je onze bevindingen hierover. In oktober 2020 gingen wij daar opnieuw polshoogte nemen, ook om te laten zien waarom jij in dit prachtige land zou mogen en kunnen reizen. Lees onze (live)blog: Marjolijn in Tanzania, oktober 2020.  In januari 2021 werkte Marjolijn wederom vanuit Tanzania en kregen de kinderen daar thuisonderwijs. Afgelopen juli was Paul op Zanzibar en ondervond, net als veel van onze klanten, geen of nauwelijks hinder van corona.

Nieuwe boekingen
Op dit moment boeken we alweer volop nieuwe reizen naar Tanzania, op een comfortabele en veilige manier. Natuurlijk hanteren we daarbij aangepaste en flexibele voorwaarden voor wat betreft de termijnen van aanbetaling, annulering en restantbetaling. En kun je kosteloos omboeken mocht er toch weer een negatief reisadvies zijn vanwege corona. Natuurlijk regelen wij – net als altijd – jouw repatriëring mocht het nodig zijn en je op dat moment in Tanzania bent.
Overigens heeft The World Travel & Tourism Council (WTTC) Tanzania weer veilig verklaard om te reizen, en heeft Tanzania het ‘Veilig Reizen predicaat’ (Safe Travels Stamp) gekregen.

Het nieuwe reizen naar Tanzania, hoe doe je dat veilig en verantwoord?
In Nederland (en in het vliegtuig) volgen we de geldende maatregelen van RIVM en Nederlandse overheid en de (inter)nationale regels en Covid-19 maatregelen die gelden voor de jouw totale reis –  vervoer, verblijf en activiteiten – eenmaal op je bestemming(en) in Tanzania.
Explore Tanzania is in voortdurend contact met haar collega’s en partners in Tanzania over de situatie en de ontwikkelingen daar en houdt de reisadviezen van de Nederlandse overheid nauw in de gaten. En handelt hiermee overeenkomstig, net als de adviezen door de Tanzaniaanse overheid.

Repatriëring? … onze zorg!
De uitspraak van Premier Rutte dat de overheid niet repatrieert in geval van code oranje, heeft voor behoorlijk wat verwarring gezorgd. Hij vergat even te zeggen dat reizigers die hun (pakket)reis via een touroperator zoals Explore Tanzania hebben geboekt wèl alle noodzakelijke hulp aangeboden krijgen. Als ANVR-reisorganisatie is Explore Tanzania namelijk verantwoordelijk voor jouw repatriëring, mocht dat nodig zijn!

[Een pakketreis bestaat uit de combinatie van geboekte accommodatie, vervoer en/of activiteiten.]

Repatriëring wordt overigens gedaan met speciale vluchten om reizigers terug te halen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een grote natuurramp of het plotseling sluiten van het luchtruim (zoals in maart van dit jaar). Maar ingeval van een (veiligheids)code oranje of rood wordt niet automatisch gerepatrieerd. Eerst wordt gekeken naar de situatie ter plaatse en of dat op korte termijn noodzakelijk is. Een (plotselinge) code oranje van de NL overheid wil dan ook niet zeggen dat jij in direct gevaar bent of niet meer zou kunnen reizen en je vakantie zou moeten beëindigen. Zie ook hierboven bij ‘code oranje wat houdt dat in’.

De belangrijkste adviezen die voor jouw gelden als je op reis naar Tanzania gaat zijn:

