home » Meer informatie » Praktische informatie Tanzania

Meer informatie

Praktische informatie Tanzania


A
Adres voor thuisblijvers

Zorg ervoor dat je reis bij de thuisblijvers bekend is. Je krijgt 2 weken voor vertrek de reispapieren toegestuurd. Hierop vind je de namen van je hotels in Tanzania en de contactgegevens van het safaribedrijf/de contactpersoon op locatie. Het is ook verstandig het adres en telefoonnummer van Explore Tanzania in Apeldoorn aan thuisblijvers door te geven. Dan kunnen zij via Explore Tanzania contact met je opnemen, als dat nodig is.

AANKOMST OP VLIEGVELD TANZANIA

Bij aankomst op het vliegveld van Tanzania, word je in de aankomsthal opgewacht door een chauffeur van Explore Tanzania. Je kunt hem herkennen aan een naambordje met jouw naam (of de naam van je reisgezelschap).

AANKOMST- EN VERTREKTIJDEN

Via www.schiphol.nl kun je de vertrek- en aankomsttijden van je vluchten bekijken. Je kunt je ook abonneren op een notificatiedienst. Hiermee word je (of degene die je wegbrengt/ophaalt) automatisch op de hoogte gehouden van de actuele vluchtinformatie.

B
Bagage algemeen

Neem vooral niet teveel bagage mee!
Op het e-ticket van je internationale vlucht staat hoeveel kilogram en stuks bagage je (gratis) mag meenemen op je vlucht. Op de website van de luchtvaartmaatschappij vind je ook de toegestane afmetingen van je bagage. Je kunt beter een rugzak  of zachte tas meenemen dan een (harde) koffer. Grote en harde koffers passen moeilijk in de safari jeep en in de kleine vliegtuigjes naar bijvoorbeeld Zanzibar. Voor binnenlandse vluchten mag je maximaal 15 kilo meenemen, inclusief handbagage. Houd je aan deze regels, ze zijn er voor je veiligheid. Kom je toch aan met zware bagage, dan loop je het risico dat je bagage niet mee mag. Of dat je een extra stoel moet betalen voor je bagage. Reis je samen met anderen? Verdeel jullie bagage dan over meerdere koffers of reistassen. Als er dan een koffer verloren gaat of zoekraakt, heb je in ieder geval nog een deel van je bagage. Sluit je bagage af met een hang- of cijferslotje. Je kunt je bagage ook laten sealen (verzegelen) op de luchthaven.

Handbagage
Je mag maar één stuk handbagage en één accessoire (bijvoorbeeld een laptop) mee aan boord nemen in het vliegtuig. Scherpe voorwerpen mogen niet in je handbagage. Kijk voor meer informatie op de website van de luchtvaartmaatschappij, ook in verband met vloeistoffen die je mee mag nemen aan boord. Zorg ervoor dat je wat (onder)kleding en toiletartikelen in je handbagage (in het vliegtuig) hebt, voor het geval je koffer zoek raakt of niet op tijd aankomt.

Via deze link vind je een paklijst voor je reis. Daarin staat wat je het beste mee kunt nemen op je safari, strand- of bergsportvakantie.

 

Bagage voor bergsporters

Bagage voor bergsporters
Je gids controleert tijdens de briefing voorafgaande aan de beklimming of je de juiste (hoeveelheid) bagage bij je hebt. Voorkom dat je bagage méér weegt dan 15 kilo. Dit is het maximum gewicht dat de dragers mogen dragen.

Handbagage
Zorg ervoor dat je deze spullen in je handbagage (in het vliegtuig) hebt, voor het geval je koffer zoek raakt of niet op tijd aankomt:

 • Waterdichte bergschoenen: draag je schoenen al tijdens je vlucht. Je hoeft deze dan niet apart mee te nemen in je handbagage
 • Waterdichte jas
 • Pet of hoed
 • Zonnebril (die je ogen helemaal beschermt)
 • Fleece trui/vest (dik en dun)
 • Lichtgewicht broek (géén spijkerbroek)
 • Waterdichte broek
 • Twee paar wandelsokken
 • Hoofdlamp en extra batterijen
 • Zonnebrandcrème (minimaal factor 25, liefst 50, max. 100 ml per flesje)

Via deze link vind je een paklijst voor je reis. Daarin staat wat je het beste mee kunt nemen voor je Kilimanjaro beklimming.

