PCR test in Tanzania, locatie Zanzibar

25 januari 2021

PCR test in Tanzania, locatie Zanzibar

Om weer terug te kunnen reizen naar Nederland heb je een negatieve PCR test nodig. Ik [Marjolijn] onderga dit zelf op Zanzibar om half januari 2021 weer terug te kunnen reizen naar Nederland.
Reis je met ons, dan regelen wij dat je op tijd bij de testlocatie bent. Of dat nu op Zanzibar, Pemba eiland of op het vaste land van Tanzania is.

De informatie die ik toen had was dat ik alleen met een VISA kaart kon betalen bij de testlocatie (= PHEOC Migombani Centre, in het oude CPS gebouw, tegenover het Military Camp & NMB ATM. Elke taxi chauffeur weet waar dat is). Aangezien ik alleen een MasterCard op zak had, ben ik eerst naar de People’s Bank of Zanzibar gegaan. Daar kan je US$ 80 contant betalen voor de PCR-test. Het bonnetje is je betaalbewijs die je bij de testlocatie kan inleveren.

LET OP, binnen bij de bank kan je niet pinnen. Dat kan alleen als je werkelijk een rekening hebt bij die bank. Soms doet de pinautomaat het buiten niet, dus dan moet je elder een pin-automaat gaan zoeken. Onze chauffeur helpt je daar natuurlijk graag bij. Het is dus altijd heel handig om voldoende contant geld bij je te hebben.
Aangekomen bij de testlocatie blijkt dat je hier ondertussen ook contant kan betalen (en dus ook met VISA kaart). Dat scheelt weer.

Ik moet in een rij wachten om mijn betaalbewijs te laten zien. Daar blijkt dat ze een kopie van mijn paspoort nodig hebben. Voor 1000 Tanzaniaanse shillingen kan ik dit bij de balie ernaast laten doen. Nadat ik mijn betaalbewijs en kopie paspoort heb ga ik naar de volgende balie.

Daar willen ze graag mijn NAW gegevens, geboortedatum, accommodatie op Zanzibar en terugreisdatum weten.
Vervolgens krijg ik bon (die ik goed moet bewaren) en een nummertje. Ik wacht rustig in de schaduw totdat mijn nummertje wordt omgeroepen voor de test.
Na ongeveer 20 minuten wordt ik geroepen en kan binnen de PCR test plaatsvinden.

Drie dagen later kom ik weer terug naar deze locatie. Op nationaliteit liggen alle mapjes klaar. In het mapje Netherlands/ Luxembourg ligt mijn negatieve test.
[Inmiddels is dat niet meer nodig en krijg jij je uitslag online toegestuurd. Kijk voor de laatste ontwikkelingen op onze coronavirus infopagina.]

Eind goed, al goed.

 

PS De eveneens verplichte sneltesten kunnen kort (4 uur) voorafgaande aan je retourvlucht worden afgenomen op de vliegvelden van Dar es Salaam, Kilimanjaro en op Zanzibar.