Coronavirus

Hierbij willen wij je graag informeren over het coronavirus COVID-19, in relatie met je reis naar Tanzania.
[Laatste update 15 maart 2023]

Reisadvies code geel!
Sinds februari 2022 is het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Tanzania al aangepast naar code geel. Hiermee wordt ook officieel vanuit de overheid weer aangegeven dat je veilig naar Tanzania kunt reizen. De minimale reisbeperkingen voor Nederlanders naar en van Tanzania worden hieronder op deze pagina vermeld.

Corona is niet weg, maar we leren ermee omgaan. De veiligheidsregels worden door de partners waar wij mee werken streng nageleefd. Ook in Tanzania zijn kwetsbaren en mensen met contactberoepen ingeënt. En eenmaal daar, heb je alle rust en ruimte om met jouw gezelschap, veilig en vertrouwd te reizen! Grote drukte is goed te vermijden.

Wat zijn nog de verplichtingen voor mij als reiziger naar Tanzania?
Reis je naar Tanzania, dan ben je verplicht tot:

 1. Vanuit de Tanzaniaanse overheid wordt geadviseerd om je te laten vaccineren volgens de COVID-19 richtlijnen van de Nederlandse overheid. (Het bewijs hiervan is de papieren QR code). Het is echter niet langer nodig om bij aankomst een COVID-19 certificaat van een PCR test (RT-PCR of NAATs) te overleggen.
 2. Meewerken aan steekproefsgewijze screening op COVID-19, dat kan zijn thermisch of fysiek dan wel door middel van een sneltest door een veiligheidsfunctionaris bij aankomst.  (Mocht je eventuele sneltest op het vliegveld van Tanzania onverhoopt positief zijn, dan mag je 14 dagen in zelfisolatie in je accommodatie totdat je test weer negatief is. Je reis is daarmee niet in gevaar!)

Ik reis terug naar Nederland, welke (corona)verplichtingen heb ik dan?
Je kunt Nederland, en ook België, inreizen zonder inreisbeperkingen vanwege COVID-19 of andere COVID-19-eisen.

Voor informatie over o.a. de benodigde documentatie verwijzen wij ook graag naar de  KLM TravelDoc app . Mocht het coronavirus in de toekomst nog gevolgen hebben voor je reis dan zullen wij jou hierover uiteraard informeren.

Hoe zit het nu met corona in Tanzania? 
Voortdurend staan we in contact met onze mensen en agenten in Tanzania en Zanzibar. Voor zover we hebben kunnen achterhalen waren er weinig besmettingsgevallen in Tanzania. Dat de gemiddelde leeftijd van de Tanzaniaanse bevolking erg jong is (18 jaar) en gezond leeft (en nog geen welvaartsziektes kent) draagt daar zeker aan bij.  Lees ook de reisverhalen van onze klanten, over hun belevenissen in coronatijd.

The World Travel & Tourism Council (WTTC) heeft Tanzania veilig verklaard om te reizen en Tanzania het ‘Veilig Reizen predicaat’ (Safe Travels Stamp) gegegeven.

Repatriëring in geval van code oranje? … onze zorg!
Bij een grote natuurramp of het plotseling sluiten van het luchtruim (zoals in maart 2020), kijken we naar de situatie ter plaatse en of repatriëring op korte termijn noodzakelijk is. Een (plotselinge) code oranje van de NL overheid wil dan ook niet zeggen dat jij in direct gevaar bent of niet meer zou kunnen reizen en je vakantie zou moeten beëindigen. Code oranje is immer een reisadvies en geen reisverbod.

Hoe zit het met de verzekering als ik op reis ga naar Tanzania?
Denk er ook aan je reis- en ziektekostenverzekeringen te checken. Bij de meeste reisverzekeringen zijn alleen de corona gerelateerde schades niet gedekt (zie ook corona-reisverzekeringen). Je zorgverzekering dekt in vrijwel alle gevallen de medische zorgkosten in het buitenland (code geel of oranje), een aanvullende verzekering wordt wel aangeraden. Ben je opeens zelf corona besmet vlak voor vertrek en kun je daardoor niet meer reizen, dan valt dat weer onder de meeste annuleringsverzekeringen (zie bijv. Allianz).
Want we willen heel graag dat jij veilig en verantwoord reist. De bescherming van jouw gezondheid en onze collega’s in Tanzania blijft voor ons de belangrijkste prioriteit.

KLM en Corona
De maatregelen zoals die door de vliegtuigmaatschappijen en vliegvelden zijn genomen tegen de besmetting van het coronavirus waren zodanig dat er geen passagiers besmet zijn geraakt.

10 redenen waarom je nu in Tanzania zou moeten zijn:

 1. Tanzania is een veilig en stabiel land. 120 verschillende stammen leven er vreedzaam samen.
 2. Dit pure stukje Afrika heeft alles te bieden qua natuur, cultuur en tradities. De Tanzanianen zijn blij dat ze jouw hun prachtige land (weer) kunnen laten zien.
 3. De parken hebben een tijd weinig bezoekers gehad, de dieren zijn erg nieuwsgierig.
 4. Bij een eventueel toekomstig negatief reisverbod regelen wij jouw repatriëring.
 5. De opgelegde corona maatregelen worden door onze partners streng nageleefd.
 6. Er zijn geen noemenswaardige aantallen zieken bekend buiten de grote steden. De gemiddelde leeftijd van de bevolking is 18 jaar oud en leeft gezond.
 7. Tanzania is ruim 23x zo groot als Nederland, met maar 3x zoveel inwoners. Je kiest dus voor rust, ruimte en privacy.
 8. Je reist in eigen gezelschap, bent verder de hele dag buiten in de natuur en je verblijft in kleinschalige lodges en privé accommodaties.
 9. Jouw reissom bij Explore Tanzania is SGR gedekt.
 10. Je bent zeer welkom.