C
Communicatie

Telefoon
De landcode voor Tanzania is +255. Met je mobiele telefoon heb je bijna overal in Tanzania bereik, op erg afgelegen gebieden na. Om mobiel te bellen, kun je een Tanzaniaanse simkaart kopen. Dat is goedkoper dan bellen met een Nederlandse simkaart. Simkaarten en prepaid beltegoed zijn overal te koop.

Internet
Bijna alle hotels en lodges hebben internet. In de grotere steden zijn internetcafés.

Post
Internationale post doet er ongeveer een week over.

D
Drinkwater

Drink geen water uit de kraan. Probeer geen ijs te nemen, geen vruchtensappen gemengd met water en geen eten dat klaargemaakt is met kraanwater. Je kunt water in flessen bijna overal  kopen. Als je een fles water koopt, controleer dan of de fles afgesloten is. Explore Tanzania doet veel moeite om het vele plastic dat de parken in gaat (voornamelijk flessen mineraal water) te beperken. Om ons afval te beperken, hebben wij afspraken gemaakt met een mineraalwaterbedrijf. In je safari jeep (in het noorden van Tanzania) staat een container met 20 liter mineraal water. Je krijgt een bidon die je kunt vullen. In onze Green Camps staat in de restaurant tent ook een container met schoon mineraalwater.

Diëten

Heb je speciale dieeteisen of -wensen? Of geldt dit voor je kind(eren)? Geef dit minimaal 3 weken voor vertrek aan ons door, zodat wij daar rekening mee kunnen (laten) houden. Ook als er allergieën of andere gezondheidsrisico’s zijn, horen we dat graag.

 

 

Dier-en natuurvriendelijk op reis

Respect voor natuur en milieu
doe niet mee aan activiteiten die dierenleed veroorzaken of
stropers in de kaart spelen

bestel in een restaurant geen vlees waarvan je vermoedt
dat het van een bedreigde diersoort is

als je gaat duiken of snorkelen, laat koraal en schelpen dan
met rust. Ga er niet op staan, raak het niet aan, laat het
liggen waar het ligt

koop geen voorwerpen die gemaakt zijn van beschermde
dieren en producten (zeeschildpadden, grote katachtigen,
neushoorns, olifanten, koraal).
Douane
‘Take nothing but pictures, leave nothing but footprints’
Het is verboden om schelpen, schilden, huiden, koraal en ivoor mee te nemen uit Tanzania. Meer informatie over wat je wel en niet mee mag nemen, vind  je op www.douane.nl

E
Eten en drinken

Tijdens je reis is er vaak een uitgebreide keuze aan internationale gerechten. De lodges en camps waarmee Explore Tanzania
samenwerkt, hebben een goede en hygiënische keuken. Internationale frisdrankmerken zijn overal verkrijgbaar. lokale biermerken zijn onder andere Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti.

Hygiëne
De meeste toeristen die Tanzania bezoeken, komen uit landen waar weinig problemen zijn met hygiëne. Hierdoor is ons immuunsysteem niet goed voorbereid op het niveau van hygiëne in Tanzania.
Belangrijk
was je handen voordat je gaat eten
als je voedsel kunt bakken, koken of pellen, kun je het eten
eet geen salades als je niet weet hoe deze zijn klaargemaakt
(bijvoorbeeld met water uit de kraan); de koks van de lodges
en camps van Explore Tanzania gebruiken gezuiverd water
eet alleen gaar vlees of gare vis
eet alleen verse ingrediënten, klaargemaakt onder schone
omstandigheden. Twijfel je? Eet het dan gewoon niet
volg je een bepaald dieet? Geef dit dan minimaal 3 weken
voor vertrek aan ons door.

LOKAAL ETEN EN DRINKEN
In Tanzania wordt veel ugali gegeten. Dat is een maïspap die geserveerd wordt met groenten, vlees of vis. ’s Ochtends ontbijt men met een mok zoete thee met melk en een chapati (soort pannenkoek) of mandazi (soort oliebol). Aan de kust en op Zanzibar eet men veel vis, kreeft en krab, bereid met kokosmelk.