 • Lees de aangeboden informatie van je vervoerder of accommodatie aandachtig.
 • Vul – binnen 24 uur voor aankomst – het online reizigersformulier in en print of download je gezondheidscode tbv Tanzaniaans douane.
 • Overleg bij aankomst in Tanzania een negatieve COVID-19 (PCR) testverklaring (max 96 uur oud) en werk zonodig mee aan een screening of sneltest daar.
 • Regel (samen met ons) een paar dagen voor je terugvlucht naar Nederland weer een negatieve COVID-19 (PCR) testverklaring, mocht je nog niet volledig gevaccineerd zijn. Zie ook hierboven.
 • Werk bij corona-gerelateerde symptomen bij aankomst, mee aan een corona screening of sneltest.
 • Vul het corona-formulier van het Nederlandse Ministerie van VWS bij incheck op je vlucht, en later die van de Tanzaniaanse overheid in het vliegtuig, volledig en naar waarheid in.
 • Houd voor je eigen veiligheid 1,5 meter afstand (tussen huishoudens). Indien 1,5 meter afstand tijdens internationaal vervoer niet mogelijk is draag een mondkapje.
 • Neem voldoende mondkapjes mee en draag deze waar nodig, zoals op de luchthavens en het openbaar vervoer.
 • Houd afstand.
 • Social distancing geldt ook voor de vliegtuig crew en de safari gidsen.
 • Was vaker je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.
 • Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
 • Volg altijd de specifieke maatregelen en aanwijzingen van onze collega’s en autoriteiten in Tanzania op.
 • Ondersteun de crew /staff bij het veilig houden van alle gasten.
 • Betaal waar nodig met pin of contactloos (pin of mobiel).
 • Verwacht minder direct contact met de crew /staff.
 • Safari’s maak je met je eigen gezelschap, net als de diners en het verblijf in de accommodaties.
 • Bij thuiskomst in Nederland is thuisquarantaine niet langer nodig.
 • Denk er ook aan je reis- en ziektekostenverzekeringen te checken. Bij de meeste reisverzekeringen zijn alleen de corona gerelateerde schades niet gedekt (zie ook corona-reisverzekeringen). Je zorgverzekering dekt in vrijwel alle gevallen de medische zorgkosten in het buitenland (code geel of oranje), een aanvullende verzekering wordt wel aangeraden. Ben je opeens zelf corona besmet vlak voor vertrek en kun je daardoor niet meer reizen, dan valt dat weer onder de meeste annuleringsverzekeringen (zie bijv. Allianz).

Want we willen heel graag dat jij veilig en verantwoord reist. De bescherming van jouw gezondheid en onze collega’s in Tanzania blijft voor ons de belangrijkste prioriteit.

Vind jij het nog spannend en ga je liever voor maximaal safe? denk dan eens aan Selous Game Reserve of Ruaha National Park – weids en met sowieso weinig toeristen – en je overnacht in je eigen tent in een van de kleinschalig kampen midden in de natuur. Vanaf het vliegveld van Dar es Salaam reis je met een privé chauffeur naar jouw accommodatie. En ook een verblijf op Zanzibar Eiland, na je safari, kun je zoveel mogelijk beperken tot jouw eigen gezelschap en wat crew-leden als je kiest voor één van de vrijstaande privé villa’s uit ons aanbod (zie accommodaties Tanzania en gebruik de filterknop om de selectie te maken). Laat maar weten, wij helpen je graag.

KLM en Corona
Om de risico’s voor besmetting uiterst laag te houden, zijn op alle KLM vliegtuigen de volgende maatregelen ivm covid-19 van kracht:

 • Iedereen in het vliegtuig draagt gezichtsbescherming, die zowel de neus als de mond bedekt.
 • De reiziger zorgt zelf voor de eigen gezichtsbescherming.
 • De KLM vliegtuigen worden vaker én grondiger schoongemaakt.
 • Er is een minimaal aantal contactmomenten tussen bemanning en passagiers.
 • Passagiers vanuit ‘risicogebieden’ wordt gevraagd een gezondheidsverklaring in te vullen.
 • Alle KLM vliegtuigen zijn uitgerust met High Efficiency Particulate Air-filters (HEPA-filters).
 • HEPA- filters vangen 99,99 procent van de virussen en bacteriën, inclusief coronavirussen.
 • De snelle luchtstroom in het toestel gaat van boven naar beneden en alle lucht wordt elke drie minuten vervangen.
 • Zie ook onderstaande filmpje, nog steeds actueel. En de KLM site hierover.
 • Passagiers vliegen bij KLM op het hoogst haalbare niveau van gezondheid en veiligheid wereldwijd. De KLM ontving hiervoor de APEX Diamond Award voor Health Safety.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven op 20 augustus 2020 de ministers De Jonge en Van Nieuwenhuizen dat er tot dan toe geen mensen in het vliegtuig besmet zijn geraakt met het coronavirus door medepassagiers. De maatregelen zoals die door de vliegtuigmaatschappijen en vliegvelden zijn genomen tegen de besmetting van het coronavirus zijn dan ook voldoende.

