Coronavirus

Hierbij willen wij je graag informeren over het coronavirus Covid-19, in relatie met je reis naar Tanzania.

Ik heb een reis geboekt, maar het is nog code oranje. Kan ik nog gaan?
Op dit moment is reizen naar Tanzania goed mogelijk. In Tanzania worden de veiligheidsregels om verdere besmetting van corona tegen te gaan, streng nageleefd.

Wel bieden wij reizigers waarvan de reis geannuleerd wordt vanwege Covid-19 de mogelijkheid om deze reis om te boeken naar een andere vertrekdatum in de toekomst of geven we een corona-voucher uit. Meer informatie over de ‘corona-voucher’ lees je hieronder op deze pagina.

Na eigen onderzoek zijn we echter tot de conclusie gekomen dat het in Tanzania heel veilig en prettig is om er te reizen. Men houdt zich aan de opgelegde maatregelen en er zijn geen noemenswaardig aantallen zieken. Je reist in je eigen gezelschap en verblijft in kleinschalig lodges, die zeer zorgvuldig omgaan met de vereiste social distancing, hygiëne en het gebruik van mondkapjes. Ook de KLM vliegt sinds juli – en in september vrijwel dagelijks – weer op Dar es Salaam en Kilimanjaro Airport. Ook zij doet dat met de grootst mogelijke zorg. Tot op heden zijn er geen besmettingen bekend die ontstaan zijn in een vliegtuig. Meerdere andere luchtvaartmaatschappijen vliegen ook weer op Tanzania. Toeristen worden op Schiphol en in Tanzania niet tegengehouden te vertrekken of het land in te reizen. Het is in Tanzania niet anders dan in Nederland, wellicht nog zelfs beter. Wel blijft het advies om bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine te gaan.

Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zullen indien nodig aanvullende maatregelen nemen. Zodra het coronavirus gevolgen heeft voor jouw reis zullen wij jou hierover informeren.

Code oranje wat houdt dat in?
Code oranje is geen negatief reisadvies, maar een aangescherpt reisadvies, géén verbod! Wel moet je er nu op verdacht zijn dat verschillende overheidsinstellingen, musea, bars en restaurants gesloten kunnen zijn.

[Als vlucht en accommodaties beschikbaar zijn, dan kan de reis worden uitgevoerd.]

Code oranje geeft aan dat je je goed moet laten informeren over de situatie ter plekke, de in acht te nemen beschermingsmaatregelen en daar ook alert op moet blijven. Maar als safari-reiziger is een goede voorbereiding sowieso al vereist, dat is niet veranderd.

[De KLM vliegt vrijwel dagelijks naar Dar es Salaam en/of Kilimanjaro Airport.]

Met de huidige code oranje voor Tanzania wil de Nederlandse overheid aangeven dat er risico’s zijn om in Tanzania het coronavirus op te lopen. Maar dat betekent zeker niet dat dit risico groter is dan in Nederland. Onze persoonlijke ervaring en die van onze klanten is dan ook dat het juist fijn is om nu in Tanzania op reis te zijn. De veiligheidsregels worden er streng nageleefd. En eenmaal daar, heb je alle rust en ruimte om met jouw gezelschap, veilig en vertrouwd te reizen! Grote drukte is goed te vermijden.

Hoe werkt de coronavoucher?
De coronavoucher geeft de mogelijkheid een reis bij Explore Tanzania te boeken binnen één jaar na uitgiftedatum van deze voucher. De nieuwe vertrekdatum mag dus ook ná de geldigheid van de voucher zijn, zolang de boeking maar binnen een jaar na uitgifte is gedaan. De waarde van de voucher is gelijk aan de betaalde reissom voor het landarrangement. Wordt de totale reissom van de nieuwe vakantie hoger in prijs? Dan betaal je het verschil bij. De voucher is persoonsgebonden, kan niet worden overdragen en valt onder het garantiefonds SGR, aldus het ANVR. De voucher met SGR-dekking kan in ieder geval tot 1 januari 2021 worden uitgegeven en is daarna dan dus nog een jaar geldig.