 

Electriciteit

De elektriciteitsspanning is 220 tot 240V. Zo nu en dan zijn er stroomstoringen. Kijk dus niet raar op als de elektriciteit (even) uitvalt. De stopcontacten zijn Brits (3-pin recht of 2-pin rond) en kunnen verschillend zijn. Neem daarom een wereldstekker mee, die past overal.
Sommige lodges hebben een beperkt aantal uren elektriciteit, omdat zij een generator gebruiken.
In een aantal kampeeraccommodaties, zoals onze Green Camps, is geen elektriciteit. Daar maken we gebruik van zonne-energie en lantaarns. In de safari jeep (Noord Tanzania) zit een stopcontact.

F
FOTOGRAFEREN EN FILMEN

Algemene adviezen
Probeer niets nieuws. Neem een camera mee die je al kent, zodat je op belangrijke momenten meteen een foto kunt maken. Maak niet teveel lawaai! Camera’s kunnen veel geluid maken. Probeer het geluid uit te zetten en geen gebruik te maken van een flits, omdat dit de dieren weg zal jagen.
Wees snel! Een snellere sluitertijd is zeker aan te raden bij het fotograferen van wilde dieren. Kom dichtbij. Tijdens een safari is een telelens belangrijk. 300
mm en langer is aan te raden voor dieren. Het toestel moet je stil kunnen houden, bijvoorbeeld met een rijstzak. Een lens van 70 tot 200 of 300 mm is ideaal. Het is handig om al je apparatuur in een tas bij elkaar te houden. Bewaar je foto- en filmapparatuur in een goed afsluitbare tas, goed beschermd tegen zon en stof.

Voldoende geheugen en batterijen Zorg ervoor dat je voldoende geheugenkaarten en batterijen mee neemt. Batterijen, geheugenkaarten en dergelijke zijn in
Tanzania duurder dan in Nederland en niet overal verkrijgbaar. In de safari jeep en in de lodges en camps kun je je apparatuur opladen. Toestemming vragen Niet iedereen in Tanzania stelt het op prijs dat je foto’s maakt of filmt. Wil je mensen fotograferen? Vraag dan altijd eerst om toestemming. En respecteer het als men bezwaar maakt. Op routes waar veel toeristen komen, vragen de Maasai geld voorfoto’s. Maak nooit stiekem foto’s, dit kan tot problemen leiden. Het is écht verboden om opnames te maken van politieagenten en militairen.

FOOIEN

In Oost Afrika is het geven van fooi aan medewerkers van dienstverlenende organisaties gebruikelijk. Het geven van fooi is natuurlijk niet verplicht. Explore Tanzania betaalt de crew zeer goed. Naast hun salaris is het gebruikelijk om fooi te geven. Bij accommodaties (hotels, lodges, tentenkamp/Green Camps)
adviseren wij een van bedrag van 10-15 US-dollar per gast per nacht. Je kunt de fooi het beste geven aan de manager van de
accommodatie of in de fooienpot bij de receptie stoppen. Het geld wordt dan eerlijk onder het personeel verdeeld. Bij lodges worden je koffers naar de kamer gedragen. De dragers ontvangen een fooi via de fooienpot. Ben je tevreden over je safari gids? Dan is een bedrag van 25 US-dollar per gids per dag gebruikelijk. Je kunt dit aan het eind van de safari aan hem geven. Als je meedoet aan activiteiten, zoals kanoën, fietsen, nachtsafari of wandelen, dan kun je een fooi geven van 3-5 US-dollar per persoon.

RICHTLIJNEN VOOR BERGSPORTERS
Hoe en wanneer geef je fooi? Het onderwerp fooi zal vaak tijdens de laatste avond aan bod komen. Dit is ook een goed moment om dit met je medereizigers
te bespreken, eventueel in overleg met de hoofdgids. Je kunt de fooi het beste bij het hek aan het eind van de klim geven. Het is daarom verstandig voldoende contant geld bij je te hebben (US-dollars of Tanzaniaanse shillingen). Alle fooien moeten genoteerd worden op het formulier dat mee de berg op gaat, zodat dit bekend is voor alle crewleden. De fooien gaan in een pot en worden verdeeld onder de crewleden.