Green Camp en de Covid-19 maatregelen
Net als alle accommodaties in Tanzania, hebben ook de Green Camps maatregelen genomen om er zeker van te zijn dat haar staff en gasten gezond blijven en nog steeds een fantastische safari hebben. De Green Camp filosofie was altijd al: ver weg van de gebaande paden, privé, detox en onthaasten .. dus deze nieuwe realiteit is eigenlijk niet zo nieuw. Die poging om jou te ‘isloleren’ wordt alleen nog wat verder doorgevoerd.

Het Green Camp gaat dus gewoon verder met…

 • Privat dining en brunches op romantische en afgelegen plekken, met het zicht op de dieren.
 • Het opzetten van jouw tent op een privé plek, achter een grote rots.
 • Het bereiden van heerlijke en gezonde maaltijden vanuit de schone bush keuken. Borden worden geserveerd aan jouw eigen tafel.
 • Het optimaal schoonmaken van het kamp en al het materiaal.
 • Alle (safari) activiteiten, maar dan met inachtneming van voldoende afstand van elkaar en uitsluitend met en voor jouw eigen gezelschap.

En extra …

 • Vindt er een dagelijkse temperatuur meting van de staff plaats, om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn.
 • Komen bevoorraders niet meer in contact met de staff. De voorraden zelf worden gedesinfecteerd voor gebruik.
 • Worden er geen handen geschud, maar alleen gezwaaid.
 • Is een Covid-19 coördinator aangesteld die erop toeziet dat de protocollen worden nageleefd, de staff instrueert en iedereen op de hoogte houdt van de laatste info.
 • Zijn er voldoende middelen aanwezig om handen te wassen en te ontsmetten.

Samenvattend: 10 redenen waarom je juist nu in Tanzania zou moeten zijn:

 1. Tanzania is een veilig en stabiel land. 120 verschillende stammen leven er vreedzaam samen.
 2. Dit pure stukje Afrika heeft alles te bieden qua natuur, cultuur en tradities. De Tanzanianen zijn blij dat ze jouw hun prachtige land (weer) kunnen laten zien.
 3. De parken hebben momenteel weinig bezoekers, de dieren zijn erg nieuwsgierig. En door er te zijn bescherm je de dieren tegen stropers.
 4. Code oranje is een verscherpt reisadvies, geen negatief reisadvies. Bij een eventueel toekomstig negatief reisverbod regelen wij jouw repatriëring.
 5. De opgelegde corona maatregelen worden door onze partners streng nageleefd, elke accommodatie heeft zijn eigen corona coördinator.
 6. Er zijn geen noemenswaardige aantallen zieken bekend buiten de grote steden. De gemiddelde leeftijd van de bevolking is 18 jaar oud en leeft gezond.
 7. Tanzania is ruim 30x zo groot als Nederland, met maar 3x zoveel inwoners. Je kiest dus voor rust, ruimte en privacy.
 8. Je reist in eigen gezelschap, bent verder de hele dag buiten in de natuur en je verblijft in kleinschalige lodges en privé accommodaties.
 9. Er gelden nu bij Explore Tanzania flexibele reisvoorwaarden; annuleren kan tot 2 weken voor vertrek. En jouw reissom bij Explore Tanzania is SGR gedekt.
 10. Je bent zeer welkom. En juist nu zijn er mooie aanbiedingen.

Op bezoek bij Explore Tanzania
Explore Tanzania houdt kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw, met duidelijke maatregelen betreffende hygiëne en bescherming door ‘social distancing’. Je kunt ons uiteraard bezoeken, maar dat doen we graag op afspraak.

Blijf gezond
Wij hopen van harte dat jij en familie gezond blijft, de aanbevelingen hierover opvolgt en (op termijn) toch jouw droomreis kan maken. Want net als jij houden wij van reizen