Wat gebeurt er als ik mijn reis toch wil annuleren?
Vind je het niet prettig en veilig genoeg om nu te reizen, en zie je het nieuwe normaal helemaal niet zitten, dan begrijpen wij dat wel. Echter de annuleringskosten zijn voor eigen rekening. Neem in dit geval contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Zie ook onze reizigersvoorwaarden en de over corona veel gestelde vragen en antwoorden van het ANVR en het Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zelf weer naar Tanzania deze zomer
Voortdurend staan we in contact met onze mensen en agenten in Tanzania en Zanzibar. Voor zover we kunnen achterhalen zijn er weinig besmettingsgevallen in Tanzania en helemaal niet in Zanzibar. Accommodaties gaan langzamerhand weer open en de eerste toeristen reizen sinds juli al weer door het land. Dat de gemiddelde leeftijd van de Tanzaniaanse bevolking erg jong is (18 jaar) en gezond leeft (en nog geen welvaartsziektes kent) draagt daar zeker aan bij. Elke accommodatie heeft zijn eigen corona coördinator, die erop toeziet dat de voorschriften ter voorkoming van verspreiding van corona goed worden nageleefd; men houdt afstand, gebruikt mondkapjes en maakt veelvuldig schoon.
Op 22 juli 2020 zijn wij zelf op reis gegaan naar Tanzania om polshoogte te nemen van de situatie daar en opgelegde maatregelen te ervaren. In de blog Marjolijn reist naar Tanzania, juli 2020 lees je onze bevindingen hierover.

Nieuwe boekingen
Op dit moment boeken we alweer nieuwe reizen naar Tanzania, op een comfortabele en veilige manier. Natuurlijk hanteren we daarbij aangepaste en flexibele voorwaarden voor wat betreft de termijnen van aanbetaling en restantbetaling, kun je kosteloos omboeken mocht er toch weer een negatief reisadvies zijn vanwege corona en regelen wij – net als altijd – jouw repatriëring mocht het nodig zijn en je op dat moment in Tanzania bent.
Overigens heeft The World Travel & Tourism Council (WTTC) Tanzania weer veilig verklaard om te reizen, en heeft Tanzania het ‘Veilig Reizen predicaat’ (Safe Travels Stamp) gekregen.

Het nieuwe reizen naar Tanzania, hoe doe je dat veilig en verantwoord?
In Nederland (en in het vliegtuig) volgen we de geldende maatregelen van RIVM en Nederlandse overheid en de (inter)nationale regels en Covid-19 maatregelen die gelden voor de jouw totale reis –  vervoer, verblijf en activiteiten – eenmaal op je bestemming(en) in Tanzania.
Explore Tanzania is in voortdurend contact met haar collega’s en partners in Tanzania over de situatie en de ontwikkelingen daar en houdt de reisadviezen van de Nederlandse overheid nauw in de gaten. En handelt hiermee overeenkomstig, net als de adviezen door de Tanzaniaanse overheid.

Repatriëring? … onze zorg!
De uitspraak van Premier Rutte dat de overheid niet repatrieert in geval van code oranje, heeft voor behoorlijk wat verwarring gezorgd. Hij vergat even te zeggen dat reizigers die hun (pakket)reis via een touroperator zoals Explore Tanzania hebben geboekt wèl alle noodzakelijke hulp aangeboden krijgen. Als ANVR-reisorganisatie is Explore Tanzania namelijk verantwoordelijk voor jouw repatriëring, mocht dat nodig zijn!

[Een pakketreis bestaat uit de combinatie van geboekte accommodatie, vervoer en/of activiteiten.]

Repatriëring wordt overigens gedaan met speciale vluchten om reizigers terug te halen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een grote natuurramp of het plotseling sluiten van het luchtruim (zoals in maart van dit jaar). Maar ingeval van een (veiligheids)code oranje of rood wordt niet automatisch gerepatrieerd. Eerst wordt gekeken naar de situatie ter plaatse en of dat op korte termijn noodzakelijk is. Een (plotselinge) code oranje van de NL overheid wil dan ook niet zeggen dat jij in direct gevaar bent of niet meer zou kunnen reizen en je vakantie zou moeten beëindigen. Zie ook hierboven bij ‘code oranje wat houdt dat in’.