Hoeveel fooi geef je?
Deze bedragen zijn richtlijnen, gebaseerd op wat gebruikelijk is in Tanzania. Het is natuurlijk niet verplicht precies dit bedrag te betalen. Je bent vrij het bedrag omhoog of omlaag aan te passen. Het blijft tenslotte een fooi!
7 daagse beklimmingen 190 US-dollar per persoon
8 daagse beklimmingen 220 US-dollar per persoon
9 daagse beklimmingen 240 US-dollar per drager per dag
Houd met kleine groepen rekening met ongeveer 100 US-dollar per persoon méér; ondanks het kleine gezelschap is er toch altijd veel crew aanwezig.

 

 

G
GEZONDHEID

In de grotere steden in Tanzania kun je moderne geneeskundige hulp krijgen. Er zijn ook apotheken en drogisterijen. Toch raden wij aan je eigen medicijnen (kleine EHBO-doos) mee te nemen op reis.
Voor meer informatie
www.ggd.nl (gemeentelijke gezondheidsdiensten)
www.gezondopreis.nl (informatie over gezond reizen)
www.lcr.nl (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering)

GELD

De nationale munteenheid is de Tanzaniaanse shilling (Tsh). (2300 Tanzaniaanze shilling = 1 US-dollar; wisselkoers dec. 2016). Op alle vliegvelden en in de grotere steden vind je banken of wisselkantoren. In hotels, restaurants en winkels kun je met US-dollars of Tanzaniaanse shillingen betalen. Het makkelijkst is om in Nederland US-dollars op te nemen (op Schiphol of bij je bank aanvragen). Let op dat biljetten van 2005 en ouder niet worden geaccepteerd. Overal in Tanzania kan met US-dollars worden betaald. Voor kleinere uitgaven in dorpjes is het handig om wat Tanzaniaanse shillingen op zak te hebben. Handig is dus om bij aankomst een aantal US-dollars te wisselen voor lokale Tanzaniaanse shillingen. Ook kun je bij wisselkantoren euro’s voor lokale Tanzaniaanse shillingen wisselen. Travellercheques kunnen bij een bank of wisselkantoor worden ingewisseld.

De grotere lodges, hotels en winkels accepteren credit cards (Mastercard, Visa, American Express of Eurocard). Daarvoor wordt meestal ongeveer 5 procent commissie gerekend. Wil je contant geld opnemen? Geldautomaten zijn er onder meer in Arusha, Karatu, Dar-es-Salaam en op Zanzibar (Stone Town).
Het komt echter voor dat de geldautomaten niet werken. Zorg er dus voor dat je voldoende contant geld mee op reis neemt. Zorg ervoor dat je bankpas is omgezet naar ‘buiten Europa’.
Geld aangeven
Er is geen limiet aan het bedrag aan buitenlandse valuta dat je Tanzania mag inbrengen, maar bedragen boven de 10.000 USdollar moet je aangeven bij de douane.
Geld geven
Wij ontmoedigen het geven van cadeaus aan de lokale bevolking, zoals pennen, boekjes, speelgoed of kleding. Je komst is een vorm van inkomen voor Tanzania en haar bevolking. Je doet de Tanzanianen het meeste plezier met het tonen van respect en interesse in hun cultuur. Wil je toch graag iets weggeven? Geef dan bijvoorbeeld fruit (aan weeskinderen) dat je op een lokale markt hebt gekocht. Zo steun je ook plaatselijke ondernemers.
Wil je de bevolking van Tanzania steunen?
Kijk op www.rafikitanzania.nl. Rafiki Tanzania (‘vriend van Tanzania’) is een stichting die individuen en/of groepen in Tanzaniaondersteunt met onderwijs.

I
INTERNET CHECK-IN

Omzeil de drukte en de wachtrijen op de luchthaven. Met internet check-in kun je (thuis) online inchecken voor je vlucht, zelf je stoel selecteren en meteen je instapkaart printen.
Internet check-in kan alleen voor
 passagiers met een e-ticket
 passagiers met een bevestigde reservering
 groepen van maximaal 9 passagiers
 passagiers die reizen met ruimbagage die aan de gewichtslimiet voldoet
 passagiers die vertrekken van een luchthaven waar internet
check-in mogelijk is (op Schiphol).

Je kunt vanaf 30 uur tot 1 uur voor vertrek van je vlucht via het internet inchecken. Kijk hiervoor op de website van de luchtvaartmaatschappij www.klm.nl

INCHECKEN

Je moet ongeveer 3 uur voor de vertrektijd op de internationale luchthaven aanwezig zijn. Houd hiervoor de vermelde check-in tijd als indicatie aan. Voor enkele luchtvaartmaatschappijen moet je met extra check-in tijd rekening houden, omdat er mogelijk extra veiligheidscontroles zijn.

K
KLM ECONOMY COMFORT ZONE

KLM heeft een zone met extra comfort in Economy Class. Deze zone is er op alle intercontinentale KLM vluchten.
Wat is Economy Comfort Zone?
Economy Comfort is een zone in Economy Class met stoelen die meer beenruimte hebben en een grotere recline (achteroverleun) mogelijkheid. De beenruimte is 10 centimeter meer dan bij standaard Economy Class-stoelen en de rugleuning kan tot 2 keer zo ver naar achter. Je vindt de Economy Comfort Zone op de voorste rijen in Economy Class. Hierdoor kun je na landing sneller van boord. De service aan boord is gelijk aan de gewone Economy Class.
Wat kost een Economy Comfort stoel?
Alle passagiers kunnen een stoel in de Economy Comfort-zone reserveren, ongeacht hun boekingsklasse. Dit is gratis voor passagiers met boekingsklassen B/S/X en Flying Blue Platinum
deelnemers, mits er voldoende stoelen beschikbaar zijn (een stoel in de Economy Comfort-zone wordt niet gegarandeerd). Alle overige passagiers betalen een toeslag. De toeslag varieert  van 80 tot 150 euro per enkele reis, afhankelijk van de duur van de vlucht. Flying Blue Gold deelnemers krijgen 50 procent korting en Flying Blue Silver deelnemers krijgen 25 procent korting op de toeslag. Deze korting geldt niet voor meereizende passagiers.
Reserveren Economy Comfort Zone?
Je kunt vanaf 359 dagen tot 1 uur voor vertrek, via www.klm.nl, een stoel in de Economy Comfort Zone reserveren.

KLIMAAT

Het klimaat in Tanzania is over het algemeen tropisch. De kust is vaak warm en vochtig, maar aan de stranden zorgt de zeewind voor verkoeling. De gemiddelde temperatuur overdag is 30°C. Tanzania heeft 2 regenperiodes: de lange regens van eind maart tot begin juni en de korte regens van november tot half december. Tijdens de lange regens kunnen er korte zware buien vallen, de korte regens zijn minder zwaar. De warmste periode van het jaar is van december tot maart, voordat de lange regens beginnen. De koelste maanden zijn juni, juli en augustus met een gemiddelde temperatuur van 20 – 25 °C. In hooggelegen gebieden, zoals Kilimanjaro en de hooglanden van Ngorongoro, kan het koud worden.

KLEDING

Neem vooral niet te veel (kleding) mee! Via de link  vind je een paklijst, met adviezen voor de kleding die je mee kunt
nemen. Je hoeft er niet piekfijn uit te zien op en tijdens je reis. Neem vooral comfortabele en praktische kleding mee. Ga je op safari? Kies dan voor kleding in ‘safari-kleuren’, zoals groen, khaki, bruin en grijs. Wit of felle kleuren kunnen de dieren afschrikken. Dit is vooral belangrijk als je op wandelsafari gaat. ’s Avonds en ’s morgens kan het fris zijn (vooral in de hoger gelegen gebieden) en overdag is het warm. Neem daarom kleding mee die je in laagjes kunt dragen.
Kleding wassen
Als je langer dan 2 nachten in een accommodatie bent, kun je daar je kleding tegen een vergoeding laten wassen (ondergoed niet). Dit is niét mogelijk in onze Green Camps.

KLAMBOE

Overal waar nodig zijn klamboes aanwezig. Je hoeft dus niet je eigen klamboe mee te nemen.

L
LUCHTHAVENBELASTING

De luchthavenbelasting is bij de prijs van je ticket inbegrepen, ook de luchthavenbelasting voor de luchthavens en binnenlandse vluchten in Tanzania. Mocht dit niét inbegrepen zijn, dan staat dat op de bevestiging van je vlucht.