De belangrijkste adviezen die voor jouw gelden als je op reis naar Tanzania gaat zijn:

 • Lees de aangeboden informatie van je vervoerder of accommodatie aandachtig.
 • Er kan wel een screening plaatsvinden voor Covid-19 infecties, maar geen 10 – of 14-daagse quarantaine in Tanzania.
 • Een negatieve coronatest / Covid-19 verklaring wordt op dit moment door de NL overheid of de KLM (en daarmee de Tanzaniaanse overheid) niet vereist om naar Tanzania af te reizen.
 • Werk bij corona-gerelateerde symptomen bij aankomst, mee aan een corona-test.
 • Vul het corona-formulier van het Nederlandse Ministerie van VWS bij incheck op Schiphol, en later die van de Tanzaniaanse overheid in het vliegtuig, volledig en naar waarheid in.
 • Houd 1,5 meter afstand (tussen huishoudens). Indien 1,5 meter afstand tijdens internationaal vervoer niet mogelijk is draag een mondkapje.
 • Neem voldoende mondkapjes mee en draag deze waar nodig.
 • Houd afstand.
 • Social distancing geldt ook voor de vliegtuig crew en de safari gidsen.
 • Was vaker je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.
 • Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
 • Volg altijd de specifieke maatregelen en aanwijzingen van onze collega’s en autoriteiten in Tanzania op.
 • Ondersteun de crew /staff bij het veilig houden van alle gasten.
 • Betaal waar nodig met pin of contactloos (pin of mobiel).
 • Verwacht minder direct contact met de crew /staff.
 • Safari’s maak je met je eigen gezelschap, net als de diners en het verblijf in de accommodaties.
 • Bij thuiskomst wordt igv een code oranje of rood reisadvies een 10-daagse thuisquarantaine en een GGD coronatest geadviseerd.
 • Denk er ook aan je reis- en ziektekostenverzekeringen te checken. In principe zouden alle niet-corona gerelateerde schades gewoon gedekt moeten zijn.

Want we willen heel graag dat jij veilig en verantwoord reist. De bescherming van jouw gezondheid en onze collega’s in Tanzania blijft voor ons de belangrijkste prioriteit.

Vind jij het nog spannend en ga je liever voor maximaal safe? denk dan eens aan Selous Game Reserve of Ruaha National Park – weids en met sowieso weinig toeristen – en je overnacht in je eigen tent in een van de kleinschalig kampen midden in de natuur. Vanaf het vliegveld van Dar es Salaam reis je met een privé chauffeur naar jouw accommodatie. En ook een verblijf op Zanzibar Eiland, na je safari, kun je zoveel mogelijk beperken tot jouw eigen gezelschap en wat crew-leden als je kiest voor één van de vrijstaande privé villa’s uit ons aanbod (zie accommodaties Tanzania en gebruik de filterknop om de selectie te maken). Laat maar weten, wij helpen je graag.

KLM en Corona
Om de risico’s voor besmetting uiterst laag te houden, zijn met ingang van 11 mei op alle KLM vliegtuigen de volgende maatregelen ivm covid-19 van kracht:

 • Iedereen in het vliegtuig draagt gezichtsbescherming, die zowel de neus als de mond bedekt.
 • De reiziger zorgt zelf voor de eigen gezichtsbescherming.
 • De KLM vliegtuigen worden vaker én grondiger schoongemaakt.
 • Er is een minimaal aantal contactmomenten tussen bemanning en passagiers.
 • Passagiers vanuit ‘risicogebieden’ wordt gevraagd een gezondheidsverklaring in te vullen.
 • Alle KLM vliegtuigen zijn uitgerust met High Efficiency Particulate Air-filters (HEPA-filters).
 • HEPA- filters vangen 99,99 procent van de virussen en bacteriën, inclusief coronavirussen.
 • De snelle luchtstroom in het toestel gaat van boven naar beneden en alle lucht wordt elke drie minuten vervangen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven op 20 augustus 2020 de ministers De Jonge en Van Nieuwenhuizen dat er tot dan toe geen mensen in het vliegtuig besmet zijn geraakt met het coronavirus door medepassagiers. De maatregelen zoals die door de vliegtuigmaatschappijen en vliegvelden zijn genomen tegen de besmetting van het coronavirus zijn dan ook voldoende.