M
MALARIA

Het hele jaar door kun je in Tanzania een malaria besmetting oplopen. Het is daarom verstandig je te beschermen tegen malaria. Malaria wordt veroorzaakt door malariaparasieten die na een steek van een mug in het lichaam komen. Alleen de vrouwtjes mug steekt, zij heeft bloed nodig voor het maken van eitjes. Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk. Je moet erop bedacht zijn dat je altijd malaria kunt krijgen, ook als je trouw je malariatabletten slikt. Malaria (Tropica) kan zich voordoen als heftige aanvallen van koude rillingen, zweten, diarree en koorts, maar ook als een grieperig gevoel waarbij je last krijgt van gewrichten en hoofdpijn zonder duidelijke koorts. Beschouw een koorts of grieperigheid die langer dan 2 dagen aanhoudt als malaria, tot het tegendeel bewezen is.

Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na je verblijf in Tanzania altijd meteen contact op met een arts.
Met deze voorzorgsmaatregelen verklein je de kans op malaria:
 draag lichtgekleurde kleding, muggen worden niet
graag gezien
 draag lange broeken en shirts met lange mouwen
 gebruik muggencrème Anti-insect Natural lijn van Care Plus
of citronella
 gebruik zo min mogelijk parfum of aftershaves
 controleer of het muskietennet geen gaten heeft en goed
geïmpregneerd is met muggenspray
 spuit muggenspray over je kleding en in je kamer
 bedek je lichaam als je ‘s nachts naar het toilet gaat
 wees gedisciplineerd in het innemen van anti malaria
tabletten (= malaria profylaxe).
Goede malariatabletten zijn Lariam en Malarone. Veel mensen hebben last van de bijwerkingen van Lariam. Daarom raden wij Malarone aan. Neem voor meer informatie contact op met de GGD bij je in de buurt.

 

N
NOODGEVALLEN

In noodgevallen kun je bellen met
 contactpersoon op je reispapieren
 kantoor Explore Tanzania: (+31) 055 533 25 50
 noodnummer Explore Tanzania: (+31) 06 29 06 50 00
 Ministerie van Buitenlandse Zaken: (+31) 247 247 247
Nederlandse Ambassade in Tanzania
Garden Avenue
Umoja House, 4e verdieping
Dar-es-Salaam
telefoon +255 22 219 40 00

noodnummer buiten de openingstijden: +255 71 332 52 90 e-mail dar@minbuza.nl website http://tanzania.nlambassade.org

Consulaat van Nederland in Tanzania
AICC Building – 5e verdieping
Ngorongoro Wing, room 554/555
Arusha
telefoon +255 272 05 00 65
e-mail nlconsaru@habari.co.tz
Belgische Ambassade in Tanzania
Barack Obama Road, 5
Dar-es-Salaam
telefoon +255 22 211 26 88/ +255 22 211 25 03/
+255 22 211 40 25/ +255 22 211 76 21
noodnummer buiten de openingstijden: +255 75 478 21 56 e-mail DarEsSalaam@diplobel.fed.be website www.diplomatie.belgium.be/tanzania

 

 

O
OMGANGSVORMEN

Tanzanianen zijn nieuwsgierig naar reizigers. De eerste vragen die ze je stellen, zullen gaan over je burgerlijke staat, hoeveel kinderen je hebt en naar welke kerk je gaat. De meeste Tanzanianen respecteren andersdenkenden. Van een vrouwelijke toerist wordt alcohol drinken zonder problemen geaccepteerd, maar het is ongepast als een Tanzaniaanse vrouw alcohol drinkt in een bar of andere openbare gelegenheid. Tanzanianen communiceren graag sociaal wenselijk. Ze zullen op vragen vaak het antwoord geven waarvan zij denken dat jij dat wilt horen. Een ja betekent dus niet altijd ja. Als Tanzanianen elkaar ontmoeten, volgt een hele reeks aan vragen: ‘Hoe gaat het met jou, met je familie, met je kinderen, je werk, je huis…’ Tijdens de begroeting worden handen geschud. Jongeren begroeten ouderen met ‘shikamo’, een respectvolle groet. Respect voor ouderen is heel belangrijk in Tanzania. De Tanzaniaanse samenleving is hiërarchisch opgebouwd en ouderen en mannen hebben meer macht en aanzien dan jongeren en vrouwen.

P
PASPOORTCONTROLE

Bij aankomst in Tanzania ga je door de paspoortcontrole en de douane. Hier wordt je paspoort gecontroleerd en gestempeld! Heb je geen visum? Dan kun je dat kopen bij de douane in Tanzania. Dit doe je vóórdat je door de paspoortcontrole gaat. Zorg dat je hiervoor 50 US-dollar contant bij je hebt én een geldig paspoort. Pasfoto’s zijn niet nodig. Ook als je vanaf het vaste land van Tanzania naar Zanzibar reist, moet je door de douane.

PASPOORT

Je moet een geldig paspoort hebben voor je reis naar Tanzania. Bij aanvraag van het visum moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen en in bezit zijn van een geldig paspoort.  Heb je niet de Nederlandse nationaliteit? Neem dan contact op met Explore Tanzania, de Ambassade van Tanzania in Nederland of in België voor visuminformatie.

PAKLIJST

Via deze link vind je een paklijst voor je reis. Daarin staat wat je het beste mee kunt nemen op je safari, strand- of bergsportvakantie.

R
RIJBEWIJS

Als je zelf gaat rijden heb je een internationaal rijbewijs nodig (behalve op Zanzibar). Er wordt aan de linkerkant gereden.

RELIGIE

Ongeveer 45 procent van de Tanzaniaanse bevolking is christen en 35 procent moslim (voornamelijk aan de kust en op Zanzibar). Zij leven vreedzaam samen.

REISVERZEKERING

Je kunt via Explore Tanzania je reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten. Neem contact met ons op voor een passende offerte.

T
TIJDSVERSCHIL

In Tanzania is het 2 uur later dan in Nederland. In Tanzania wordt in de zomermaanden de klok niet vooruitgezet. Zodra onze zomertijd ingaat, is het in Tanzania 1 uur later. Je ticket vermeldt de plaatselijke tijd! In het Swahili zijn de tijden anders. Vraag dus voor de zekerheid of het om de Engelse tijd of Swahili tijd gaat. In Swahili begint men te tellen vanaf het moment dat de zon opkomt (6 uur ’s morgens) en ondergaat (6 uur ’s avonds). 7 uur ’s ochtends of 7 uur ’s avonds is dus 1 uur overdag of 1 uur ’s nachts.

TICKETS

Als je je tickets via Explore Tanzania hebt geboekt, krijg je de e-tickets 2 tot 3 weken voor je vertrek toegestuurd.

TAAL

De officiële talen van Tanzania zijn Swahili en Engels. Er zijn ook veel andere lokale talen, deze variëren per stam van de Tanzaniaanse bevolking. Buiten de steden en dorpen spreekt men minder vaak Engels. Arabisch wordt langs de kust veel gesproken, vooral op Zanzibar.

V
VISUM

Alle bezoekers van Tanzania moeten een visum hebben. Een paar weken voor vertrek kun je bij de ambassade een visum aanvragen. De aanvraagformulieren ontvang je van Explore Tanzania bij de bevestiging van je reis. De aanvraag duurt maximaal 5 werkdagen. Het visum is maximaal 90 dagen geldig vanaf de dag van afgifte. Zodra je in Tanzania aankomt, gaat de aangevraagde verblijfsduur in. Je paspoort moet op de dag van de visumaanvraag nog 6 maanden geldig zijn én 2 lege pagina’s hebben voor de visumstempels.

Een visum kost 50,00.
Adressen voor aanvragen visum
In Nederland:
Ambassade van de Verenigde Republiek Tanzania
Groot Hertoginnelaan 28
2517 EG Den Haag
telefoon 070 21 56 450
fax 070 215 99 09
e-mail contact@tanzaniaembassy.nl

In België:
Ambassade van de Verenigde Republiek Tanzania
72, Avenue Franklin Roosevelt 1050 Brussel
telefoon 0032 26 40 65 00
e-mail tanzania@skynet.be

 

VACCINATIES

Neem voor voorlichting, preventie en vaccinatie op maat tijdig, bijvoorbeeld 6 tot 8 weken voor vertrek, contact op met GGD, Travel Clinic, Tropencentrum, vaccinatiecentrum of gespecialiseerde huisarts bij jou in de buurt.

 

Voor Tanzania geeft het LCR (het Landelijk Coördinatiecentrum

 • Reizigersadvisering) het volgende vaccinatie advies:
  DTP vaccinatie
   Gele koorts vaccinatie (verplicht wanneer je uit een gele
  koorts gebied komt.
   Hepatitis A vaccinatie
   Cholera verklaring (een stempel die aantoont dat je uit een
  cholera-vrij gebied komt)
   Malariatabletten (zie kopje Malaria).