Green Camp en de Covid-19 maatregelen
Net als alle accommodaties in Tanzania, hebben ook de Green Camps maatregelen genomen om er zeker van te zijn dat haar staff en gasten gezond blijven en nog steeds een fantastische safari hebben. De Green Camp filosofie was altijd al: ver weg van de gebaande paden, privé, detox en onthaasten .. dus deze nieuwe realiteit is eigenlijk niet zo nieuw. Die poging om jou te ‘isloleren’ wordt alleen nog wat verder doorgevoerd.

Het Green Camp gaat dus gewoon verder met…

 • Privat dining en brunches op romantische en afgelegen plekken, met het zicht op de dieren.
 • Het opzetten van jouw tent op een privé plek, achter een grote rots.
 • Het bereiden van heerlijke en gezonde maaltijden vanuit de schone bush keuken. Borden worden geserveerd aan jouw eigen tafel.
 • Het optimaal schoonmaken van het kamp en al het materiaal.
 • Alle (safari) activiteiten, maar dan met inachtneming van voldoende afstand van elkaar en uitsluitend met en voor jouw eigen gezelschap.

En extra …

 • Vindt er een dagelijkse temperatuur meting van de staff plaats, om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn.
 • Komen bevoorraders niet meer in contact met de staff. De voorraden zelf worden gedesinfecteerd voor gebruik.
 • Worden er geen handen geschud, maar alleen gezwaaid.
 • Is een Covid-19 coördinator aangesteld die erop toeziet dat de protocollen worden nageleefd, de staff instrueert en iedereen op de hoogte houdt van de laatste info.
 • Zijn er voldoende middelen aanwezig om handen te wassen en te ontsmetten.

Samenvattend: 10 redenen waarom je juist nu in Tanzania zou moeten zijn:

 1. Tanzania is een veilig en stabiel land. 120 verschillende stammen leven er vreedzaam samen.
 2. Dit pure stukje Afrika heeft alles te bieden qua natuur, cultuur en tradities. De Tanzanianen zijn blij dat ze jouw hun prachtige land (weer) kunnen laten zien.
 3. De parken hebben momenteel weinig bezoekers, de dieren zijn erg nieuwsgierig. En door er te zijn bescherm je de dieren tegen stropers.
 4. Code oranje is een verscherpt reisadvies, geen negatief reisadvies. Bij een eventueel toekomstig negatief reisverbod regelen wij jouw repatriëring.
 5. De opgelegde corona maatregelen worden zeer streng nageleefd, elke accommodatie heeft zijn eigen corona coördinator.
 6. Er zijn geen noemenswaardige aantallen zieken. De gemiddelde leeftijd van de bevolking is 18 jaar oud en leeft gezond.
 7. Tanzania is ruim 30x zo groot als Nederland, met maar 3x zoveel inwoners. Je kiest dus voor rust, ruimte en privacy.
 8. Je reist in eigen gezelschap, bent verder de hele dag buiten in de natuur en je verblijft in kleinschalige lodges en privé accommodaties.
 9. Er gelden nu bij Explore Tanzania flexibele reisvoorwaarden; annuleren kan tot 2 weken voor vertrek. En jouw reissom bij Explore Tanzania is SGR gedekt.
 10. Je bent zeer welkom. En juist nu zijn er mooie aanbiedingen.

Op bezoek bij Explore Tanzania
Explore Tanzania houdt kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw, met duidelijke maatregelen betreffende hygiëne en bescherming door ‘social distancing’. Je kunt ons uiteraard bezoeken, maar dat doen we graag op afspraak.

Blijf gezond
Wij hopen van harte dat jij en familie gezond blijft in deze bizarre tijd, de aanbevelingen hierover opvolgt en (op termijn) toch jouw droomreis kan maken.

Advertentie van het ANVR en SGR in de landelijke dagbladen, begin april: